Câteva brioșe simple se pot transforma în niște mini torturi cu fructe de pădure și cremă de mascarpone iaurt și vanilie, delicioase, numai bune de servit la zilele de naștere ale celor mici.
De obicei, în momentul în care se servește tortul, acesta este acaparat de micuții care vor musai să îl guste înainte de a fi feliat și servit. Așa încât, tortulețele individuale sunt numai bune în acest caz.
Timp preparare: 1 h și 20 min
Timp coacere: 30 min
Număr porții: 12 buc
Dimensiune vas: tavă metalică brioșe, 6 bucați, 25 cm x 30 cm
Pentru blaturi:
- 4 ouă
- 6 linguri cu vârf de făină tip 650 (180 g sau 200 g pentru o textura mai uscată)
- 2 banane
- 14 curmale fără sâmburi hidratate (optional)*
- 2 lingurițe ulei de cocos
- 12 fructe de zmeură întregi (proaspete sau congelate)
- 5 g praf de copt (opțional)
Pentru cremă:
- 500 g mascarpone
- 200 g iaurt gras
- 1 lingură miere (opțional și nu înainte de vârsta de 1 an)
- o pastaie de vanilie
Pentru decor:
- 50 g zmeură proaspătă
- 50 g afine proaspete
- Frunze proaspete de mentă
- Fistic mărunțit
Note:
* Curmalele au un conținut ridicat de zaharuri, prin urmare, în special sub vârsta de 2-3 ani e recomandat evitarea sau consumul limitat al acestora. În cazul acestei rețete, ele pot fi omise în întregime. Tortulețele ies suficient de dulci folosind doar bananele.
Mod de preparare
PASUL 1
Preîncălzește cuptorul la 170 de grade fără ventilator.
PASUL 2
Separă albușurile de gălbenușuri și bate-le spumă cu ajutorul unui mixer (cel pe care îl folosesc eu este acesta). Adaugă rând pe rând gălbenușurile, lăsând o pauză de 20 secunde între ele. Setează mixerul pe o treaptă mai mică (1-2) și cerne apoi făina și praful de copt peste ouă.
PASUL 3
Mărunțește banana și curmalele (opțional) cu ajutorul unui blender, până obții o pastă fină. Adaugă uleiul de cocos și amestecă.
PASUL 4
Cu ajutorul unei spatule din silicon, încorporează amestecul de fructe în aluat, cu mișcări ușoare, de jos în sus, astfel încât compoziția să rămînă pufoasă și aerată.
PASUL 5
Distribuie aluatul în formele de brioșe. De data aceasta am folosit o tavă de silicon. Prefer formele individuale din silicon sau tăvile de silicon, în locul celor metalice. Cele metalice trebuie tapetate cu forme de hărtie de copt. Hârtia se desprinde destul de greu de pe brioșă, după coacere și de cele mai multe ori rămâne o bună parte din compozitie lipită de ea. În schimb, din cele de silicon, forma brioșei iese perfectă.
PASUL 6
Pune câte o zmeură mare în mijlocul fiecărei brioșe și apasă ușor cu degetul, astfel încât să se acopere puțin cu aluat. Dacă zmeura e congelată, tăvălește-o mai întâi prin făină, pentru a absorbi umezeala.
PASUL 7
Coace brioșele la 170 de grade fără ventilator timp de 30 min sau până se rumenesc.
PASUL 8
Până se coc brioșele, poți face crema. Amestecă toate ingredientele fie cu mixerul, timp de 1 minut, pe o treaptă inferioară, fie cu ajutorul unei spatule. Evită mixarea timp îndelungat sau la viteză mare deoarece crema se poate tăia. Pune crema la rece până sunt gata brioșele.
PASUL 9
După ce s-au copt, scoate brioșele din cuptor, asteaptă 10-15 minute și scoate-le din forme pe un grătar metalic. Așteaptă să se răcescă complet, înainte de a asambla tortulețele. Răstoarnă brioșele cu partea de sus în jos. Daca sunt foarte bombate la partea inferioară, poți să tai o porțiune mică, pentru a le da mai multă stabilitate.
PASUL 10
Când sunt reci, taie fiecare brioșă în două, pe orizontală, la jumătatea înălțimii ei. Pune 1-2 lingurițe de cremă pe jumătatea de jos apoi acoperă cu cealaltă jumătate.
PASUL 11
Îmbracă toată brioșa în cremă. Nu trebuie acoperită integral și pot exista porțiuni fără cremă. Repetă procedeul și la celelalte tortulețe.
PASUL 12
Spală fructele și lasă-le la uscat pe un prosop de bucătărie și mărunțește fisticul. Ornează fiecare tortuleț ca în imaginile de mai jos sau după bunul plac.
Dacă ai încercat acestă rețetă de mini torturi cu fructe de padure si crema de mascarpone, iaurt si vanilie, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook.
Mai multe rețete de torturi și prăjituri fără zahăr găsești și aici.
6 comentarii
Buna! Ce fel de forme de silicon folositi? (ce marca) Siliconul este sigur dpdv al sanatatii?
Buna, cu ce pot inlocui uleiul de cocos? Este neaparat sa il adaug?
Multumesc anticipat!
Buna! Cu unt topit si nu, nu e musai. Cu drag!
Aproximativ, cat cantaresc bananele? Ar fi foarte util gramajul, intrucat daca sunt prea mari va iesi mult prea umed. Multumesc
Când se pune vanilie? Exista în titlu dar nu și la ingrediente.
Da, ai dreptate, e in crema vanilia, o pastaie si se pune la pasul 8, impreuna cu restul ingredientelor pentru crema. Am adaugat-o aucm. Multumesc ca ai intrebat!