Această pâine în 3 culori, cu spanac, morcovi și semințe sau pâine cozonac este opera mamei mele (aka buni). Iese atât de gustoasă și nutritivă încât, cel mai des, o mancăm feliată, doar cu puțin unt deasupra și atât!
Alex în schimb preferă tartinele cu felii de avocado dar și cu humus, pate de ciuperci sau pastă de vinete cu ardei copți.
Acum ceva vreme a venit mama la noi și a stat mai mult timp. Și când vine mama la noi se lasă cu mult răsfăț, în special când vine vorba de mâncare gătită.
Ne face tot felul de supe, ciorbe, sărățele, fripturi și, nu în ultimul rând, pâine. De fapt de la ea am învățat și eu să fac pâine cu semințe sau chifle pufoase de weekend.
De fapt de la mama am învățat să gătesc și bucătărim cu drag și spor împreună ori de câte ori avem ocazia. Așa a și apărut pe blog rețeta de cornulețe fragede sau cea de pate de casă.
Pâinea cu spanac, morcovi și semințe este ideală pentru bebelușii ahtiați după făinoase
Când era Alex mai mic era absolut înnebunit după pâine și paste făinoase. Ar fi mâncat pâine goală, spaghete și brioșe toată ziua. Așa că îmi doream enorm să reduc proporția de făină din preparate și să o înlocuiesc cu altceva.
Faptul că legumele reprezintă mai mult de jumătate din cantitatea de făină din această pâine este un mare plus!
Dacă vrei și tu să pregătești această pâine cu spanac, morcovi și semințe găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare: 40 min
Timp coacere: 60 min
Număr porții: 2 pâini
Timp dospire: 60 min
Dimensiune vase: două tăvi de chec de
8×12,5×30 cm
INGREDIENTE
Pentru pre-dospirea drojdiei
- 100 g făină tip 650
- 1 ½ cubuleț de 25 grame drojdie proaspătă (sau 5 grame drojdie uscată)
- 1 ½ linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
- 150 ml apă călduță
Pentru aluatul portocaliu
- 500 g făină tip 650
- 300 g morcovi curățați
- 1 lingură ulei de măsline
- 150 ml apă călduță
- 1/2 linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
Pentru aluatul verde
- 500 g făină tip 650
- 300 g frunze de spanac curățate
- 1 lingură ulei de măsline
- 150 ml apă călduță
- 1/2 linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
Pentru aluatul maro
- 400 g făină tip 650
- 100 g tărâțe de grâu
- 100 g amestec de semințe ( floarea soarelui, dovleac)
- 1 lingură ulei de măsline
- 250 ml apă călduță
- 1/2 linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
+ 2 ouă pentru uns pâinea
MOD DE PREPARARE
PASUL 1
Mai întâi se înmoaie și se pre-dospește drojdia.
Într-un bol cu o capacitatea de 500 ml pune 3 linguri de făină ( aprox 100 grame), sfărâmă toată drojdia foarte mărunt și amestecă bine cu făina.
Toarnă apoi 150 ml apă călduță și amestecă până la omogenizare.
Așează bolul într-un loc călduț și lasă-l la dospit până cănd drojdia umple volumul lui.
PASUL 2
Pentru a face aluatul cu morcovi, răzuiește morcovii pe răzătoarea pentru mere.
Într-un castron cu o capacitate de 3- 4 litri, cerne 500 grame de făină, adaugă 1 linguriță de sare și apoi morcovii răzuiți și amestecă-i în starea semiuscată.
Pune peste acest amestec 1/3 din cantitatea de drojdie dospită și toarnă încet 150 ml apă călduță framântând energic până la obținerea unui aluat omogen, care se desprinde de vas.
Deoarece umiditatea morcovilor poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de consistența aluatului, mai poți adăuga puțină făină sau puțină apă călduță.
PASUL 3
Pentru aluatul cu spanac, taie mai întâi spanacul foarte mărunt.
