Atunci când bebelușul ia parte la mesele zilnice în familie și este lăsat să mănânce singur încă de la început, cu ajutorul propriilor mânuțe sau cu tacâmuri, fără a fi hrănit de un adult, avantajele sunt multiple:
- are o relație sanatoasă cu mâncarea. Daca familia are o alimentație sănătoasă, sunt șanse mari ca si copilul sa imite obiceiurile alimentare ale adultilor si să nu faca mofturi la mâncare;
- își dezvoltă motricitatea fină și coordonarea mână-gură;
- observă cu atentie mișcările făcute de cei mari șă învață să manance cu tacâmuri foarte devreme, în jurul varstei de 1 an sau chiar mai repede;
- învață despre alimente, despre textura, miros, culoare, formă. Va cunoaște fructele și legumele și le va deosebi;
- ora mesei este una plăcută, fără tensiuni și nervi iar parintele nu e nevoit să apeleze la diverse artificii ( tabletă, telefon, inventarea de jocuri cu bucățele de mâncare) pentru a- l determina pe copil să mănânce. Fiecare membru al familiei se bucură liniștit de mâncare;
- ieșirile în familie, vizitele, picnicurile sau mesele la restaurant și în vacanțe sunt mult mai relaxante. La restaurant se pot comanda din meniu diverse preparate fierte, la abur sau coapte la cuptor. Dacă copilul are între 6-12 luni, roagă ospătarul să transmită bucătarului să nu pună sare, zahăr sau miere. Când se pleacă la drum, în vizite sau la iarbă verde, nu trebuie decât să te asiguri ca ai la tine câteva gustări sănătoase. Pot fi fructe sau legume curățate și tăiate rondele/felii, brioșe dulci și briose sarate, biscuiți făcuți în casă, mini tarte, etc. Spre deosebire de piureurile facute în casă, sau cele din comerț, aceste gustări sunt de fapt mult mai ușor de servit, fiindcă sunt lesne de apucat în mânuțe și nu manjesc tot în jur. La invitatia celor de la Centrul de Parenting am scris despre Autodiversificare în vacanta la mare- 5 raspunsuri la cele mai frecvente intrebari.