Fructele de pădure sunt acele produse emblematice ale anotimpului călduros. Nu se poate să treacă vara fără să ne bucurăm de ele. Copiii, în special, le adoră și pe bună dreptate: le culeg între degețele și le savurează cu o poftă greu de egalat pentru că sunt extrem de aromate. Sunt și foarte sănătoase, având un conținut ridicat de antioxidanți. În plus, dau viață și culoare oricărui preparat, ceea ce le transformă în ingredientele ideale pentru deserturi, mai ales dacă sunt fără zahăr, ca cel de mai jos.
NOTĂ:
rebuie sa fac o precizare, mai ales pentru cei ce prepară pentru prima dată un blat cu banane. Consistența acestuia, după coacere, va fi ușor umedă și cremoasă. Nu înseamnă ca nu este copt! Este textura dată de fruct. Avantajul este că, în acest fel, blatul nu mai trebuie însiropat și că împrumută aroma bananei. Unii îl preferă așa, alții vor un blat uscat. Pentru cei din urmă, există două variante. Prima este să adauge 1-2 linguri cu vârf de făină în plus. Cea de-a doua variantă ar fi să înlocuiască bananele cu o cantitate mai mică de curmale. Bananele au un continut scazut de zaharuri (aprox.12 g la100 g fruct), spre deosebire de curmale, care sunt mult mai dulci (aprox. 60 g de zaharuri la 100 g fruct). Având în vedere că 2 banane medii cântăresc cam 240 g (adica au 28, 8 g zaharuri), daca vrei ca blatul să iasă la fel de dulce ca cel cu banane, ar trebui folosite doar 2 curmale.
Timp preparare: 30 min
Timp coacere: 30 – 40 min
Număr porții: 20 – 24 buc
Dimensiune vas: formă metalică tort 22 cm diametru
Pentru blat:
- 5 ouă ecologice
- 150 ml lapte
- 5 linguri cu vârf de făină tip 650 (140 g)
- 2 linguri ulei de cocos
- 150 g afine proaspete
- 2 banane bine coapte
- 5 g praf de copt
Pentru cremă:
- 200 g mascarpone
- 200 g iaurt gras
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 2-3 lingurițe miere
Pentru decor:
- 100 g afine
- 50 g zmeură / mure / fragi
Mod de preparare
PASUL 1
Preîncălzește cuptorul la 170 de grade fără ventilator.
PASUL 2
Separă albușurile de gălbenușuri și fă-le spumă cu ajutorul unui mixer cu bol. Amestecă făina cernută cu praful de copt și combină-le cu gălbenușurile și laptele. Încorporează în amestecul rezultat albușurile și apoi bananele pisate, amestacate cu uleiul de cocos. Cu ajutorul unei spatule din silicon, combină toate ingredientele ușor, cu mișcări verticale, de jos în sus astfel încât să rămână compoziția pufoasă. Pe urmă, adaugă și afinele spălate și uscate. Pregătește o tavă cu diametrul de 21 cm și fund detașabil, tapetată cu hârtie de copt, și toarnă aluatul în ea. Pune tava în cuptor pentru 30-40 min la 170 de grade fără ventilator.




PASUL 3
Pentru cremă, amestecă mascarpone cu iaurt, zeama de lămâie și 2-3 lingurițe de miere. Cât se coace blatul, păstreaz-o la rece.
PASUL 4
După ce s-a copt blatul, lasă-l câteva minute să se răcească în tavă, apoi scoate-l din hârtia de copt și transferă-l pe un grătar metalic. După ce s-a răcit de tot, poți asambla tortul. Pentru a obține 2 straturi de cremă și 3 de pandișpan, secționează blatul cu ajutorul unui cuțit mare de patiserie, pe orizontală, la 1/3 din înălțimea lui. Pune felia rezultată deoparte și taie din nou la ½ din înălțimea blatului rămas.



PASUL 5
Întinde 2 linguri de cremă (sau ¼ din cantitatea totală) peste baza tortului iar apoi, acoperă cu felia de pandișpan pusă deoparte și repetă procesul încă o dată. Îmbracă tortul în crema albă rămasă (1/2 din cantitatea totală).


PASUL 6
Ornează tortul cu afine și zmeură sau alte fructe de pădure (fragi, mure).






Dacă ai încercat acestă rețetă de tort cu fructe de pădure (fără zahăr), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
Mai multe rețete de torturi și prăjituri fără zahăr găsești și aici.
7 comentarii
[…] tortul cu mure și zmeură sau alte fructe de pădure. Reteta “furata” de aici: https://www.mamamag.ro/tort-cu-fructe-de-padure/ […]
Hello! Crezi ca ar merge cu capsuni in loc de afine? Capsuni taiate bucatele mici in blat si tot asa uscate bine? Mersi!
Sigur ca da! Merge cu orice fruct taiat cubulete mici si, daca e mai suculent, tavalit prin faina inainte de a-l ingloba in blat. 😉
Buna. Oare în crema s-ar potrivi sa adaug căpșuni tăiați mărunt ? Sau risc sa stric consistența la crema ? Mersi
Daca ai grija cum le incorporezi, sa nu se zdrobeasca prea tare si sa lase zeama, cred ca poti sa adaugi si capsune.
Se poate înlocui uleiul de cocos cu altfel de ulei?
Excelenta reteta, instructiunile perfecte. Am facut acest tort pentru bebe 11 luni, a iesit ca in poze, delicios, multumesc!