Dacă vrei să continui în spiritul primelor luni de hrană solidă (fără zahăr și fără sare) acest tort cu morcovi pentru aniversarea primului an este ceea ce cauți.
Zahărul este total interzis în alimentația copiilor sub vârsta de 1 an și trebuie evitat cât mai mult chiar și după această vârstă.
Motivul: pe lângă carii, zahărul provoacă diabet, tulburări metabolice, dependență și o apetență pentru gustul preponderent dulce în viitor.
Acesta poate fi înlocuit cu succes cu fructe și/sau legume, așa cum se întâmplă în rețeta de mai jos.
Deși e compus din două tipuri de blat, unul cu banane și celălalt cu măr și morcovi, îl poți face integral din banane sau doar cu măr și morcov. În principiu cel cu banane e mai dulce și mai cremos iar celălalt mai pufos și mai uscat.
Dacă vrei și tu să pregătești aceast tort cu morcovi pentru aniversarea primului an, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare: 30 min
Timp coacere: 40 min
Număr porții: 10 – 12 porții
Dimensiune vas: tavă rotundă 20cm diametru
INGREDIENTE
Pentru blat
- 10 ouă
- 10 linguri cu vârf de făină albă sau neagră (aproximativ 300 g)
- 3 banane
- 2 mere
- 2 morcovi
- 1/2 linguriță scorțișoară
Pentru cremă
- 400 g mascarpone
- 1 păstaie de vanilie
- Zeamă de la ½ portocală
Pentru decor
- Magiun de prune (făcut în casă fără zahăr și conservanți)
- Câteva felii de portocală
MOD DE PREPARARE
PASUL 1
Pentru a face blatul, bate cu ajutorul unui mixer albușurile spumă separat de gălbenușuri. Adaugă, pe rând, gălbenușurile, amestecând continuu. Apoi, setează mixerul la cea mai mică viteză și cerne ușor făina. Împarte compoziția în două.
PASUL 2
Razuiește morcovii și merele, stoarce-le și adaugă scorțișoara. Zdrobește banana cu ajutorul unei furculițe până capătă consistența unui piure.
PASUL 3
Încorporează ușor cu o spatulă, amestecând de sus în jos, într-una din jumătăți merele și morcovii, iar în cealaltă banana. Toarnă cele două compoziții în două tăvi rotunde cu diametrul de 20 cm și pune-le la cuptor la 180 de grade fără ventilator timp de 30-40 minute. Când sunt gata, scoate tăvile din cuptor și lasa-le 10 minute să se răcească înainte de a răsturna blaturile pe un grătar metalic.
PASUL 4
Pentru cremă se amestecă mascarpone cu zeamă de portocală și vanilie. Pune 1/3 din cantitatea de cremă deoparte pentru ornat și restul folosește-o la asamblarea tortului.
PASUL 5
Taie blaturile orizontal în câte două părți egale și montează tortul pe un platou, alternând un blat cu banane cu unul cu mere și morcovi, între care pui un strat de cremă. Când e gata îmbracă tortul cu restul de cremă și ornează-l cu felii de portocală sau alte fructe de sezon. Pentru text poți folosi magiun de prune (fără zahăr adăugat).
Dacă ai încercat acest rețetă de tort cu morcovi pentru aniversarea primului an (fără zahăr sau îndulcitori), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook si follow celor de Pinterest și Instagram.
În cazul în care vrei să încerci și alte rețete similare cu aceasta, pe blog există o secțiune special dedicată torturilor și prăjiturilor fără zahăr.
6 comentarii