Acești mini-cozonaci cu dovleac, ghimbir si scorțisoara sunt pe lista noastră de gustările dulci, baby-friendly, pentru sărbătorile de iarnă, alături de biscuitii din turtă dulce si de checul cu pere si migdale. Cel mai probabil vor trona pe masa de Crăciun.
Rețeta de mini-cozonaci cu dovleac, ghimbir și scorțișoară este ideală pentru copii, deoarece nu conține zahăr, iar rezultatul este totuși dulce și aromat. Unde mai pui că au exact forma și textura potrivită pentru micuții autodiversificați.
Tot cu dovleac copt, mai poți prepara și briose cu dovleac si scortisoara, supa crema de dovleac, ghimbir si coriandru, sau chiar un tort dezbracat de dovleac cu decor din turta dulce.
Cum de sărbători e nebunie mare și sunt multe bunătăți de gătit, pentru a nu te aglomera, poți face o parte din rețeta de cozonaci cu o zi înainte.
Prepară totul până la pasul 12 inclusiv, acoperă formele sau tava cu o folie alimentară și pune totul în frigider până a doua zi. Scoate tava cu o oră înainte de a pune cozonacii la copt. Când nu ai suficient dovleac, poți înlocui umplutura cu mere răzuite, nucă și scorțișoară sau brânză și stafide.
Dacă vrei și tu să pregătești aceaști mini- cozonaci cu dovleac, ghimbir si scortisoara (fara zahar) găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare:
60 min
Timp dospire:
60 min
Timp coacere:
40 min
Număr porții:
8 – 12 buc. (în funcție de dimensiunea formelor de copt)
Dimensiune vas:
18 cm x 30 cm – tava silicon
9 cm diametru – vase mici individuale
tava metalica de la cuptor
Pentru aluat:
- 550 g făină tip 650
- 120 ml lapte
- 25 g drojdie proaspătă (10 g drojdie uscată)
- 100 g unt rece
- 2 ouă
- 150 g piure de dovleac copt
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță ghimbir proaspăt răzuit
- ½ linguriță boabe de coriandru (pisat)
- ½ linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
Pentru umplutură:
- 400 g piure de dovleac copt
- 30 g unt topit
- 3 linguri stafide aurii (opțional *)
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță ghimbir proaspăt răzuit
- ½ linguriță boabe coriandru (pisat)
Note:
* Stafidele și fructele uscate în general au un conținut ridicat de zaharuri, prin urmare, în special sub vârsta de 2-3 ani e recomandat evitarea sau consumul limitat al acestora. Dacă vrei să oferi cozonacii bebelușilor (+6 luni) ele pot fi omise în întregime.
Mod de preparare
PASUL 1
Pentru a face aluatul, pregătește și cantarește mai întâi toate ingredientele de care ai nevoie.
PASUL 2
Încălzește laptele într-un ibric, până ajunge la temperatura MAX de 40 de grade. Ia-l de pe foc, adaugă drojdia și amestecă. Pune-l deoparte pentru 5 minute.
PASUL 3
Într-un bol încăpător, cerne făina, adaugă sarea și untul tăiat cubulețe (cu latura de aproximativ 1 cm) și frământă cu vârful degetelor până obții o compoziție sfărâmicioasă.
PASUL 4
Formează o adâncitură în mijlocul bolului și adaugă ouăle. Amestecă până se încorporează.
PASUL 5
Combină într-un bol 150 g piure de dovleac, coriandrul pisat și scorțișoara. Toarnă totul peste aluat și frământă în continuare.
PASUL 6
Toarnă amestecul de lapte și drojdie peste aluat și frământă timp de 8-10 minute, până se desprinde de pe pereții bolului și poți forma o bilă.
PASUL 7
Acoperă bolul cu un prosop textil de bucătărie și lasă-l să dospească cel puțin o oră sau până își dublează volumul.
PASUL 8
După dospire, răstoarnă aluatul pe suprafața de lucru tapetată cu făină și împarte-l în două bucăți. Formează din fiecare bucată câte un cilindru si împarte-l pe rând în câte 4 sau 6 părți egale, în funcție de ce forme vei folosi pentru copt. Eu am folosit, pentru jumătate din aluat, 4 vase ceramice ramekine termorezistente (similare cu acestea) iar pentru cealaltă jumătate o formă de silicon pentru 6 briose.
PASUL 9
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade fără ventilator.
PASUL 10
Amestecă toate ingredientele pentru umplutură într-un bol și cu ajutorul unei spatule.
PASUL 11
Întinde prima bucată cu ajutorul unui sucitor până obții un dreptunghi cu o grosime de 4-5 mm.
PASUL 12
Rulează ușor aluatul, apoi răsucește-l și așează-l în formă. Dacă folosești formă ceramică, va trebui să o ungi cu puțin unt sau ulei vegetal și să o tapetezi cu puțină făină. Dacă formele folosite sunt din silicon, pune direct aluatul în ele.
PASUL 13
Unge cu gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de apă fiecare cozonac. Pune tava în cuptor la 180 de grade fără ventilator timp de 30 minute și la 180 de grade cu ventilatorul la partea superioară înca 10 minute, la final, pentru a se rumeni la partea superioară.
Dacă ți-a plăcut această rețetă de mini-cozonaci cu dovleac, ghimbir si scortisoara, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook si follow celei de Pinterest.