Această tarta cu somon si broccoli este salvarea mea atunci când așteptăm musafiri, mai ales in perioadele reci ale anului. Este ușor de preparat, sățioasă și gustoasă.
Combinația de somon și broccoli este una din preferatele mele. Deși am folosit separat cele două ingrediente cheie și în alte rețete, cum ar fi în aceste brioșe cu somon si paste steline sau tagliatelle cu sos de avocado si broccoli, sau salata calda de curcan, broccoli, cartofi si pastai, bulete de broccoli si parmezan, sau supa crema de praz, broccoli si cartof, dar tot mai mult îmi plac în formula asta.
Avantajul acestei rețete de tartă cu somon și broccoli este că se poate face parțial în avans
Aluatul fraged crud, împachetat în folie alimentară, se poate păstra la frigider pentru 5-7 zile sau la congelator timp de 2-6 luni. Pentru a economisi timp, poți folosi broccoli congelat în locul celui proaspăt. În felul acesta nu mai trebuie să-l speli, să-l cureți și să-l tai. Îl pui direct la fiert.
Dacă vrei și tu să pregătești această tarta cu somon si broccoli, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare: 30 min
Timp răcirea aluat: 30 min
Timp coacere: 12 – 15 min pentru crustă
+ 35 – 40 min pentru tartă cu umplutura în ea
Număr porții: 10 – 12 felii
Dimensiune vas: 30 cm
Pentru aluatul fraged:
- 125 g făină integrală de grâu
- 125 g făină albă de grâu
- 125 g unt rece (grăsime 80%)
- 1 ou ecologic sau 2 gălbenușuri
- 1-2 linguri apă rece
- sare (doar peste vârsta de 2 ani)
Pentru umplutură:
- 3 ouă
- 500 g broccoli proaspăt sau congelat
- 200 g somon proaspăt
- 1 legătură mărar (mărunțit)
- 200 g smăntănă grasă
- 1 lingură făină
- 1/3 linguriță nucșoară
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
- 1 linguriță hrean ras
Note:
* Toate ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci, ținute în frigider până în momentul preparării
** Pentru o consistență mai densă, poți adăuga 50 g parmezan răzuit sau orice alt tip de brânză uscată.
Mod de preparare
PASUL 1
Urmează instrucțiunile de la punctul 2 și 3 din link, pentru a prepara crusta de aluat fraged.
Tava pe care am folosit-o pentru această rețetă, are un diametru de 28 de cm și este similară cu aceasta.
PASUL 2
Până stă crusta în cuptor, spală și curăță buchețelele de broccoli. Foloseste și tulpina lui groasă. Pur si simplu o decojești, o tai cubulețe și o pui la fiert (la abur), timp de 5-10 min, împreună cu floretele. Dacă folosești broccoli congelat, taie tulpinile după ce a fiert. Când sunt gata de fiert, floretele le pui deoparte iar din tulpină, cu ajutorul unui mixer vertical, prepară un piure, cu puțin din apa în care au fiert. După ce se răcesc, amestecă smântâna, ouăle, făina, mărarul, hreanul, nucșoara, zeama de lămâie și piureul de broccoli.
PASUL 3
Taie somonul fâșii înguste și așează-l peste crustă, împreună cu floretele de broccoli, apoi toarnă umplutura din bol.
PASUL 4
Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (cu ventilator la partea superioară) timp de 35-40 de minute, până ce marginile devin crocante și umplutra se rumește ușor.
Dacă ai încercat acestă rețetă de tarta cu somon si broccoli, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook si follow celei de Pintrest.
1 comentariu
[…] Din fericire, somonul e plin de așa ceva. Variante de a-l servi celui mic, în momentul introducerii solidelor, găsești o grămadă, inclusiv aici pe blog. Îți recomand tarta cu sparanghel și broccoli, brioșele cu somon și paste steline sau tarta cu somon și broccoli. […]