Uleiurile esențiale și experiența mea cu ele

Această trusă de uleiuri esențiale pentru familie, marca Doterra, este este unul dintre cele mai prețioase cadouri primite de sărbători.  Sunt atât de entuziasmată încât trebuie să povestesc puțin despre ea pe blog. Nu de alta dar, cine știe, poate, la fel ca pe mine, și pe tine te-a tentat să achiziționezi uleiuri esențiale de ceva timp dar nu ai știut de unde să o apuci.  Sper ca povestea mea să te ajute să îți faci o idee mai clară.

Dar să încep cu începutul…

Uleiurile esențiale sunt substanțe naturale obținute prin distilarea sau presarea plantelor. Sunt acele molecule care conferă plantelor aroma sau mirosul lor specific. Cel mai des, uleiurile se folosesc în producerea parfumurilor. Ele au însă mult mai multe aplicații.

Ceea ce nu știe foarte multă lume este că, pe lângă faptul că au un miros plăcut, uleiurile esențiale susțin sănătatea întregului organism.

Uleiurile esențiale sunt absorbite în mod rapid de receptorii olfactivi, care au o legătură directă cu sistemul limbic prin intermediul nervului olfactiv. Sistemul limbic este acea parte a creierului care susține o varietate de funcții, inclusiv simțul olfactiv, emoțiile, comportamentul și memoria. De aceea, uleiurile esențiale au un efect foarte puternic prin aplicarea aromatică. Ele pot ajuta la calmarea, reducerea sentimentului de anxietate, stimularea memoriei, recăpătarea echilibrului psihic, hormonal, etc.

Am aflat prima dată despre beneficiile uleiurilor esențiale acum aproape 2 ani, de la un grup de mame, așa ca mine. Majoritatea aveau fie bebeluși, fie unul sau mai mulți copii care, odată intrați în colectivitate, se întorceau de acolo cu toți balaurii posibili. Am fost mirată când spuneau că doar câteva picături de ulei difuzate sau aplicate periodic le-au ajutat să traverseze cu bine tot felul de perioade pline de viroze.

Trebuie să recunosc că nu am fost de la început atât de încrezătoare în efectele benefice ale acestor mici sticlute pline de esențe din natură. Dimpotrivă, eram de un scepticism greu de combătut. Mi-a luat ceva vreme să mă conving.

Drept urmare, în primă fază am achiziționat doar un kit mic de 3 uleiuri marca Doterra (Begginer’s Trio– lavandă, lămâie și mentă). Pe lângă acestea am încercat și unele mai ieftine de pe piața românească și câteva uleiuri produse din UK,comparabile ca preț cu cele Doterra.

După ce am ajuns să folosesc și să încerc pe pielea mea (uneori la propriu) aceste remedii, mi-am dat seama că este foarte important ca uleiurile esențiale să fie de foarte bună calitate, pure, certificate, fără aditivi și ingrediente artificiale. Doterra este unul dintre cele mai mari branduri din lume care se poate lăuda cu așa ceva.

De exemplu plantele sunt recoltate din zonele, în perioadele ale anului și chiar ale zilei (da, unele se culeg doar noaptea) care sunt considerate cele mai propice pentru asta (atunci cand planta își atinge maximum de potențial). În plus, condițiile de distilare și ambalare sunt la cele mai inalte standarde. Mai multe despre toate acestea poți afla intrând pe https://sourcetoyou.com/.

Am fost atât de fascinată și intrigată în aceași timp de toate acestea, încât, de atunci, sunt într-un proces continuu de testare și documentare, ca în final să ajung la concluzia că uleiurile produse de ei sunt cele mai potrivite pentru mine și familia mea.

Când am descoperit că, prin simpla utilizare a acestor uleiuri esențiale pure, unele afecțiuni se pot preveni sau atenua, ușurând viața celor mici și mari deopotrivă, am zis că trebuie să am si eu in casa o trusă.

