Facem clătite cu înghețată de zmeură și banane, în general, când ni se termină stocurile de gem și dulceață (fără zahăr) făcută de buni, adică de primăvara până în toiul verii și încă puțin după aceea.
Ador combinația de clătită fină, călduță și înghețată rece, cremoasă.
Nu pun zahăr în aluatul de clătite, eventual puțină sare (doar peste vârsta de 1 an).
Fac asta în primul rând pentru că am eliminat zahărul din alimentația noastră și apoi, pentru că, de multe ori, îmi place să umplu clătitele cu ingrediente sărate, cum am făcut în cazul acestor clătite la cuptor, cu ricotta și spanac sau al clătitelor stil “quesadillas” umplute cu măsline, cepă, ardei și brănză.
Cum fac cele mai rapide și aromate clătite cu înghețată de zmeură și banane?
Secretul meu este că am mereu o rezervă de fructe congelate în casă.
Cu bananele este foarte simplu: cum văd că se coc și nu apucăm să le consumăm așa proaspete, fie le înglobez în niște brioșe cu banane și zmeură sau în prăjitura cu banane și afine, fie le feliez rapid și le pun la congelator.
Zmeura, în schimb, e tare prețioasă fiindcă e culeasă din grădina bunicilor și este în cantitate limitată.
TIPS & TRICKS
- Congelarea în avans a fructelor te ajută să obții o înghețată cremoasă, fiindcă previne formarea acelor de gheață.
- Prin urmare, dacă nu ai deja fructele congelate, spală zmeura, strecoară bine apa de pe ea, las-o puțin să se zvănte și pune-o într-un recipient închis etanș, în congelator, pentru minim 3 ore.
- Curăță bananele și taie miezul rondele.
Pune-le într-o pungă sau recipient închis etanș și congeleaz-le, la fel ca zmeura.
Timp preparare: 30 min
Timp răcire: minim 3 ore pentru congelarea în avans a fructelorpentru înghețată
Număr porții: 12 clătite
Dimensiune vas: tigaie antiaderentă diam. 28 cm
INGREDIENTE
Pentru clătite subțiri și fine
- 3 ouă
- 300 g făină
- 650 ml lapte
- 1/4 linguriță sare (peste vârsta de 1 an)
Pentru înghețată
- 4 banane congelate (feliate și puse la congelator cu minim 3 ore înainte)
- 200 g zmeură congelată
- 100 ml lapte
- pentru decor zmeură sau afine
MOD DE PREPARARE
PASUL 1
Pentru a face înghețata, pune în vasul blender-ului, bananele, zmeura și laptele mărunțește-le până obții o pastă.
O poți păstra la congelator până sunt gata clătitele.
PASUL 2
Pentru a face clătitele, pune ouăle și laptele în bolul mixerului, adaugă făina gradual, pe măsură ce amesteci și amestecă până obții o compoziție semi-lichidă.
Pune pe foc mare o tigaie antiaderentă. Dacă utilizezi o astfel de tigaie nu mai e nevoie să folosești grăsime pentru coacere.
Când tigaia este încinsă, toarnă un polonic de aluat (aprox 80 ml) și distribuie-l pe toată suprafața, înclinând tigaia cu mișcări circulare. Lasă clătita pe foc mare, timp de 30 secunde pe fiecare parte.
PASUL 3
Scoate înghețata de la congelator.
Pune câte o lingură generoasă de înghețată peste clătită, distribuie pe toată suptafața ei și pliaz-o în 4 (la jumătate și apoi încă o dată la jumătate).
Pune încă o lingură de înghețată peste clătita pliată, ornează cu fructe și servește imediat.
Dacă ai încercat aceste clătite cu înghețată de zmeură și banane, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.