În ultima vreme m-am preocupat foarte mult de cum depozităm legumele și fructele astfel încât să se păstreze proaspete cât mai mult timp.
Nu e nimic mai rău decât să te aprovizionezi cu o grămadă de legume și fructe proaspete, pentru toată săptămâna, ca apoi să le găsești, 3 zile mai târziu, fleoșcăite și deshidratate.
Pentru a le menține proaspete cât mai mult timp (peste1-2 săptămâni chiar), iată câteva soluții cu rezultate suprinzătoare.
Poate că unele metode par prea complicate sau consumatoare de timp, dar merită toată osteneala. Te vei bucura de alimente proaspete mult mai mult timp și vei arunca mai puțină mâncare.
Citește și „Lista producătorilor locali de la care ne aprovizionăm în autoizolare”.
SALATĂ VERDE
Imediat ce o scoți din sacoșa de cumpărături, spăl-o cu apă rece și, așa udă cum este, transfer-o direct într-un bol, acoperă-l cu un prosop textil și pune-l în frigider.
Dacă nu ai suficient loc, se mai poate depozita și într-o cămară rece sau afară, într-un balcon umbrit și răcoros (atunci când temperaturile exterioare sunt între 5-15 grade).
Știu că pare greu de crezut, dar în acest fel salata verde nu se ofilește deloc, rămâne fresh și crocantă, ca în prima zi, mai mult de o săptămână. Eu numai așa o păstrez.
RIDICHILE
Trebuie să aibă partea roșie intactă, fără zgârieturi.
Ca să nu se deshidrateze, taie-le frunzele, păstrează rădăcina și pune-le în frigider, într-o pungă cu fermoar și un prosop de hărtie înăuntru, ca să absoarbă umezeala. Lasă punga semi-deschisă. În acest fel se păstrează perfect chiar și 2-3 săptămâni.
CEAPA ȘI USTUROIUL VERDE
Pune-le cu mustățile într-un borcan cu apă, în ușa frigiderului, într-o cămară rece sau afară, dacă e răcoare și nu bate soarele direct pe ele (în balcon, de exemplu). Își vor păstra cozile proaspete și nu se vor pleoști timp de 7-10 zile.
Știai că?
Capetele rădăcinilor de ceapă (și chiar de morcov) sunt totipotente – ele poartă toate informațiile necesare pentru a produce o plantă complet nouă. Acest lucru necesită un pic mai mult timp pentru a-i culege beneficiile, dar este o modalitate excelentă de a obține cât mai mult din legume. Capete care altfel ar fi aruncate.
FRUNZE PROASPETE DE PĂTRUNJEL, LEUȘTEAN, MĂRAR, BUSUIOC, MENTĂ, ROZMARIN
Le place într-un borcan cu apă, într-un loc răcoros și umbros.
Se pot toca și congela în forme pentru cuburi de gheață cu puțin ulei de măsline. Când ai nevoie de ele, doar le dai drumul în mâncarea caldă.
Mai poți face pesto din ele-le mărunțești la blender, cu ulei de măsline, parmezan, nuci, usturoi, sare. Te va ține câteva săptămâni sau luni dacă îl congelezi.
Asta dacă nu alegi să faci o salată tabouleh cu tot pătrunjelul proaspăt.
LEURDA, ȘTEVIA ȘI LOBODA
Se păstrează ca florile, în apă. Rămân proaspete între 3 – 5 zile.
RĂDĂCINILE DE PĂTRUNJEL, MORCOV ȘI ȚELINĂ
Pune-le în folie de aluminiu în frigider.
CARTOFII ȘI CEAPĂ USCATĂ
Se păstreză într-un loc răcoros, uscat și umbros, dar nu în frigider. Își pierd din aromă.
ROȘIILE
Se spune că roșiile nu se păstrează în frigider fiindcă își pierd din aromă, textură și culoare, dar nu e valabil pentru toate roșiile. De fapt, depinde de cât sunt de coapte.
Roșiile verzi sau aproape coapte le poți păstra într-un recipent la temperatura camerei sau în cămară, învelite individual în hărtie.
Hârtia le protejează pe celelalte în caz că una dintre ele se strică. Bine ar fi să fie într-un singur strat, fără a sta unele peste altele.
Roșiile foarte coapte, zemoase, moi și roșii, fie le consumi imediat, fie le transferi în frigider, unde rezistă până la 3 zile.
Înainte de a le consuma, lasă-le totuși câteva ore la temperatura camerei. Acest lucru le va permite să-și recapete o parte din aroma pe care și-au pierdut-o din cauza depozitării la rece.
SPANACUL
Dacă spanacul este murdar, se separă buchețe, se spală în mai multe ape și se usucă.
Acest lucru este și mai important dacă spanacul are insecte. Taiei rădăcinile murdare, dar nu tăia tulpinile.
După ce te asiguri că spanacul este bine uscat, înfășoară mănunchiurile în câteva prosoape de hârtie, apoi pune aceste mănunchiuri în pungi de plastic, la frigider. Nu strange prea tare pungile.
Se păstrează de preferință într-una din zonele mai umede precum un sertar cu legume. Mai important, nu stivui nimic deasupra și nu-l înghesui.