Așa că mi-am luat, în sfârșit, kitul de uleiuri esențiale pentru familie. Nu de alta, dar cred că știi și tu ca mamă cum e când stai să bolești și tu și copilul zile și săptămâni întregi de zici că nu se mai termină tot chinul? Dacă mai ai și un al doilea copil mai mic acasă, totul se amplifică și situația scapă de sub control.

Trusa de uleiuri esențiale pentru familie este o adevărată investiție în starea de bine și în sănătatea familiei noastre. Închipuie-ți niște esențe magice, foarte puternice și concentrate, cu un miros îmbietor, la care poți apela ori de câte ori tu sau cineva drag are un discomfort.

Eu una ma simt ca un druid ori de câte ori mă folosesc de ele.

Iată doar o parte din măsurile de precauție pe care trebuie să le iei în momentul în care folosești aceste uleiuri:

 • Nu se lasă la îndemâna copiilor;
 • Se evită contactul lor direct cu ochii;
 • Se utilizează conform instrucțiunilor;
 • Nu toate sunt indicate femeilor însărcinate sau care alăptează (ex. uleiul esențial de mentă scade producția de lapte matern);
 • E nevoie de precauție în cazul persoane alergice sau cu astm. Există o serie de uleiuri indicate astmaticilor de exemplu (eucalipt, tămâie, lavanda, lămâie, oregano, rozmarin, măghiran, etc) dar există și unele nerecomandate în acest caz;
 • Nu se administrează intern copiilor mai mici de 3 ani.

Există mai multe moduri în care te poți bucura de efectul benefic al uleiurilor esențiale. Ele se pot:

 • aplica pe piele, diluate în ulei vegetal (1, 2, 3 picături în 10 ml de ulei de cocos, migdale, măsline, macadamia, etc- Dottera furnizează ulei de cocos fracționat, care spre deosebire de cel normal, este mult mai penetrant, se absoarbe mult mai ușor în piele )
 • difuza în aer, folosind un difuzor cu abur rece (are și Doterra câteva modele, cel mai apreciat fiind modelul “Petal”)
 • folosi intern (în capsule vegetale- se găsesc pe site-ul Doterra- sau amestecate cu miere)

Family Essentials Kit/Trusa de uleiuri esențiale pentru familie conține 10 uleiuri diferite. Deși fiecare ulei în parte are zeci de moduri în care poate fi utilizat, am să menționez, pe scurt, felul în care le-am folosit eu cel mai frecvent. Urmează, pe viitor, să detaliez puțin fiecare ulei.

L-am folosit cel mai des difuzat, pentru a purifica aerul din casă și pentru înviorare, deoarece favorizează buna dispoziție., dar și amestecat cu miere deoarece suține imunitatea și sprijină respirația ușoară și poate diminua disconfortul din gât . L-am adăugat și în prăjituri, blaturi și creme, pentru a conferi mai multă aromă.

L-am aplicat direct piele (diluat in ulei de cocos) pentru a sprinini sanatatea pielii sau pentru a ține departe insectele. De asemenea l-am difuzat în aer, pentru o respirație mai ușoară , alături de lavandă și eucalipt pe timpul nopții și de lămâie și eucalipt pe timpul zilei.

Uleiul esențial de lavandă are efect calmant, de aceea îl difuzez frecvent în aer, seara înainte de culcare, pentru un somn linistit, dar și în perioadele în care respirația este îngreunată. Adăugă câteva picături în apa de baie, pentru relaxarea celui mic sau a celor mari, înainte de culcare. Este minunat pentru atenuare imperfecțiunilor tenului, de aceea o adaug în cremele și loțiunile pe care le folosesc.

Uleiul esențial de oregano este unul dintre cele mai potente uleiuri esențiale a fost utilizat de-a lungul secolelor în cadrul practicilor tradiționale. Are rolul de a purifica și curăța, de accea difuzarea acestuia favorizează respirația ușoară.  Îl mai utilizez la gătit, în sosul pentru paste, în locul frunzelor uscate de oregano.

