Rețete de cadouri comestibile de Sf. Nicolae și de Crăciun

Oricine poate prepara aceste retete de cadouri comestibile de Sf. Nicolae si de Craciun. Sunt alternativa ideală la dulciurile din comerț, iar tot procesul de preparare are mai multe avantaje decât dezavantaje.

În preajma sărbătorilor de iarnă, peretele meu de Facebook este plin de articole cu idei de cadouri de Craciun sau de Mos Nicolae. Eu sunt pe sistemul “hai să cumparam mai putine lucruri si sa facem mai multe noi,cu mainile noastre”.

În toată goana asta după cadouri, eu pledez pentru a le face, în loc de a le cumpăra.

Fie că este vorba de jucării, haine, cosmetice, bijuterii sau dulciuri, cred că pentru toate există rețete pe care le putem urma, fie din diverse publicații (reviste, cărți) fie de pe internet (bloguri, reviste online, vloguri, youtube).

De ce să ne mai batem capul și cu asta, nu avem destule de rezolvat în preajma sărbătorilor? De fapt este mai simplu, nu mai greu!

Avantajele sunt nenumărate:

1. Faci economie de timp și de bani.

Un produs gata făcut nu poate fi mai ieftin decât unul pe care ti-l faci tu acasă. În plus nu mai alergi de nebun cu orele prin magazine, nu consumi benzină sau dai bani pe taxi/transport în comun, nu stai în trafic o jumătate de zi.

Sigur că vei petrece timp documentându-te sau achiziționând ingrediente sau componentele necesare. De cele mai multe ori însă te poți descurca cu ce ai prin casă, fie că este vorba despre o rețetă de biscuiți, de produs cosmetic sau o jucărie.

În plus, îți poți face o mică linie de producție și să fericești cât mai multă lume cu același tip de cadou.

Am căutat rapid pe net și am găsit câteva variante foarte faine de cadouri home-made. De exemplu pentru mama, soacra și cumnata poți face acest unt de corp sau exfoliant. Pentru copilul tău și verișorii lui te poți inspira din aceste jucării sau din rețetele de mai jos, de la finalul articolului. Soțului, tatălui, fratelui și socrului le poți face acest papion (poate pentru fiecare pe alte culori).etc.

2. Te relaxezi. S-au făcut studii, o grămadă, despre cât de relaxante sunt activitățile de genul DIY (do it yourself/fă tu singur). Nu degeaba au înflorit cursurile și atelierele de bricolat. Omul modern, obișnuit să stea toată ziua la birou, are nevoie să petreacă timp, făcând ceva creativ, care să îi ia gândul de la grijile de zi cu zi.

3. Petreci timp de calitate cu cei dragi. Copiii în special vor fi extrem de încântați să participe. Pe blog există un articol special dedicat beneficiilor gătitului împreună cu cei mici.

4. Satisfacția ta și a celor ce primesc cadoul va fi mult mai mare. Nu știu cum sunt alții dar eu am o bucure imensă când reușesc să produc un obiect, să prepar niște biscuiți sau o cremă de mâini cu propriile mele mâini. Dacă le mai și place rezultatul celor cadorisiți, este cu atât mai bine. Faptul că o persoană pune suflet, creativitate și imaginație, pe lângă timp si bani, ca să îți facă un cadou, te face să te simți cu adevărat special.

5. Este mai ecologic, mai puțin poluant. Gândește-te la toată industria folosită pentru a produce, la scară largă, un fular, o jucărie, niște biscuiți.

6. Este un produs personalizat. Cu siguranță nu vor mai fi cadouri identice cu cele fabricate de tine, împreună cu cei dragi.

7. Ai siguranța că sunt realizate cum trebuie, din ingrediente sau componente de calitate. