Turta dulce e de mai multe feluri: de la biscuiți decorați de diverse forme, crocanți și tari, până la turtițe glazurate moi și pufoase. Toate sortimentele au în comun gustul aparte dat de ghimbir, dar și de alte mirodenii, cum ar fi scortișoara, nucșoara și cuișoarele.
Pentru că în general, turta dulce se îndulcește cu miere, zahăr sau melasă, pentru a obține o variantă potrivită pentru cei mici și foarte mici, am înlocuit zahărul cu fructe uscate și am renunțat la decorul dulce pentru ceva cel puțin la fel de migălos. Așa au rezultat biscuiții din turtă dulce împletită.
Fie că alegi să împletești aluatul sau pur și simplu să-l decorezi cu semințe și fructe uscate, poți prepara biscuiții pe toată perioada iernii sau la ocazii speciale. Pot fi o alternativă bună la dulciurile din comerț din cadourile de sf. Nicolae sau de Crăciun sau chiar elemente de decor comestibile atârnate de crengile de brad. În plus, îi poți implica și pe cei mici în prepararea lor. Activitatea de decorare și impletire îi ajută să-și dezvolte motricitatea fină.
Timp preparare: 1 h 30 min
Timp răcire: 30 min
Timp coacere: 10 – 15 min
Număr porții: 25 – 30 buc
Dimensiune vas: tavă metalică cuptor
Ingrediente:
- 200 g făină tip 650
- 100 g făină de migdale
- 110 g unt rece tăiat cubulețe (80% grăsime)
- 1 ou
- 60 g curmale hidratate (fără sâmburi)
- 2 lingurițe ghimbir proapăt răzuit
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță nucșoară
- 1 linguriță cuișoare măcinate
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/3 linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
- 3-4 linguri apă rece
Mod de preparare

PASUL 1
Amestecă într-un bol făina, sarea, ghimbirul, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele măcinate. Adaugă untul tăiat cubulețe și frământă cu vârful degetelor până obții o consistență asemănătoare cu cea a fărâmiturilor de pâine.


PASUL 2
Adaugă oul și curmalele hidratate și mărunțite bine în tocătorul electric. Continuă să frămânți punând câte o lingură de apă rece. Când se dezlipește aluatul de pe pereții bolului și poți forma o bilă, înfășoar-o în folie alimentară și pune-o în frigider pentru 30 minute.


PASUL 3
Scoate aluatul din frigider, împrăștie puțină făină pe suprafața de lucru și peste aluat și întinde-l cu ajutorul unui sucitor până capătă o grosime de aproximativ 3-5 mm.
PASUL 4
Taie fâșii de 8 mm lățime și întinde-le alături, pe direcția orizontală, una lângă cealaltă, astfel încât să fie paralele. Pentru a obține împletitura, începând din capătul din partea dreaptă, poziționează o fășie pe directia verticală, ridicând tot a doua fâșie de pe direcția perpendiculară, ca în clipul de mai jos.
PASUL 5
Când vei pune a doua fașie verticală, ridică celelalte fașii (prima, a treia, a cincea șamd). Încearcă să faci o împletitură cât mai strânsă, fără spații prea mari între fașii.

PASUL 6
Decupează biscuiții cu o formă metalică sau un pahar. Dacă prin decupare nu s-au sigilat marginile acestora, presează-le ușor cu vârful degetelor. Pentru ca sunt destul de fragili, folosește o paletă pentru a-i transfera pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Resturile de aluat le poți reutiliza pentru a face alte fașii. Dacă ți se pare prea laborios, poți face o foaie simplă de aluat din care să decupezi direct biscuiți și să-i decorezi cu semințe și fructe uscate.


PASUL 7
Coace-i timp de 10-15 minute la 200 de grade.

PASUL 8
Lasă-i să se răcească complet înainte de a-i servi, a-i face cadou sau a împodobi bradul cu ei.









Dacă ai încercat acestă rețetă de biscuiți împletiți din turtă dulce, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
3 comentarii
Buna! Poti sa imi spui, te rog, cu ce pot inlocui curmalele? Multumesc
Buna! Le poti inlocui cu alte fructe uscate, cum ar fi merisoare, stafide, prune, smochine, etc. Atentie, sa nu aiba zahar adaugat! 😉
Multumesc:)