Mai nou, acest cheesecake cu zmeură (fără coacere) a devenit unul din favoritele noastre. E greu să reziști consistenței bogate și dense a stratului de cremă, combinată cu aroma acrișoară și intensă a zmeurii de deasupra și cu baza crocantă și densă din nuci.
Înainte să am copil, am avut ani buni în care eram obsedată de cheesecake-uri. Oriunde mergeam, alegeam ca desert cheesecake, deși rar am gustat unul care să mă satisfacă pe deplin. Cred ca așa am ajuns de fapt să mă apuc să-l fac în casă. Cum se ivea ocazia, eu faceam cheesecake.
Evident ca pe vremea aia desertul meu favorit avea crema plină de zahăr și baza din biscuiți cumpărați (deci tot cu zahăr). Acum nu aș mai putea să fac sau să mânănc așa ceva deși am mai gustat. A fost mult prea dulce pentru gustul meu mai ales că știam că există atât de multe alternative la zahăr.
Și așa am ajuns în zilele noastre să fac acest cheesecake cu zmeură. Am dat zahărul pe miere și curmale și gelatina pe agar-agar, o alternativă vegană, preparată din alge. Partea mea preferată este că acest tort se poate face în toiul verii, când e extrem de cald afară și ai de sărbătorit pe cineva drag din familie, fie el mic sau mare.
Eu, de exemplu, l-am preparat de ziua fratelui meu, care nu mai este de mult copil. Ba mai mult, este și el la rândul său părinte. Și cum ne e deja obiceiul la ocazii speciale, de când îi avem pe micuți, am vrut să ne bucurăm cu toții de ceva dulce dar sănătos. Am profitat și de faptul că am găsit zmeură proaspătă în grădina bunicilor și rezultatul a fost peste așteptări.
Sper ca pozele de mai jos să îți facă suficientă poftă și ție, în ciuda faptului că sunt făcute cu telefonul.
Tips & tricks
1. Cel mai bine este să prepari tortul cu o zi (seară) înainte de a fi servit. Numai bine se întărește cum trebuie crema.
2. Folosește zmeură proaspăt culeasă și curmale vrac, din cele moi și cremoase, care nu mai au nevoie de hidratare. Se găsesc fie în supermarket (ex. Mega Image) în lădițe, în frigiderele deschise din zona de fructe și legume sau online.
3. Pregătește-ți toate ingredientele înainte de a te apuca de treabă. Anumite etape necesită un timp foarte scurt de preparare și rapiditatea este cheia ca totul să iasă ca la carte.
Dacă vrei și tu să pregătești aceast chesecake cu zmeură (fără coacere) găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare:
60 min
Număr porții:
12-15 pers.
Dimensiune vas:
formă de tort cu fund detașabil cu diam. 30 cm
Timp răcire:
minim 6-8h, ideal 12-24 h
Pentru bază
- 100 g curmale vrac
- 100 g migdale
- 100 g caju
- 100 g nuci
- 1 lingură ulei de cocos
Pentru crema albă
- 1 kg mascarpone
- 150 g iaurt gras (10% grăsime)
- 1 păstaie de vanilie
- zeama de la 1/2 lămâie
- 1-2 linguri miere (doar peste vârsta de 1 an)
- 50 g zmeură proaspătă
- 2 linguri fulgi de agar-agar*
- 100 ml apă
Pentru jeleul de zmeură
- 50 ml apă
- 2 lingurițe fulgi de agar- agar*
- 100 g zmeură proaspătă (pisată)
Pentru decor
- 30 g zmeură proaspătă
- felii de lămâie
- frunze de mentă
* gelatină vegetală, obținută din alge
Mod de preparare
PASUL 1
Pentru bază pune toate nucile în recipientul unui mixer vertical și mărunțește-le. Adaugă apoi cumalele (fără sâmburi) și uleiul de cocos și continuă să mixezi până obții o pastă omogenă și lipicioasă, de consistența unui aluat.
PASUL 2
Tapetează o formă de tort cu fund detașabil (diam. 30 cm), cu hârtie de copt. Pentru a adera hârtia la formă, te sfătuiesc să o ungi cu puțin ulei de cocos înainte. Pune apoi un cerc de hârtie pe fundul tăvii și o fâșie cu lățimea cât înălțimea tăvii, de jur împrejurul ei, lipită de marginile interioare. În acest fel vei putea îndepărta cu ușurină hârtia de pe tort la final. Transferă compoziția în tavă și, cu ajutorul degetelor, tasează-o pe fundul ei apoi așează zmeura deasupra. Pune tava în frigider până prepari crema.
PASUL 3
Pentru a face crema albă, cu ajutorul unui mixer setat pe cea mai mică treaptă, amestecă iaurtul cu mascarpone, miere, vanilie și zeamă de lămâie. Nu insista prea tare fiindcă se poate tăia crema. Când e gata pune-o la rece.
PASUL 4
Pentru a ca această cremă să se întărească e nevoie de gelatină, pe care trebuie să o prepari conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Eu am folosit agar-agar, o alternativă vegană, din alge. Am adaptat un pic indicațiile de pe ambalajul produsului (o lingură la 240 ml apă) pentru că îmi doream o putere de gelifiere mai mare. Așa că am fiert pentru 3-5 min (sau până se dizolvă) 2 linguri de fulgi în 120 ml apă. După ce am luat gelatina de pe foc, am lăsat-o deoparte pentru 7 minute. Dacă lași gelatina prea puțin este prea caldă iar dacă stă prea mult, se gelifică și nu mai ai cum să o amesteci cu crema. Încorporează gelatina în crema proaspăt scoasă din frigider și toarn-o rapid în tavă, peste blatul de nuci și curmale. Pune tava în frigider pentru 30 min.
PASUL 5
Pentru jeleul de zmeură am folosit zmeură pisată amestecată tot cu agar-agar. De această dată fierbe 2 lingurițe în 50 ml apă. Lasă amestecul deoparte pentru 10 minute apoi amestecă-l cu zmeura, toarnă-l în tavă peste crema albă și ornează cu zmeură. Păstrează tortul la rece pentru 6-8 ore, ideal peste noapte (12-24 ore). Altfel crema albă nu se va întări suficient.
PASUL 6
Înainte de a-l servi, ornează-l cu felii de lămâie și frunze de mentă. Apoi, desfă inelul tăvii și îndepărtează foaia de copt de pe margini. Poți lăsa tortul pe baza tăvii și să-l transferi cu ea cu tot pe un platou.
Dacă ai încercat această rețetă de cheesecake cu zmeură (fără coacere), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
2 comentarii
Buna. Unde găsim gelatina din agar-agar?
Buna! Eu am gasit intr-un magazin de produse naturiste, de genul Plafar, dar se poate gasi si online. Am pus linkuri in text, la ingrediente. 😉