Cel mai prețios ulei (la propriu). Eu l-am folosit pentru efectul său calmant în perioadele în care cel mic nu scăpa de o respirație greoaie ce nu-l lăsa defel să doarmă nopțile (si nici pe noi de altfel). L-am combinat cu melaleuca și cu lavandă și am difuzat în dormitor, în timpul somnului. Acest ulei are mult mai multe calități. Ajută la menținerea unui ten curat și neted și atenuează imperfecțiunile.

Uleiul de mentă îl difuzez ori de câte ori simt presiune pe tâmple, sau îl aplic diluat în ulei de cocos, masând ușor zona.

Este un amestec de mai multe uleiuri/blend imunitar. Conține portocală, cuișoare, scorțișoară, eucaliptus radiata, rozmarin. Este un blend de nădejde în lunile reci ale anului. Îl masez diluat pe tălpi sau îl difuzez pentru că poate fi un bun suport imunitar, contribuie la susținerea respirației și curățarea aerului din casă, dar are foarte multe alte aplicații. De exemplu se poate face spray de curațare pentru mâini și suprafețe (în amestec cu apă distilată și ulei esențiald e lămâie) sau chiar pune în mașina de spălat pentru dezinfectare naturală.

Este un amestec de uleiuri/blend respirator. Conține dafin, mentă, Eucaliptus Radiata, Melaleuca, Lămâie, Ravintsara și Cardamon. Favorizează respirația ușoară și se poate combina cu OnGuard sau Lavandă

Acest blend digestiv este un amestec de ulei de ghimbir, mentă, tarhon, fenicul, chimen, coriandru și anason, toate cu rol de sprijin în digestie. Eu sufăr de rău de mașină. Adică îmi vine să vărs în special atunci când facem un drum sinuos cu mașina. Se pare că acest blend minune, diluat în puțin ulei de cocos și aplicat pe abdomen, înainte de călătoria cu mașina sau cu avionul, poate diminua senzațiile de greață.

Cu efect calmant și de răcorire, perfect pentru masaj, conține o serie de uleiuri recunoscute pentru efectul lor.  Este vorba de mușețel, camfor, flori de pai sălbatice, mușețel albastru marocan. Poate fi folosit fie de sportivi, după activitatea fizică intensă, fie de cei vârstinici pentru calmarea dicomfortului și relaxarea corpului, dar și după ore lungi petrecute la birou. Eu îl masez pe gât și umeri, pentru detensionare.


Tot kitul ăsta minune de uleiuri esențiale a venit, la vremea respectivă, cu CADOU: Smart & Sassy. Datorită combinației de ulei esențial de grapefruit, lămâie, mentă, ghimbir și scorțișoară acest blend ajută la susținerea unui metabolism sănătos, atunci când vrei să scapi de kilogramele in plus. Este în special util diluat în ulei de cocos și masat pe zonele cu celulită de pe coapse, abdomen sau șolduri.

De când mi-am achiziționat eu kitul, promoția s-a schimbat și, în loc de Smart & Sassy, se primesc CADOU două flacoane cu  biluțe vegetale moi, cu On Guard, respectiv cu Mentă. Acestea se dizolvă în gură pentru a reîmprospăta respirația și a contribui la susținerea sistemului imunitar. Biluțele doTERRA On Guard sunt perfecte pentru utilizare acasă, în timpul călătoriilor și pentru a întări imunitatea familiei tale — oriunde și oricând.

Biluțele doTERRA On Guard:

 • Împrospătează respirația.
 • Oferă o metodă practică de administrare a amestecului de uleiuri esențiale doTERRA On Guard.
 • Biluțele practice sunt perfecte pentru călătorii și când nu te afli acasă.

Biluțele doTERRA cu Mentă:

 • Sprijină sănătatea orală.
 • Calmează disconfortul stomacal.
 • Oferă toate beneficiile uleiului esențial de Mentă.
 • Biluțe practice, perfecte pentru călătorii sau oriunde te-ai afla.

