Această supă este perfectă pentru perioadele reci și umede, datorită proprietăților antiseptice ale ghimbirului și a celor antioxidante ale sfeclei. În plus, sfeclă are un conținut ridicat de fier, potasiu, conferă un gust dulce și o culoare minunată acestui preparat de o consistență cremoasă.
Se pot bucura de ea și cei ce suferă de intoleranțe (gluten, lactoză, ouă), garnisind-o la final cu lapte sau iaurt de cocos sau semințe de in.
Timp preparare: 1 h 30 min
Număr porții: 4 buc
Dimensiune vas: tavă cuptor 38×45 cm
oală antiaderentă 2l
Pentru supă:
- 1 sfeclă roșie mare sau 3 mici
- 1 morcov
- 1 rădăcină de pătrunjel
- ½ rădăcină de țelină
- 1 cartof mare sau 2 mici
- 1 ceapă
- 3 caței mici de usturoi
- 1 linguriță boabe de coriandru (măcinate)
- 1 linguriță chimen
- 1 linguriță ghimbir proaspăt măcinat
- 500 ml supă de legume sau apă
- 1 legătură mică de frunze de pătrunjel
- ½ linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
- 2 linguri ulei de măsline/unt topit
Pentru decor:
- parmezan ras
sau - telemea sau feta amestecată cu smântână (doar peste vârsta de 1 an)
sau - lapte sau iaurt de cocos (pentru cei ce suferă de intoleranță la lactoză)
sau - semințe de in
Mod de preparare
PASUL 1
Curăță și taie sfecla roșie cuburi, pune-o pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-o la 180 de grade timp de 30-40 de minute.
PASUL 2
Curață și taie mărunt ceapa, țelina, morcovul și pătrunjelul. Pune 200 ml de apă pe foc mediu, într-o oală și când clocotește, adaugă legumele tăiate. Lasă-le să fiarbă sub capac, 10-15 minute.
PASUL 3
Adaugă cartofii curățați și tăiati rondele și umple oala cu cei 500 ml de supă de legume sau apă.
PASUL 4
După 10 minute de fiert sub capac, pune usturoiul și condimentele. Lasă totul să fiarbă încă 10-15 minute la foc mediu.
PASUL 5
Scoate sfecla din cuptor și pune-o peste restul de ingrediente, împreună cu uleiul sau untul.
PASUL 6
Mărunțește totul cu ajutorul unui blender, până obții o cremă fină și lichidă. În cazul în care compoziția are mai degrabă aspectul unui piure de legume, poți să mai adaugi apă sau supă.
PASUL 7
Servește supa caldă, garnisită fie cu parmezan, fie cu puțină telemea/feta amestecată cu smantână (doar peste vârsta de 1 an). Cei ce au intoleranțe la lapte pot opta pentru lapte sau iaurt de cocos sau semințe de in.
Tips & tricks:
Coacerea sfeclei în cuptor îi conferă acesteia mai multă savoare însă nu e obligatorie. Aceasta se poate pune la fiert împreună cu prima tranșă de legume (PASUL 2).
Poți face porție dublă și să o păstrezi la congelator până la 3 luni. Înainte de a o consuma, trebuie transferată în frigider cel puțin cu 8 ore înainte și apoi încălzită la foc mic, amestecând în continuu.
Dacă ai încercat acestă rețetă de supa crema de sfecla rosie si ghimbir, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.