În urma experienței proprii în ceea ce privește această etapă din viața bebelușului, am alcătuit o listă de lucruri necesare atunci când începi autodiversificarea.
- În primul rând cumpără-ti cartea scrisă de Gill Rapley și Tracey Murkett, Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați! Vei avea nevoie să o consulți ori de câte ori ai întrebări legate de acest subiect.
- Un scaun cu tavă detașabilă, care se curăță și se dezasamblează ușor. Am evitat scaunele cu foarte multe piese, perne, huse, șuruburi, catarame cusute. Se curață extrem de greu și se adună foarte multă mâncare în cutele huselor. Deși, în teorie, un scaun cu șezut și tavă din lemn pare foarte ok, era greu de curățat și lemnul se umfla și mucegăiește. Cele mai bune scaune pentru bebelușii autodiversificați sunt cele de plastic, a căror tavă se scoate integral, cu mișcări simple pentru adult, dar imposibil de scos pentru bebeluș. Ținând cont de aceste aspecte, noi am optat pentru scaunul „Antilop” de la IKEA. Se curăță și se dezasamblează ușor, este eftin și bun. Nu toată lumea îl agrează însă. Există și alte altenative, cum ar fi scaunul acesta.
- Multe bavețele cu mâneci sau bavețele fară mâneci dublate cu un strat de nylon sau bavețele integral din plastic cu sau fără buzunar.
- Câteva haine special destinate orei de masă. Chiar dacă folosești bavețele tot se va strecura mâncare pe haine. Mai bine pui deoparte câteva body-uri și pantaloni și îi folosești exclusiv pentru asta.
- O protecție pentru pardoseală, mai ales dacă e vorba de parchet sau mochetă. Noi folosim o protecție din plastic tare, cumpărată din IKEA.
- Șervețele uscate. Multe șervețele uscate!
- o farfurie aderenta din silicon, nu aluneca, nu se sparge și permite porționarea facilă a alimentelor. O altă alternativă ar fi farfuriile cu fibră din bambus. Deși, eu am folosit exclusiv din ceramică și recomand pe cât posibil acelasi lucru, am observat că majoritatea bebelușilor dau cu ele de pământ. Copilul meu nu obișnuiește să facă asta dar tot a spart vreo 3 până acum, fiindcă terminase de mâncat și se plictisea. Nu știa cum să ne atragă atenția.
- lingurițe din silicon sau din bambus, pentru iaurt și supe cremă. O preîncarci și lași bebelușul să o apuce singur și să o ducă la gură.
- recipient din sticlă, cu capac închis ermetic, pentru stocare hrană. Îți recomand aceste recipiente în cazul în care vrei să prepari mâncare în avans sau vrei să o porționezi pentru mai multe zile, și să o păstrezi la frigider.
- geanta termorezistentă cu set recipiente stocare pentru călătorii, ieșiri în parc sau la picnic.
- Un apart de fiert la abur. Nu e musai să fie unul special destinat diversificării.
- Un mixer vertical (pentru sosuri, supe cremă,etc.)
- Un mixer cu bol (pentru aluaturi de brioșe, tarte, clătite și pancakes, etc
- O cană cu pai sau una cu cioc. E important să fie una cu toate piesele detașabile și ușor de curățat, altfel aceste căni sunt adevărate surse de microbi.
- forme din silicon, individuale, pentru copt briose sau tavă din silicon. Dacă vrei ca mâncarea să capete o formă ușor de gestionat de cei mici, îți recomand să prepari cât mai des mini omlete sau brioșe “dulci” (fără zahăr) ori brioșe sărate.
- Un curs de prim ajutor. Ca să nu intri în panică si să acționezi corespunzator în caz de nevoie e mai mult decât recomandat să îl faci. În plus, iți dă încredere că ai situația sub control.
- Si nu în ultimul rând de susținerea și înțelegerea celor apropiați mai ales dacă au rol activ în educația copilului și petrec timp cu acesta. De fapt cel mai bine ar fi ca înainte de toate, toți cei din familie dar și bona, dacă e cazul, să fie la curent cu principiile autodiversificarii. Apoi, fie ca sunt sau nu de acord cu acestea, e important să îți respecte decizia luată și să nu intervină sau să te preseze să renunți încercând să te sperie și să te convingă că e o idee proastă. În general temerile acestora sunt următoarele: copilul nu mănâncă destul sau mănâncă prea mult, se îneacă, face mizerie, stă prea mult timp la masa, etc. Iată și câteva idei și despre cum să îți convingi famila că autodiversificarea e potrivită pentru cel mic (articol pe care l-am scris la invitatia Mirunei Ioani, de la Si blondele gandesc).