Tort cu vișine și cremă de ricotta, mascarpone și vanilie

de admin
16 comentarii

Un alt tort fără zahăr, care poate fi preparat cu ocazia aniversării primului an, este acest tort cu vișine și cremă de ricotta, mascarpone și vanilie, al cărui blat este îndulcit doar cu banane, însiropat cu aroma vișinelor coapte iar crema conține zeamă de portocală și puțină miere.

Deși pare destul de sofisticat și greu de realizat, decorul este din fructe uscate (zmeură, măr și portocală), vișine și fistic crud mărunțit.
Feliile de măr și portocală se pot usca în cuptorul setat la temperatură mică iar zmeura uscată se achiziționeză din comerț.
N-a fost ușor, dar a meritat! Dacă vrei și tu să pregătești acest tort cu vișine și cremă de ricotta, mascarpone și vanilie găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare: 1h 30 min

Timp coacere: 1 h 45 min

Număr porții: 20 buc (felii 175 g)

Dimensiune vas: formă tort 22 cm diametru

INGREDIENTE

       Pentru blaturi:

  • 9 ouă ecologice
  • 250 g ( 9 linguri cu vârf)  făină tip 000 sau tip 650
  • 3 linguri ulei de cocos
  • 4 linguri nucă măcinată
  • 3 linguri carob (pudră de roșcove)
  • 500 g vișine sau cireșe proaspete sau congelate
  • 4 banane bine coapte
  • 1 plic ½ praf de copt (opțional)

       Pentru cremă:

  • 1 kg mascarpone
  • 250 g ricotta
  • 200 g iaurt gras
  • 3 linguri de miere
  • zeama de la ½ lămâie
  • zeama de la ½ portocală
  • 2 batoane de vanilie
  • 1 portocală tăiată cubulețe mici

       Pentru decor:

  • 1 portocală (feliată și uscată)
  • 1 măr (feliat și uscat)
  • fistic crud nesărat (mărunțit)
  • zmeură uscată
  • vișine sau cireșe proaspete

MOD DE PREPARARE

TIPS & TRICKS

Pentru că am vrut ca vișinele să constituie un strat distinct, nu le-am încorporat în aluatul crud înainte de a-l turna în tava de copt, ci am copt separat fiecare blat în parte și am așezat peste două dintre ele un strat de vișine, înainte de a pune tava în cuptor.

Cu toate astea, pentru rapiditate și economie de timp, poți coace un singur blat mai înalt, pe care îl vei secționa de 2 ori, pentru a obține cele 3 foi.

În acest caz, vișinele se pot pune în întreaga cantitate de aluat, înainte de a-l turna în tava de copt.

Diametrul tăvii folosite este de 21 cm. Se poate folosi o tavă cu diametrul mai mare sau mai mic, rezultănd, după caz, un tort mai aplatizat sau mai inalt.

PASUL 1

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade fără ventilator.

PASUL 2

Pentru ca e vorba de 3 blaturi, împarte toate ingredientele pentru aluat în 3 părți egale, cu excepția cantității de cireșe, care se împarte în două.
În cazul în care vrei să faci un singur blat, pe care să-l sectionezi ulterior, utilizează toată cantitatea de ingrediente.

PASUL 3

Pentru a face primul blat, pisează o banană și ½ cu ajutorul unei furculițe, amestec-o cu 1 lingură ulei de cocos și 1 lingură carob și pune amestecul deoparte.

PASUL 4

Separă 3 albușuri de gălbenușuri.
Cu ajutorul unui mixer, bate albușurile spumă, apoi adaugă rând pe rând, câte un gălbenuș, la distanță de 20 de secunde între ele.

PASUL 5

Setează mixerul pe o treaptă mai mică (1-2) și cerne ușor 3 linguri de făină și praful de copt peste ouă.

Aluatul trebuie să se păstreze pufos.

PASUL 6

Cu ajutorul unei spatule de silicon, cu mișcări verticale, încorporează amestecul de banană, carob și ulei, apoi 2 linguri de nucă măcinată.

PASUL 7

Toarnă aluatul într-o tavă cu diametrul de 28 cm și fund detașabil, tapetată cu hârtie de copt.

TIPS & TRICKS:
În cazul în care folosești vișine congelate, tăvălește-le în puțină făină (pentru a absorbi excesul de lichid la coacere) și așează-le una câte una peste aluat.

PASUL 8

Pune tava în cuptor pentru 35-40 de minute sau până începe să se rumenească.

La nevoie, la jumătatea timpului de copt, poți seta cuptorul la 180 de grade cu ventilator, pentru a ajuta la evaporarea lichidului lăsat de fructe.

PASUL 9

Repetă procedeul și pentru al doilea și al treilea blat, cu excepția faptului că ultimul blat nu va mai fi acoperit cu vișine.

PASUL 10

Acum e momentul să pui la uscat în cuptorul preîncălzit la 150 de grade, timp de 1-2 ore, feliile de portocală și măr.

TIPS & TRICKS:
Pentru a câștiga timp, acest lucru se poate face cu o zi înainte.