Într-un alt castron cu o capacitate de 3- 4 litri, cerne 500 grame de făină, adaugă 1 linguriță de sare și apoi spanacul tăiat și amestecă-le în starea semiuscată.
Pune peste acest amestec 1/3 din cantitatea de drojdie dospită și încet toarnă 150 ml apă călduță framântând energic până la obținerea unui aluat omogen, care se desprinde de vas.
Deoarece umiditatea spanacului poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de consistența aluatului, mai poți adăuga puțină făină sau puțină apă călduță.
PASUL 4
Pentru aluatul cu tărâțe folosește un alt castron,de 3-4 l, în care cerni 400 g de făină, adăugă sarea, tărâțele și semințele și amestecă-le în stare uscată.
Peste amestecul obținut toarnă 1/3 din drojdia dospită , 250ml apa călduță și frământă bine până se desprinde de castron.
PASUL 5
Așează cele 3 castroane cu aluat pe un pat călduț (perne, pătură, etc) acoperă cu un prosop de bucătărie curat și lasă-le la dospit până când aluatul își dublează volumul.
PASUL 6
Ai nevoie de 2 tăvi de cozonac cu lungimea de 30 cm. Unge tăvile cu unt sau ulei de floarea soarelui insistând cu pensula pe pereții tăvii, până sus.
Decupază hârtie de copt în formă dreptunghiulară, cresteaz-o la colțuri pe diagonala formatului și tapetează tăvile.
PASUL 7
Pentru a întinde foile de aluat, ai nevoie de 2 planșete de lemn sau o planșetă pentru întins și o foaie de hîrtie de copt așezată pe masa sau blatul de lucru.
PASUL 8
Toarnă puțin ulei în palme și transferă jumătate din aluatul cu morcovi pe planșetă.
Întinde-l cu sucitorul într-o foaie cu grosimea de 0,5 mm- 1 cm, astfel încât una dintre dimensiunile dreprunghiului obținut să fie egală cu lungimea tăvii de copt.
Rulează foaia de aluat pe făcăleț și desfășoar-o încet pe al doilea blat de lucru sau pe hârtiia de pe masă.
Procedează la fel și cu celelalte două aluaturi așezînd foile obținute suprapuse una peste alta. Este foarte important să obțineți cele trei foi de formă și dimensiuni foarte apropiate.
PASUL 9
Prinde cele trei foi împreună și rulează-le cât mai strîns, astfel încât lungimea ruloului obținut să fie egală cu lungimea tăvii de copt.
Prinde ruloul de la capete și așează-l în tava pregătită.
Repetă procedeul pentru a așeza celelalte trei jumătăți de aluat în cealaltă tavă.
PASUL 10
Într-un bol, sparge cele 2 ouă și pune peste ele 2 linguri de făină apoi bate-le energic cu o furculiță.
Amestecul bine omogenizat întinde-l cu pensula pe suprafața celor două pâini după ce le-ai așezat în tăvi.
Mai lasă la dospit pâinile până când aluatul umple tăvile,
PASUL 11
Așeză tăvile în cuptorul preincălzit la 200 grade, punându-le una lângă cealaltă, cu un spațiu de 3-5 cm între ele pentru a putea pătrunde căldura.
Lasă pâinea la copt timp de 60 minute la temperatura de 200 grade C, fără ventilator.
După expirarea timpului de coacere, scoate pâinile din cuptor, apoi din tavă îndepărtând hîrtia de copt și așează-le pe o planșetă de lemn.
Acoperă pîinile de jur împrejur cu un prosop de bucătărie și lasă-le pînă se răcesc. Numai după răcirea completă vei tăia pâinea și bineînțeles, vei fi surprinsă de aspectul deosebit al feliilor obținute.
Aspectul acestora vor fi al unor felii de cozonac iar gustul inedit de la legumele și semințele încorporate.
Dacă ai încercat această pâine în 3 culori, cu spanac, morcovi și semințe, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
1 comentariu
Felicitări!