Negresa raw-vegana cu crema de “ciocolata”

Nu sunt o adeptă a dietei raw- vegane, dar simt nevoia uneori să consum alimente cât mai aproape de starea lor naturală. În plus, o rețetă ce nu necesită preparare termică, e întotdeuna binevenită în lunile călduroase de vară, când nu e tocmai oportun să pornești aragazul și cuptorul. Prima mea rețetă raw-vegană din toate timpurile, s-a dovedit a fi mult mai ușor de făcut decât mi-am imaginat. Cred că a contribuit la această impresie și faptul că am pregătit-o cu ingrediente pe care le aveam deja în casă. Rezultatul a întrecut asteptările: prăjitura pregătită în acest fel mi-a oferit tot ce mi-am putut dori de la o negresă. E densă, cremoasă și aromată, iar dacă înlocuiești pudra de cacao cu cea de carob (roșcove), e cât se poate de potrivită pentru copiii mici. Fiind fără ouă, făină și lactate poate fi consumată și de cei cu intoleranțe la aceste alimente.

LATER EDIT: Curmalele uscate sunt cele care constituie baza acestei rețete. Deși au numeroase beneficii și pot fi introduse în alimentația bebelușului, acest lucru trebuie făcut cu măsură. Datorită conținutului mare de zaharuri (63g la 100 de grame de fruct) acestea nu se oferă, ca atare, la vârste mici. Pot fi înglobate în preparate, dar cât mai rar posibil, eventual la ocazii speciale, cum ar fi zilele de naștere. Asadar, te sfătuiesc ca, în cazul în care copilul tău are mai puțin de 2-3 ani, să înlocuiești blatul din curmale cu unul fără îndulcitori. Acesta se poate realiza din biscuiți de casă (fără zahăr), mărunțiți si amestecați cu unt. Rețeta pentru biscuiți o găsești aici. Mărunțește 300 g biscuiți cu ajutorul tocătorului electric, amestecă-i cu 125 g unt topit și presează-i pe fundul tăvii. Deasemenea, curmalele din cremă pot fi înlocuite parțial sau integral cu banane.

Timp preparare: 20 min         Timp răcire: 30 min

Ingrediente
Pentru blat

400 g curmale fără sâmburi (hidratate)
100 g miez de nucă
150 g migdale crude
2 linguri de pudră de cacao/carob (roșcove)
1/4 linguriță sare roz de Himalaya (doar peste vârsta de 1 an)

Pentru cremă

150 g curmale fără sâmburi (hidratate) sau 1-2 banane sau o banană și 2 curmale
2 linguri de ulei de cocos
2 linguri de pudră de cacao/carob (roșcove)
miez de nucă pentru decor

Mod de preparare

1. Pune la înmuiat într-un bol cu apă călduță curmalele, cu o seară înainte de a prepara prăjitura. A doua zi, scurge bine apa de pe ele, macină-le cu ajutorul unui blender și pune-le deoparte.

2. Cu ajutorul aceluiași blender, mărunțește miezul de nucă și migdalele și adaugă pudra de cacao sau de roșcove și sarea (doar peste vârsta de 1 an).

3. Pune gradual curmalele peste amestecul de nucă și continuă să mixezi, până obții o pastă omogenă și lipicioasă, de consistența unui aluat. Dacă nu se leagă compoziția atunci când o strângi în palme, pune mai multe curmale.

4. Transferă compoziția într-o tavă dreptungiulară sau rotundă cu diametrul de 15-20 cm pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt. Presează aluatul cu palmele până când devine ferm si plat.

5. Acoperă tava cu o folie alimentară și lasă blatul să se răcească cel puțin 30 minute în frigider.

6. Mixează cu ajutorul unui blender ingredientele pentru cremă până când capătă o textură fină și lucioasă.

7. Scoate tava din frigider, îndepărtează folia și întinde crema uniform peste blat, apoi decorează prăjitura cu miez de nucă.

8. Acoperă din nou tava și lasă prăjitura să se răcească în frigider pentru minim 15 minute, înainte de a o servi.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More