Această tartă cu spanac, ciuperci și brie am făcut-o din pură întâmplare. Cele trei ingrediente erau singurele rămase prin frigider și m-am gândit că s-ar combina tare bine în interiorul primitor al unei cruste fragede și gustoase.
Și tare bine am nimerit!
Nu e prima dată când pun spanac și ciuperci laolaltă și iese ceva delicios. Am mai făcut niște clătite de spanac umplute cu ciuperci și au avut mare succes la pitici, deci cred că merită încercate.
Unele soiuri de ciuperci apar încă din luna aprilie iar spanacul este și el în sezon așa că această tartă este numai bună de preparat primăvara.
Ciupercile champignon se pot consuma tot anul și au o grămadă de beneficii pentru organismul celor mici.
Conțin:
- vitamina D (care are rol în întărirea sistemului imuntar)
- vitamina B2 (riboflavină)
- fibre (deci sunt de ajutor în constipație)
- potasiu
- magneziu
- sodiu
- cupru
- fier
- fosfor
- seleniu.
Spanacul, pe lângă conținutul mare de fier, abundă în calciu. Pentru o fixare mai bună a fierului este indicată consumarea lui alături de alimente bogate în vitamina C, cum este cazul acestor paste cu spanac și roșii sau al acestor clătite cu spanac și ricotta la cuptor.
Crusta (blatul) se face foarte ușor, poate fi preparată în avans și păstrată la frigider sau congelator.
Spanacul poate fi consumat de micuți încă de la 6 luni, în ciuda tuturor miturilor vehiculate
Umblă vorba prin grupurile de mame de pe Facebook că spanacul nu ar fi indicat bebelușilor (+6 luni) din cauza conținutului mare de oxalați și nitrați. De fapt, doar dacă este introdus în alimentație înainte de varsta de 6 luni acesta reprezintă o amenințare. În plus, spanacul nu e singurul care conține așa ceva. 70% din cantitatea de nitrați din alimentație provine din consumul de legume de tot felul.
În general, rădăcinoasele sunt cele care acumulează o cantitate mai mare de nitrați.
Printre acestea se numără:
- sfecla
- morcovii
- fasolea verde
- pătrunjelul (rădăcină şi frunze)
- ridichile
- ţelina.
Evident, conținutul de nitrați variază în funcție de compoziția solului şi de îngrăşămintele folosite.
Atâta timp cât este consumat cu măsură (nu zilnic), ca parte a unei alimentații echilibrate și variate, spanacul poate face parte din meniul bebelușilor diversificați și autodiversificați.
Brie este un soi franțuzesc de brânză cremoasă și un pic amăruie, învelită într-o crustă de mucegai alb.
Brânzeturile nepasteurizate cum este brie sunt recomandate peste vârsta de 1 an, din cauza conținutului ridicat de sare și al faptului că sunt preparate din lapte nepasteurizat și există pericolul de contaminare cu listeria. Prin coacere, acest pericol este mult redus însă.
Dacă vrei să faci tarta pentru meseni mai mici de 1 an, poți înlocui brânza brie cu cheddar.
Dacă vrei și tu să pregătești această tartă cu spanac, ciuperci și brie găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare: 30 min
Timp coacere: 15 + 40 min
Număr porții: 8-10 felii
Dimensiune vas: 26 cm
Timp răcire: 30 min
INGREDIENTE
Pentru crustă:
- 250 g făină
- 60 ml ulei de măsline (pomace)
- 1 gălbenuș (albușul merge în umplutură)
- 100 ml apa rece
- 1/3 linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
Pentru umplutură:
- 1 lingură de făină tip 650
- 1 albuș
- 220 g spanac congelat
- 250 g ciuperci proaspete
- 1 lingură smântână grasă
- 50 ml lapte
- 2-3 căței de usturoi
- 1/3 linguriță nucșoară
- 1/3 linguriță cimbru
- 1/3 linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
- 100 g brie sau cheddar (sub vârsta de 1 an)
MOD DE PREPARARE
PASUL 1
Pentru a face crusta frământă într-un bol, făina și uleiul. Formează o adâncitură în mijlocul compoziției și adaugă gălbenușul și apa. Amestecă cu mâna încorporând gradual amestecul de făină și ulei. La final modelează aluatul în formă de disc și pune-l la rece minim 30 de minute.
PASUL 2
Până stă aluatul la rece poți face umplutura. Spală, curăță și mărunțește ciupericile și spanacul. Pune deoparte 1-2 ciuperci și folosește o mandolină pentru a le felia cât mai subțire posibil.
PASUL 3
Încălzește la foc mic untul într-o tigaie antiaderentă și adaugă ciupercile. Lasă-le să se înăbușe timp de 3 minute sub capac, apoi pune spanacul, cimbrul, nucșoara și usturoiul mărunțit și mai lasă totul 2 minute pe foc. Când sunt gata, scurge surplusul de lichid de pe ele și pune-le deoparte.
PASUL 4
După 30 minute, scoate aluatul din frigider și întinde-l cu ajutorul unui sucitor așa încăt să capete o formă circulară. Împăturește-l în 4, ca să îl poți transfera mai ușor în tavă. Așează-l în tavă, unsă în prealabil cu grăsime (unt, ulei), cu colțul în mijlocul tăvii, despăturește-l ușor, mulează-l pe formă și taie surplusul ce depășește marginile cu ajutorul unui cuțit. Înțeapă-l de mai multe ori cu o furculiță și coace-l în cuptorul preîncălzit la 180 grade (160 grade cu ventilator sau treapta 2-3) timp de 12-15 minute.
PASUL 5
Cu ajutorul unui tel, combină laptele, smântâna, făina și albușul într-un bol, apoi amestecă-le cu legumele. Feliază brânza brie.
PASUL 6
După ce s-a copt crusta, scoate tava din cuptor și toarnă umplutura în ea, nivelând totul cu o spatulă. La final ornează cu feliile de ciuperci și cu brânză brie tăiată felii.
PASUL 7
Pune din nou tava în cuptor pentru 30-40 min. După ce s-a rumenit, scoate tarta din cuptor și las-o 10 minute să se răcească, apoi așeaz-o pe un grătar metalic. Dacă vrei să servești tarta imediat, las-o 5-10 minute după ce o scoți din cuptor.
Dacă ai încercat această tartă cu spanac, ciuperci și brie, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
2 comentarii
Iti multumesc pentru toate aceste delicii culinare! băiețelul meu este foarte fericit sa mănânce tot ce gătesc, tarta e preferata noastra
Ce ma bucur! Iti multumesc si eu pentru mesaj!