Sunt întrebată de foarte multe ori cum am reușit să-l țin pe Alex departe de zahăr până la 4 ani, cum de nu a știut ce e ăla ou de ciocolată cu surprize până la 6 ani și ceva, cum de n-a scăpat și el într-un fast food până acum, cum de nu are carii, cum de mănâncă cu atâta poftă absolut tot ce îi oferim, cum de avem parte de mese liniștite, cum de…
N-o să te mint, n-a fost ușor, dar ne-am dorit tare mult să punem o bază sănătoasă în sensul ăsta, iar atât eu, cât și soțul meu am fost de acord că merită să facem un efort. Ba mai mult, și bunicii ne-au respectat decizia.
Ce-am făcut concret?
Totul începe de la noi, părinții. Degeaba îi oferim celui mic broccoli, iar noi mâncăm cartofi prăjiți, cu ketchup, lângă el. Nu funcționează nici fraza „tu ești mic, trebuie să crești, nu poți mânca prostii, ca mine“. Prin urmare, am mâncat cot la cot cu el aceeași mâncare sănătoasă.
I-am oferit posibilitatea de a ne ajuta în bucătărie și de a-și face propriile feluri de mâncare. Doar i-am pus la dispoziție ingrediente nutritive și l-am supravegheat sau ajutat la nevoie. Șansele să mănânce ceea ce a creat cu propriile lui mânuțe sunt foarte mari.
Când am planificat mesele, i-am dat posibilitatea să aleagă între două variante sănătoase, cum ar fi, la micul dejun, între tartină cu salată de vinete și omletă cu castravete. În felul ăsta s-a simțit responsabil de sănătatea lui și independent în a lua singur decizia cu privire la ceea ce mănâncă.
Pe lângă alimentația sănătoasă a fost foarte important să-i vorbim, de mic, despre mâncare, ca de exemplu de unde provine mâncarea noastră, unde cresc legumele și fructele pe care le avem în farfurie, ce rol are un anumit aliment în organism, cum ne sprijină alimentația imunitatea, procesul de creștere, cum ne dă energie bună.
Rolul cărților de activități în educația alimentară
Foarte mult ne-au ajutat publicațiile pe tema alimentației, digestiei, despre igiena mâinilor și dinților, despre culturile de plante și fermele de animale, despre cum mâncăm civilizat.
Ultimele cărți descoperite de noi, care pot fi folosite de la vârste foarte mici (3 ani+), sunt cărțile de activități de la Humanitas Junior, și anume Dada și Nunu – Mâncăm frumos și sănătos și Dada si Nunu- Ne spălăm pe dinți.
Este vorba despre doi pisoi haioși, Dada și Nunu, cu personalițăți foarte puternice, dar foarte diferite.
Dada face totul corect la masă, Nunu le face pe toate pe dos.
În cartea Dada și Nunu mâncăm frumos și sănătos, Nunu nu vrea să se spele pe mâini, nu vrea să stea la masă, mănâncă resturi vechi de mâncare, consumă porții exagerat de mari, așa încât se alege cu dureri de burtă și e lipsit de energie.
Dada încearcă să-l aducă pe drumul cel bun, la fel și copilul tău, cu fiecare activitate din carte.
De exemplu, îl poate ajuta pe Nunu să găsească drumul, prin labirint, până la sticla de apă atunci când îl doare burtica. Sau lipește abțibilduri cu mâncare sănătoasă lângă pătura de picnic a lui Nunu, ca acesta să fie încurajat să facă alegeri sănătoase.
În cartea Dada și Nunu. Ne spălăm pe dinți, Nunu e tentat să stoarcă toată pasta de dinți din tub ca să scape de spălatul pe dinți. Așa că una din activități îi pune pe cei mici să tragă linie între cantitatea potrivită de pastă (au de ales între o boabă de mazăre, o felie de pepene, o banană și un măr) și periuță.
Copiii învață cel mai ușor cu ajutorul exemplelor.
Alex s-a identificat cu cei doi pisoi și a asimilat mult mai bine noțiuni legate de alimentație, sănătate, comportament adecvat la masă, spălatul corect al dinților și al mâinilor ș.a.m.d.
Cel mai mult i-a plăcut să lipească stickerele potrivite pe dintele sănătos, mare consumator de alimente sănătoase, iar apoi pe cel cariat, care a măcinat doar alimente nesănătoase, bomboane, acadele etc.
A reconstruit, tot din abțibilduri, periuța de dinți a lui Nunu, care s-a rupt din cauză că a aruncat-o pe jos. Vezi tu, Nunu refuză să-și curețe dinții și se apucă să facă dezordine în baie în loc.
Ambele cărți cu activități sunt disponibile, în luna aprilie, cu 25% reducere în toate Librăriile Humanitas și on-line pe LibHumanitas.ro
Pe Dada și Nunu. Ne spălăm pe dinți o găsiți aici: https://www.libhumanitas.ro/dada-si-nunu-ne-spalam-pe-dinti.html
Pe Dada și Nunu mancăm frumos și sănătos o găsiți aici: https://www.libhumanitas.ro/dada-si-nunu-mancam-frumos-si-sanatos.html
Dacă ai citit acest articol despre cum îi convingem pe cei mici să mănânce sănătos cu ajutorul cărților de activități educative, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
1 comentariu
Foarte interesant articolul, cu o grămadă de sfaturi pe care o să încerc şi eu să le pun în aplicare. Sunt mămică de 4 luni de zile şi e mi-nu-nat. Deci, se poate şi fără zahăr ! :)))
Mulţumesc frumos pentru recomandări. Sunteţi norocoşi cu un copil aşa de bun. Multă sănătate!