În ce constau primele mese atunci când începi autodiversificarea?
Cel mai important este că în BLW este permis orice, încă de la 6 luni, în afară de sare, zahăr și miere (din cauza riscului de botulism). Dacă nu există istoric de alergii în familie, copilului i se poate da de la albuș de ou, fructe exotice (ananas, kiwi,mango, etc), citrice, paste din grâu (cu gluten) până la iaurt, carne de pește alb sau fructe de pădure. Mai mult decât atât, autoarele carții Baby Led Weaning, Gill Rapley și Tracy Murkett, încurajează părinții să îi servească micuțului tot ce servește întreaga familie la masă, atâta timp cât este gătit sănătos, fără sare sau zahăr.
Există însă câteva alimente cu risc mai mare de înec: mărul crud (de preferat fiert la abur pentru început), alune și nuci întregi (se pot folosi măcinate în compoziția altor preparate), struguri (se pot tăia în două sau în patru pe direcția longitudinală), morcov crud (se recomandă fiert, pentru început).
Eu am început cu legume și fructe făcute la abur, nu foarte moi, tăiate în formă de bastonașe sau degețele (finger food) astfel încât bebelușul să le poată apuca ușor. Deasemenea am introdus încă de la început iaurtul, oul și carnea de găină sau curcan. Iaurtul îl încărcam pe o linguriță pe care o apuca el și o ducea la gură.
Idei pentru primele mese:
Fructe și legume preparate la abur sau la cuptor:
- Bastonașe de morcov și buchețele de broccoli (broccoli e ideal pentru BLW fiindcă are deja conformația perfectă pentru a fi apucat cu ușurință)
- Bastonașe de păstârnac și cartof dulce
- Fașii de ardei roșu și rondele de dovlecel
- Fasole verede la abur
- Dovleac la cuptor
- Felii de măr și pară la abur sau la cuptor
Fructe crude (coapte și moi):
- Felii de avocado (tăiate cu o lamă ondulată pentru a nu aluneca din mânuțe)
- Banană (ca atare sau tăiată rondele/bastonașe)
- Felii de mango
- Struguri fără sâmburi (cu boabele neapărat tăiate longitudinal, pentru a evita riscul de înec)
- Prune
- Caise
- Piersici
- Pere moi
- pepene roșu/galben
- cireșe fără sâmburi și taiate in 2 sau 4 bucăți
- ananas (curățat și taiat bucăți)
Alte alimente:
- Iaurt bio de capră sau de vacă (nedegresat- Bebelușii au mare nevoie de grăsimi pentru dezvoltarea creierului)
- Ouă ecologice de găină sau de prepeliță
- Fașii de carne de găină de țară sau curcan, preparate la cuptor sau fierte.
- Brânză de capră sau de vacă făcută în casă.
- Unt gras (65% – 85% grăsime)
- Ulei de măsline
- Lapte integral, nedegresat (doar în compoziția altor preparate, nu servit ca atare)
Cereale și Pseudo-cereale (fără gluten):
- Quinoa (se hidratează pentru cel puțin 2 ore, se spală bine și se fierbe 15 minute, după care se lasă acoperită încă 15. O poți amesteca cu bucățele de fructe sau de legume sau cu lapte vegetal.)
- Hrișcă (în compoziția aluaturilor pentru brioșe de exemplu)
- Amaranth
- Ovăz fulgi (nu mai mult de 1-2 lingurițe, o dată sau de două ori pe săptămână și neapărat inmuiat în apă fierbinte sau fiert)
- Paste din grâu dur
- Paste din integrale (produsele din cereale integrale nu trebuie să depășească 50% din cantitatea de cereale totală consumată de Bebeluș, deoarece împiedică absorbția anumitor nutrienți).
- Mălai (ex: mămăligă cu brânză și smântână)
Ulterior, după o lună-două, am început să îi fac preparate mai „complexe”, să amestec alimentele la care l-am expus în prima fază și să adaptez rețetele în așa fel încât să putem mânca cu toții, de la mic, la mare. Am făcut:
- supe (cremă sau nu)
- mini-omlete (cu ou, brânză și diverse legume- spanac, broccoli, ardei)
- paste cu diverse sosuri
- brioșe „dulci” – cu fructe (fără zahăr sau îndulcitori)
- brioșe „sărate” cu legume (fără sare)
- tarte “sărate”
- tarte “dulci”
- chifteluțe coapte în cuptor
- fripturi
- clătite și pancakes
După vârsta de 1 an, am continuat să gătesc pentru toată familia cât mai sănătos și să îi servesc și lui aceeași mâncare. Am evitat în continuare zahărul și sarea pentru că multe alimente o conțin în mod natural.
Încerc să amân cât mai mult expunerea la gustul dulce provenit din îndulcitori (zăhăr, sirop de agave, de arțar, miere, xilitol, etc) pentru a evita apariția cariilor dentare.
În plus, din momentul în care dau de gustul foarte dulce, cei mici fac o obsesie pentru acesta și refuză alte alimente.
Deasemenea alimentele sunt preparate la abur, fierte, coapte în cuptor, nu prăjite în ulei. Dacă vreau să fac ceva la tigaie, folosesc apă în loc de ulei, iar pe acesta din urmă îl adaug la final, după ce am stins focul. Clătitele le prepar în tigaia antiaderentă fără să folosesc grăsime.