Tarta cu dovleac este printre preferatele noastre în sezonul rece, alături de tarta cu mere și mure sau de tarta cu vișine și mere. De Halloween, nu am rezistat tentației și am transformat-o într-o fantomă prietenoasă.
Nicio sărbătoare nu e completă fără câteva bunatăți insiprate de ea. Nu puteam să las să treacă Haloween-ul fără a face rapid ceva inspirat de moment.
Aveam o grămadă de dovleac copt și planul era să îl transform într-o tarta, de data asta una cu umplutura acoperită de crustă. Atunci mi-a venit ideea. Cum era să o las așa simplă? Nu trebuie decât să decupez ochii și nările și să crestezi gura și gata, obțin o figurină care mai- mai că țipă Halloween!
Din ingredientele rețetei de tartă cu dovleac se pot face mini tarte, în forme metalice de briose, pe care le umpli și apoi le acoperi cu aluat. Fiecare mini-tartă poate avea o altă expresie, care de care mai infricoșătoare, sau nu …
În special dacă vrei să organizezi o petrecere tematică, te poți inspira din acest exemplu și poți face mai multe tarte mici ce vor face cu siguranță deliciul copiilor. Aluatul decupat se poate folosi așa.
De asemenea tartele mici au avantajul că se pot gestiona mai bine de către mânuțele mici de bebeluși. Formele metalicese ung cu unt și se tapetează cu faină înainte de a pune primul strat de aluat.
Dacă nu faci rețeta special cu ocazia Halloween-ului, atât tarta mare cât și cele mici, se pot decora/decupa și altfel. Se poate tăia aluatul cu ajutorul forme de biscuiți (steluțe, floricele, inimioare, etc) sau se pot face tarte simple, crestând ușor aluatul în mijloc, ca să nu explodeze în cuptor.
Timp preparare: 30 min
Timp coacere: 60 min
Număr porții: 10 – 12 felii
Dimensiune vas: 28 cm diametru
Pentru aluat:
- 250 g faina tip 650
- 125 g unt (grăsime 80%)
- 2 gălbenușuri
- 3-4 linguri apă rece
Pentru umplutură:
- 600 g dovleac (copt sau fiert)
- 2 pere (moi si coapte)
- 4-5 curmale hidratate (optional**)
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/3 linguriță cuișoare măcinate
- 1 lingură făină
- 2 albușuri
Note:
* Toate ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci, ținute în frigider până în momentul preparării
** Curmalele au un conținut ridicat de zaharuri, prin urmare, în special sub vârsta de 2-3 ani e recomandat evitarea sau consumul limitat al acestora. În cazul acestei rețete, ele pot fi omise în întregime. Tarta iese suficient de dulce folosind doar dovleacul și perele
Mod de preparare
PASUL 1
Amestecă rapid, din câteva mișcări, într-un bol, cu vârfurile degetelor, făina și untul rece, tăiat cubulețe. Nu insista prea mult. Aluatul trebuie să fie sfărmăcios. Fă o adâncitură în mijlocul compoziției și adaugă cele două gălbenușuri. Continuă să frămânți, apoi adaugă apa și modelează aluatul în formă de cilindru. Împarte-l în două părți, una de 1/3 și una de 2/3. Formează câte un disc din fiecare. Așează-le pe o suprafață de lemn pe care presari puțină făină.
PASUL 2
Unge cu puțină grăsime (unt, ulei) o tavă cu diametrul de 26 cm. Întinde, pe rând, fiecare bucată de aluat, așa încăt să capete o formă circulară. Bucata mai mare va fi baza tartei. După ce o întinzi, împăturește-o în 4, și așeaz-o în tava, cu colțul în mijlocul tăvii. Despăturește-l ușor, mulează-l pe forma tăvii și retează surplusul ce depășește marginile cu ajutorul unui cuțit. Întinde apoi cu sucitorul și bucata mai mică. Decupează ochii, nările și crestează gura. Aceasta va veni deasupra umpluturii.
PASUL 3
Pentru a face umplutura, mărunțește toate ingredientele, cu excepția albușurilor și făinii, cu ajutorul unui tocător electric, până obții o cremă.
PASUL 4
Bate albușurile spumă cu ajutorul unui mixer și apoi încorporează piureul de fructe, împreună cu făina. Amestecă folosind o spatulă, cu mișcări ușoare, de jos în sus, Toarnă umplutura în tavă, peste baza de aluat.
PASUL 5
Pune foaia de aluat decupată deasupra și sigilează marginile cu ajutorul unei furculițe.
PASUL 6
Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 60 min.
Dacă ai încercat acestă rețetă de tarta cu dovleac, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook si follow celor de Pinterest și Instagram.