Sărățele fragede cu iaurt, semințe și parmezan

Aceste saratele fragede cu iaurt, seminte si parmezan sunt în meniul nostru săptămânal de ceva vreme încoace. Dau dependență, nu alta!

Știi povestea! S-a încălzit vremea, vine încet primavara și petrecem din ce în ce mai mult timp afară în aer liber. Asta înseamnă mai puțin timp în bucătărie și mai mult alături de voioșii posesori ai două piciorușe energice, ce bat tot parcul în lung și-n lat.

Dacă nu am la mine gustări, s-a terminat! Sigur că merge un fruct în prima fază, dar dacă întârziem mai mult decât ne-am propus la exterior, e musai să am și ceva mai consistent de ronțăit la mine până ajungem acasă și pot pune masa. Altfel se lasă cu scandal!

De ce ne plac atât de mult sărățelele fragede cu iaurt, semințe și parmezan

  • este amuzant să le pregătim împreună. Alex adoră să “vopsească” cu ou aluatul și să presare semințele.
  • sunt numai bune de luat la drum și de ronțăit ori de câte ori suntem la cumpărături, la plimbare prin oraș sau prin parc
  • au un gust delicios
  • au forma și textura ideală pentru a fi mânuite și molfăite de micuți

Dacă vrei și tu să pregătești aceste saratele fragede cu iaurt seminte si parmezan găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare:
30 min
Timp dospire:
30 min
Timp coacere:
15 – 20 min
Număr porții:
2 tăvi
Dimensiune vas:
30 x 40 cm

Pentru aluat:

  • 400 g faina tip 650
  • 250 g unt (sau 100 g unt+100 g untura)
  • 140 g iaurt gras sau 100 g sana + 40 g smantana (36%grasime)
  • 1 cub drojdie proaspăta (25 g)
  • 1/2 lingurița sare (doar peste vârsta de 1 an)

Pentru decor:

  • 2 oua +1 linguraă făină
  • Mix de seminte (in, floarea soarelui, dovleac, susan, etc) și/ sau parmezan ras (peste vârsta de 1 an)
Mod de preparare

PASUL 1
Freacă întâi faina, sarea și untul (sau untura) până când obții o compoziție cât mai omogenă.

PASUL 2
Adaugă iaurtul și drojdia și frământă bine, până se desprinde aluatul de bol. Acoperă vasul cu un prosop textil de bucătărie și lasă-l să dospească timp de minim 30 minute la temperatura camerei.

PASUL 3
Intre timp tapetează cu hârtie de copt o tava cu dimensiunea de 30 x 40 cm.

PASUL 4
Pregătește ingredientele pentru ornat. Bate cele două ouă într-un bol mic, împreună cu o ½ sare linguriță și 1 lingură de făină, până se omogenizează. Răzuiește parmezanul (poți folosi o răzătoare specială) și pregătește mixul de semințe.

PASUL Presară făină pe blatul de lucru. Eu folosesc o planșetă mare de lemn, similară cu aceasta. Transferă aluatul pe suprafata lui și împarte-l în două părți egale.

PASUL 6
Întinde una din jumătăți cu ajutorul unui sucitor până capată o grosime de aproximativ 0,5 cm.

PASUL 7
Taie fașii cu lățimea de 1-1,5 cm. Cu ajutorul unei pensule de patiserie, întinde amestecul de ou si făină. Decorează cu semințe/parmezan ras sau ambele.

PASUL 8
Coace sărățelele la 180 grade fără ventilator timp de 15 minute și încă 5 minute cu ventialtorul la partea de sus, pentru rumenire.
Până se coc, repetă tot procedeul pentru cealaltă jumătate de aluat.

Dacă ai încercat acestă rețetă de saratele fragede cu iaurt, seminte si parmezan, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

4 comentarii

Ancuta March 23, 2020 - 08:47
Foarte bune aceste saratele. Mi-au iesit tavi, am facut si cu chimen. Fragede si gustoase pt toata familia.
admin March 23, 2020 - 10:13
Ce ma bucur! Multumesc mult pentru mesaj.
Dana November 18, 2022 - 21:11
Am incercat si eu reteta de saratele si au iesit nemaipomenit de fragede, copii de 2 ani si 4 ani au fost foarte incantati sa ma ajute si le-au si savurat cu mare placere. Multumim pentru inspiratie!
Larisa December 17, 2022 - 00:02
Am incercat si eu aceasta reteta. Foarte bune ?. Am schimbat un mic detaliu doar, am lasat la frigider timp de 30 de min dupa care l am mai framantat un pic si l am intins. Astfel saratelele nu s au mai rupt si au iesit f pucoase ai gustoase ?
Add Comment

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More