CASTRAVEȚII
Castraveților nu prea le plac temperaturile sub 10 grade și umiditatea. Dacă totuși nu ai o cămară răcoroasă și uscată sau un balcon umbrit, frigiderul este singura opțiune. În primul rând, nu-i spăla până nu ești gata să-i folosești.
Se păstrează în frigider, înveliți într-un prosop de hârtie sau așezați într-o pungă de plastic, pentru a-i feri de orice umiditate externă.
Apoi, pune-i în sertarul de legume, cât mai aproape de ușă, deoarece acesta este locul cel mai cald din frigider.
Când te plictisești de el în salate asortate, încearcă să prepari un tzatziki.
PERELE, MANGO, AVOCADO, PEPENELE GALBEN ȘI BANANELE
Dacă încă nu sunt coapte se țin la temperatura camerei. După ce s-au copt le poți transfera în frigider, chiar și bananele. Coaja lor se va înnegri, dar pulpa își va păstra gustul și textura.
Știai că?
Unele fructe și legume produc un gaz numit etilen pe măsură ce se coc. Acest gaz poate coace prematur alimentele care sunt sensibile la el, deci țineți alimentele care produc etilenă departe de alimentele sensibile la etilenă.
Ceea ce înseamnă că legume și fructe ca:
- avocado,
- banane (coapte)
- kiwi
- mango
- nectarine
- pere
- prune
- mere
- roșii
ar trebui să fie păstrate într-un alt loc decât
- ardeii
- varza
- broccoli
- morcovii
- verdeața
- căpsunele
- pepenele verde
- castraveți
- vinete
CITRICELE
Stau bine la temperatura camerei, în bucătărie, într-un coș pentru fructe, timp de o săptămână.
Dacă vrei să le prelungești viața le poți depozita în frigider într-o sacosă de plastic perforată.
CĂPȘUNELE, MURELE ȘI ZMEURA
E greu cu ele, dar e și mai greu fără ele. Ca multe alimente râvnite, fructele de pădure sunt deopotrivă prețioase și frustrante, scumpe și fragile.
Ce este mai înnebunitor decât să te apuci să cumperi o grămadă de căpșune din piață, doar pentru a constata acasă că bijuteriile tale fructate s-au transformat în terci.
Sau, mai rău, le găsești acoperite de temutul mucegai – taman când te întorci la ele pentru un mic răsfăț în mijlocul săptămânii.
Evident, sunt excelente consumate imediat. Dacă vrei sa le păstrezi câteva zile, nu le spăla până în momentul în care le mănânci și ține-le în frigider.
Mai există o metoda prin care ele rezista pâna la două săptămâni.
Se lasă să stea 5 minute în apă cu oțet (60 ml oțet la 350 ml apă), se limpezesc cu apă curată, se usucă și se depozitează într-un recipient închis etanș, tapetat cu prosop de hărtie. Nu se taie codițele.
Iată și câteva rețete cu căpșune pentru copii și bebeluși.
CIREȘELE
Cât rezistă cireșele?
Răspunsul precis la această întrebare depinde în mare măsură de condițiile de păstrare – pentru o perioadă de valabilitate maximă, păstrează cireșele la frigider în permanență.
Cât rezistă cireșele la temperatura camerei?
Cireșele trebuie lăsate afară la temperatura camerei numai dacă sunt consumate în aceeași zi, deoarece cireșele sunt foarte perisabile și nu se coc după ce au fost culese.
Pentru a prelungi durata de valabilitate a cireșelor, nu spălați cireșele până când sunt gata de consum sau de utilizat.
Cât rezistă cireșele în frigider?
Depozitate corespunzător, cireșele se vor păstra, de obicei, aproximativ 4 – 10 zile la frigider, într-o pungă de plastic.
Dacă totuși nu apuci să le consumi în termenul de mai sus, le poți îngloba în aceste brioșe cu cireșe sau într-un tort de vafe cu cireșe.
PIERSICILE
Nu pune piersicile în frigider până când nu sunt complet coapte – permițând să se coacă la temperatura camerei vor avea mai multă aromată și vor fi mai suculente.
Pentru a prelungi durata de valabilitate a piersicilor coapte complet, așează-le într-o pungă de plastic și pune-le în frigider.
Pentru cele mai bune rezultate, scoate piersicile la temperatura camerei înainte de utilizare.
Piersicile complet coapte rezistă în frigider aproximativ 3 până la 5 zile.
Dacă ai prea multe și nu mai știi ce să faci cu ele, îți propun un tort de piersici cu cremă de iaurt și mascarpone.
PRUNELE
Pune-le într-o pungă de plastic deschisă – nu una sigilată.
Prunele depozitate la frigider vor rezista 2 – 4 săptămâni.
Asigură-te că frigiderul este curat și nu are mirosuri grele, deoarece aceste fructe tind să ia mirosul frigiderului după câteva zile.
Prunele sunt unele din fructele a căror dulceață și aromă se intensifică când sunt coapte în cuptor, așa încât sunt perfecte în tot felul de deserturi fără zahăr.
Dacă ți s-a parut interesant acest articol și informațiile din el și dacă mai dorești astfel de articole cu sfaturi practice, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
2 comentarii
Multumim, mai invatati-ne cate ceva ,sunt bine venite.
Multumesc si eu! Tare ma bucur ca sunt de folos!