Paine cu seminte

de admin
0 comentariu

Cu această paine cu seminte am o relație foarte specială.
E unul din preparatele pe care le consider magice, cu viață și voință proprie dar cu care interacționezi în mod direct și are nevoie de energia ta ca să crească și să se transforme.

Ador să fac pâine, să frământ aluatul, să îl văd cum dospește și cum crește la cuptor.

Ori de câte ori fac asta îmi aduc aminte de bunica și de mama mea.

Încă din copilărie asistam la facerea pâinii în casă, la țară la bunici și coacerea ei în cuptoare mari de lut.
În fiecare săptămână se strângeau mai multe femei și coceau în cuptorul uneia dintre ele, iar în următoarea săptămână în cuptorul alteia.
Când era gata de copt și își lua fiecare pâinea acasă mirosea toată ulița în urma lor a pâine proaspătă.

Era divin!

Mama mea deasemenea face des pâine în combinații neașteptate: cu semințe, morcov și/sau spanac.

De la ea am învățat să simt textura unui aluat bun și să nu mă iau neapărat după cantități măsurate.

Cu toate astea, am redat mai jos cât am putut de exact ce, cât și cum folosesc.

Dacă vrei și tu să pregătești acestă paine cu seminte găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare: 20 min

Timp dospire: 2 h

Timp coacere: 40 – 60 min

Număr porții: 2 pâini

INGREDIENTE

  • 300 g faină integrală de grâu
  • 500 g faină albă
  • 600 ml apă călduță
  • 40 g drojdie proaspătă
  • 1 linguriță sare (nerecomandat sub 1 an)
  • 1 lingură semințe de in
  • 1 lingură semințe de susan
  • 1 lingură semințe de floarea soarelui

MOD DE PREPARARE

PASUL 1

Se cerne toată făina într-un bol și se amestecă cu sarea și cele trei tipuri de semințe.

PASUL 2

Se încălzește apa la maxim 37-40 de grade (la temperaturi mai mari drojdia nu mai e activă).

Se dizolvă drojdia în ea, adăugând 3-4 linguri de făină, după care se toarnă într-o adâncitură făcută în mijlocul bolului cu făină.

Se amestecă cu mâna dinspre centru spre margine până se omogenizează.

PASUL 3

Se frământă 5-10 minute pe o suprafață de lemn pe care se împrăștie întâi puțină făină.

PASUL 4

Se mută totul înapoi în bol, se acoperă cu un prosop gros de bucătărie și o pernă și se așează într-un loc cald (pe radiator iarna sau pe ușa de la cuptorul deschis și preîncălzit la MAX 50 grade).

PASUL 5

Se lasă la dospit pentru aproximativ 2 ore sau până își dublează volumul.

PASUL 6

Se prelucrează apoi pentru a putea fi pusă în tava de chec unsă în prealabil cu ulei și tapetată cu făină.

PASUL 7

Se coace în cuptorul preîncălzit la 190 grade timp de 40-60 min.

PASUL 8

Se scoate și se înfășoară într-un prosop de bucătărie.

Dacă ai încercat acest paine cu seminte, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Lasa un comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy