Acest tort răsturnat cu mere și nuci este inspirat de o rețetă pe care o făcea destul de des mama când eram copil și care-mi plăcea la nebunie. Problema este că rețeta clasică era cu zahăr, atât în blat cât și pe deasupra (sau pe dedesubt, ca tot e răsturnat). Începea cu un strat de zahăr ars, nuci, mere și apoi cel de pandișpan.
Mi se pare tortul ideal de pregătit în weekend, atunci când nu ai musai de sărbătorit ceva special, dar poate îți vin prieteni în vizită (cu copii) și vrei să faci ceva nepretențios. Așa că, m-am gândit să o adaptez nițel, astfel încât să fie baby-friendly.
În loc de zahăr am folosit mere proaspete, câteva curmale și puțin magiun de prune, fără zahăr și el.
În copilărie, înainte de a felia tortul, mama bătea frișcă proaspătă, din aceea adevărată (fără caragenan și alți stabilizatori) și o punea moț peste fiecare porție în parte. Așa că te asigur că este absolut delicios de servit în combinața asta. Problema este că se găsește destul de greu smântâna asta proaspătă pentru frișcă. Singura pe care o știu este cea de la Sanlacta, dar nu este chiar în toate hipermarketurile.
Dacă vrei și tu să pregătești aceast tort răsturnat cu mere și nuci, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare:
40 min
Timp coacere:
45 min
Număr porții:
10-12 felii
Dimensiune vas:
tavă cu fundul detașabil, diametrul de 22 cm,
Pentru blat
- 200 g făină tip 650
- 6 oua
- praf de copt
- 3 mere
- 5-6 curmale uscate, hidratate, fără sâmburi (opțional)*
- 2 linguri ulei de cocos sau unt topit
Pentru baza
- 4-5 mere
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 50 g nucă măcinată
- 50 g nucă întreagă
- 2 linguri magiun de prune fără zahăr
Notă:
* Curmalele și fructele uscate în general au un conținut ridicat de zaharuri, prin urmare, în special sub vârsta de 2-3 ani este recomandată evitarea sau consumul limitat al acestora. Dacă vrei să oferi tort bebelușilor (+6 luni) ele pot fi omise în întregime
Mod de preparare
PASUL 1
Preîncălzește cuptorul la 170 de grade fără ventilator.
PASUL 2
Taptează o tavă cu fundul detașabil cu diametrul de 22 cm cu hârtie de copt și pune peste ea nucile întregi. Curăță de coajă și feliază 4-5 mere, apoi amestecă-le cu magiunul, scorțișoara și nuca măcinată și pune-le peste nuci.
PASUL 3
Pentru a obține un aluat pufos, desparte albușurile de gălbenușuri și bate-le spumă cu ajutorul unui mixer. Adaugă, pe rând, gălbenușurile, apoi setază mixerul la cea mai mică treaptă și cerne ușor câte o lingură de făină. Păstrează 2 linguri pentru mai târziu.
PASUL 4
Mărunțește cele 3 mere cu blenderul, alături de curmale (dacă le folosești) și uleiul de cocos sau untul topit, până obții un piure. Încorporează-l în aluat și, foarte important, amestecă ușor, cu mișcări verticale, de sus în jos, astfel încât să menții compoziția cât mai pufoasă. Adaugă în ploaie câte puțin din făina rămasă (cele 2 linguri) și praful de copt, apoi toarnă aluatul în tava cu fundul detașabil cu diametrul de 22 cm, peste mere. Pune totul în cuptorul preîncălzit la 170 de grade fără ventialtor, pentru 45 minute.
Tips& Tricks
Fiecare cuptor e diferit, de aceea, e posibil, ca uneori să fie nevoie de un timp mai lung de coacere sau de coacere cu ventilator. Ca să te asiguri că tortul nu iese necopt în mijloc, poți face testul scobitorii (înfigi scobitoarea în mijlocul tortului și dacă iese uscată, fără urme de aluat crud, înseamnă că e copt) sau, dacă nu este foarte rumen la exterior, poți prelungi timpul în care stă la copt cu 10-15 minute, cu sau fără ventilator.
PASUL 4
După ce s-a copt, scoate tortul din cuptor, lasă-l în tavă timp de 10 minute, apoi răstoarnă-l cu grijă pe un platou și desfă ușor inelul tăvii. La final ridică fundul tăvii de pe tort. Lasă tortul să se răcească și servește-l cu frișcă proaspăt bătută.
Dacă ai încercat aceast tort răsturnat cu mere și nuci, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
7 comentarii
Nu s-a copt in mijloc, aproape deloc … ma gândesc ca poate au fost merele prea mari Si 4 mere au fost prea multe. Si merele au rămas si ele tari. Am mâncat marginea in schimb, este delicios tortul! Din toate dulciurile pe care le-am pregătit de pe pagina ta, acesta este preferatul (pana acum). Am pus si o lingura de sirop de arțar in aluat.
Imi pare rau ca nu s-a copt in mijloc. Din pacate nu sunt toate cuptoarele la fel. Poate mergea o temperatura usor mai mica si lasat mai mult timp la copt. E ciudat ca nici merele nu s-au inmuiat cat de cat. Ma bucur ca restul retelor iti plac. Te incurajez sa o incerci din nou si pe asta. Ca sa fii sigura ca se coc, poti marunti mai tare merele data viitoare. 😉
Pentru că tocmai ce am pus tortul în cuptor m-am gândit să vă spun cum am procedat eu cu merele care rămân necoapte. Cât timp am bătut ouăle pentru aluat am pus merele curățate cu magiunul și nucile la cuptor pentru a se înmuia puțin iar când am terminat aluatul l- am pus peste mere și… sunt convinsă că merele vor fi ok. La fel și aluatul. Mulțumesc pentru rețetă!
[…] de pe internet ca să îmi fac o idee, dar eu aveam în gând făina din fulgi de ovăz și tortul cu mere al Alinei, pe care intenționam să îl reiau. Am combinat cele două rețete, am mai adăugat ceva de la […]
Mi-a ieșit aceasta rețeta! Delicios, i-a plăcut și fetiței mele de 1 an. Mulțumesc.
Po inlocui merele din compozitie cu miere, sau sirop de artar, sau zahar de flori de cocos?
Sigur!