N-am să uit niciodată cum a fost prima oară când am făcut acești covrigi cu parmezan si busuioc! A fost bătaie pe ei la noi in familie. Cei mari ( parinti, bunici, unchi, mătuși), nu știau cum să faca sa le rămână si lor câțiva, înainte de a- i devora cei mici pe toți.
Nici nu-i de mirare, acesti covrigi cu parmezan si busuioc sunt atât de fragezi, moi și aromați, mai ales dacă sunt proapăt scoși din cuptor. Sunt o gustare excelentă pentru cei mici și mari deopotrivă. Nu se compară cu nici un covrig mâncat vreodată la cea mai cea covrigărie. De când i-am făcut prima oară, au devenit preferații tuturor și se consumă în timp record.
Vei aprecia acesti covrigi cu parmezan si busuioc pentru ca:
- se prepară foarte ușor;
- poți să îi implici și pe cei mici în rularea și împletirea lor;
- sunt savuroși datorită combinației de busuioc, parmezan și usturoi;
- pot fi gustare sau chiar parte dintr-o masă principală; nu trebuie decât să îi servești alături de un sos cu iaurt (cum ar fi acest Tzatziki), câteva legume proaspete sau niște măsline;
- se iau ușor la pachet în parc, în vizite, la drum lung cu mașina sau la cumpărături;
- au o textură pe placul celor mici, crocantă la exterior și super moale și fragedă la interior.
Timp preparare: 1 h Timp dospire: 1 h (minim) Nr. Porții: 12-16 buc
Ingrediente
450 g făină tip 650 (în plus pentru prelucrare)
240 ml lapte
75 g unt topit
1 cub de drojdie
½ linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
6 linguri parmezan ras
10-15 frunze de busuioc proaspăt (sau 1 lingură busuioc uscat)
2 căței mici de usturoi sau 1 cățel mare
1 l apă clocotită
50 g bicarbonat de sodiu
1 lingură de ulei de măsline
Mod de preparare
PASUL 1
Încălzește laptele până la 37-40 de grade și presară drojdia fărâmițată peste el. Lasă să stea 2 minute.
PASUL 2
Toarnă amestecul într-un bol și combină-l cu jumătate din cantitatea de făină și 30 g din untul topit. Adaugă și restul de făină și amestecă cu mâinile. Transferă aluatul pe o suprafață pe care ai presărat în prealabil puțină făină și frământă-l timp de 5 minute. Pune-l apoi într-un vas uns cu puțin ulei de măsline, acoperă-l cu un prosop textil de bucătărie și lasă-l să dospească aproximativ o oră.
PASUL 3
Amestecă parmezanul ras cu usturoiul și frunzele de busuioc tăiate mărunt și pune deoparte pentru mai târziu.
PASUL 4
Preîncălzește cuptorul la 220 de grade fără ventilator.
PASUL 5
După o oră, răstoarnă aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făina și încorporează mixul de parmezan și verdeață. Frământă totul timp de 2-3 minute și modelează tot aluatul în formă de cilindru. Taie aluatul în 6 părți egale și pune-le într-un bol (ca în imaginea 8 de mai jos).
PASUL 6
Împarte fiecare bucată în 2 și ruleaz-o între mâini iar apoi pe suprafața de lucru, până capătă forma unei frânghii lungi de aproximativ 30 cm și groasă de 1 cm. Pentru a face covrigul, așează „frânghia” rezultată în forma de „U” încrucișează cele două capete și atașează-le de partea curbată, la fel ca în filmulețul de mai jos.
PASUL 7
Pune într-o oală cu apă clocotită 50 g de bicarbonat de sodiu și scufundă pentru câteva secunde fiecare covrig.
PASUL 8
Pune covrigii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-i în cuptorul preîncălzit la 220 de grade fără ventilator timp de 10-12 minute sau până se rumenesc.
PASUL 9
Când sunt gata, unge-i cu restul de unt topit și servește-i calzi sau la temperatura camerei.
Foarte important:
Sunt excelenți dacă se consumă în ziua în care au fost preparați. A doua zi, ca orice covrigi, se întăresc destul de tare. Ca să te bucuri cât mai mult de ei, poți face aluatul cu o zi înainte și să-l lași să dospească peste noapte, în frigider, într-un bol acoperit cu folie alimentară. Dimineața nu îți rămâne decât să încorporezi parmezanul și verdeața și să faci covrigii.
4 comentarii
Buna si felicitari pentru retete! Eu acum te-am descoperit, dar presimt ca voi prelua multe dintre retetele tale. Azi am facut covrigii cu parmezan si busuioc si au iesit superb. . Am fost atat de mandra de ei, ca i-am mai impartit cu o mamica.
Voi mai face cu siguranta!
Multumim si spor la bucatarit in continuare!
Multumesc pentru mesaj! Ce ma bucur ca esti multumita de cum ti-au iesit, asta e cel mai important! Spor si tie in continuare si te mai astept cu mare drag pe blog!
Buna, sunt total amorezata de retetele tale. Mi-ai putea spune daca drojdia uscata ar putea inlocui cea umeda din reteta ta? Mersi
Sigur ca da! Ma bucur mult ca-ți plac! 🙂