Pe lângă faptul că uleiurile esențiale joacă un rol important în menținerea unui stil de viață sănătos, unele uleiuri chiar se pot utiliza și în bucătărie, la gătit. În trusă sunt 4 uleiuri de acest fel. Este vorba despre uleiul esențial de lămâie care este și primul ulei pe care l-am înglobat în blaturi, creme, prăjituri raw. O picătură de ulei esențial pur echivalează cu o linguriță de zeamă de lămâie. Apoi mai este cel de lavandă, oregano și mentă.

Mi-a luat foarte mult timp să mă hotărăsc să intru în povestea asta cu uleiurile. Pe lângă perioadele lungi de testare, au fost si alți factori care m-au împiedicat să iau o decizie mai rapidă. De exemplu, la început,  nu m-a încântat foarte tare faptul că era vorba de un MLM (Multi Level Marketing). Cu timpul mi-am dat seama că alăturându-mă ca membru am mai multe avantaje decât dezavantaje.

 • În primul rând, prețul de achiziționare al tuturor produselor este mult mai mic de când sunt membru;
 • Mi se garantează acces la informații prețioase legate de modul corect de utilizare al uleiurilor (le pot vizualiza direct pe site, pe propriul cont);
 • Mă bucur de diverse bonusuri (produse cadou) sau promoții și reduceri suplimentare;
 • Fac parte dintr-o rețea de oameni pasionați de subiect, gata să mă ajute ori de câte ori am nevoie;
 • Pot avea câștiguri financiare, asta în cazul în care îmi propun sau îmi doresc acest lucru. Știu oameni care, dedicându-se acestui domeniu, au reușit cu timpul să își asigure un venit din această activitate.

Indiferent care sunt motivele pentru care te interesează subiectul, fie că vrei să afli mai multe detalii despre beneficiile uleiurilor esențiale marca Doterra sau doar vrei să descoperi avantajele și promoțiile de care te poți bucura lună de lună achiziționându-le, mă poți contacta aici.

Atenție, uleiurile esențiale nu înlocuiesc consultul medicului de specialitate sau tratamentele prescrise de acesta! Ele sunt simple remedii naturale complementare! Modul de dozare și aplicare al lor se face în funcție de factorii de vârstă, sensibilitate și alte afecțiuni!

Dacă ai citit acest articol despre uleiurile esențiale, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Produse din gospodărie – cum se poate trăi la sat crescând legume, fructe și doi copii

10 soluții pentru purificarea aerului din interiorul casei tale

Producătorii locali de alimente de la care ne aprovizionăm în autoizolare

2 comentarii

Bursas-Grad Ana Maria October 26, 2018 - 11:53
Uaaau, ce concis si bine documentat articol! E minunat, felicitari, Alina!? Si noi am inceput de circa o luna sa folosim uleiurile esentiale si chiar daca am fost extrem de sceptici, am zis sa incercam si suntem incantati. In toamna aceasta, cel putin pana acum, cei trei prichindei au avut doar secretii nazale si nas infundat. Boala nu a avut un curs greu de suportat, starea lor fiind foarte buna, cu chef de joaca si nebunii si, in plus, racelile copiilor nostri, prezente la intrarea in toamna si in primavara, se lasau si cu temperatura si stari greu de dus, fizic de copii si psihic, de parinti. Suntem foarte incantati si cred ca "secretul" a fost difuzarea uleiurilor la primul sentiment de alerta al mamei, acel sentiment ce ne face sa simtim ca se intampla ceva, sau ca urmeaza ceva... Momentan le folosim cu timiditate, dar ne plac mult si le consideram utile.
admin November 8, 2018 - 23:30
Multumesc Ana ca ai impartasit si experienta voastra cu ele. Ma bucur mult ca v-au fost de folos si sunt convinsa ca le veti folosi cu din ce in ce mai multa incredere pe viitor. ;)
Add Comment

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More