PASUL 11

Pentru cremă, amestecă toate ingredientele, în afară de cubulețele de portocală, cu ajutorul unui mixer.
Pune deoparte 1/3 din cremă și în cantitatea rămasă, adaugă portocala.
Pune crema la rece pentru cel puțin 30 de minute.

PASUL 12

Pentru a asambla tortul, blaturile trebuie să fie complet reci.
Așează un blat cu vișine pe un suport sau platou și acoperă-l cu ½ din crema cu fructe.

PASUL 13

Pune al doilea blat cu vișine peste cremă și repetă procedeul.

PASUL 14

Ultimul blat, simplu, întoarce-l cu partea inferioară în sus (cu cea care a facut contact cu tava de copt), pentru a obține un aspect mai finisat.

PASUL 15

Acoperă întreg tortul cu crema rămasă, păstrând câteva linguri de cremă pentru ornat.

PASUL 16

Decorează partea superioară cu crema rămasă folosind un con pentru ornat (pos și dui).

PASUL 17
Poți decora tortul ca în imaginile de mai jos, cu felii uscate de portocală și măr, zmeură uscată, fistic și frunze de mentă sau cu alte fructe proaspete de sezon.

Zmeura am cumpărat-o gata uscată. Se cheamă zmeură liofilizată.

Dacă ai încercat acestă rețetă de tort cu visine si crema de ricotta, mascarpone si vanilie, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

16 comentarii

Obrejan September 1, 2018 - 06:58

Salut! E a doua oara când pregătesc tortul pentru aniversarea fiicei mele. E delicios! Pentru ca Ioana acum are 2 ani am mai adăugat un etaj tortului și m-am gândit sa îl îmbrac în frișcă, întrebarea mea este: Crezi ca as putea adaugă în smântână pentru frișcă câteva linguri de miere în locul zaharului?

Reply
admin September 4, 2018 - 22:13

Salut! Imi cer scuze ca raspund atat de tarziu. S-ar putea sa fie tardiv dar am facut eu frisca din smantana in care am adaugat putina miere si a iesit ok. Cum ai facut pana la urma?

Reply
Alexandra September 19, 2018 - 19:47

Buna! As vrea sa incerc blatul pentru piciulica al meu care va implini 2 ani, dar as vrea sa renunt la nuca (e alergic si nu i-am dat pana acum nici un fel de nucifere – migdale, caju etc…cu ce as putea sa o inlocuiesc? Oare daca pun faina va iesi ok? Mersi!!

Reply
admin September 24, 2018 - 11:12

Da, poți sa nu le pui deloc și sa înlocuiești cu faina. Iese ok! 😉

Reply
Mariana November 2, 2018 - 11:16

Buna! In loc de miere pot pune sirop de agave? mulțumesc.

Reply
admin November 8, 2018 - 23:21

Sigur!

Reply
Andreea April 3, 2019 - 21:42

Bună, in loc de banane in blat, pot indulci cu ștevie in loc de zahar?

Reply
admin April 6, 2019 - 21:13

Sigur! 😉

Reply
Elena April 7, 2021 - 12:25

Bună! Pare delicios acest tort și tare mult as vrea sa încerc sa il pregătesc si eu pentru ziua fetiței mele. Oare daca as blendui vișinele și le-as adăuga in compoziția blatului, ar putea fi ok si asa? Nu știu de ce dar am o problema cu fructele întregi in tort 🙈
Mulțumesc frumos!

Reply
admin April 17, 2021 - 12:45

Buna! Nu stiu, n-am incercat, dar s-ar putea sa umezeasca foarte tare blatul si sa fie nevoie de 1-2 linguri de faina in plus, ca sa nu se lase sau sa para necopt la final. Cred ca poti incerca.

Reply
admin June 18, 2019 - 00:17

Poți dar nu garantez ca iese la fel. Nu am încercat varianta asta. 😉

Reply
Alexandra May 16, 2020 - 00:09

Ce as putea adauga in blat astfel incat sa fie mai insiropat? Sau as putea insiropa cu miere si suc de mere dupa coacere? Mi-e teama ca pe un blat mai insiropat sa nu se aseze crema…

Reply
admin May 19, 2020 - 10:34

De obicei insiropez blaturile cu suc de portocale proaspat stors, insa pe acestea nu am simtit nevoa sa le insiropez. Cum spuneam si in reteta, fructele de la suprafata lor mi se pareau suficient de umede. Daca vrei ceva mai dulce, poti adauga si miere si da, s-ar putea sa nu se aseze la fel crema in conditiile astea…nu stiu, trebuie incercat. 😉

Reply
Bardos Laura April 6, 2021 - 20:53

Se pot folosi vișine sau cireșe din compot pt blat?

Reply
admin April 17, 2021 - 12:44

Da, numai ca trebuie scurse bine și tavalite prin faina musai.

Reply
Oana Maria January 25, 2023 - 23:57

Bună! În loc de miere, aș putea pune o banană foarte coaptă? Sau cu ce as putea sa o înlocuiesc?
Mulțumesc mult!

Reply

Lasa un comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy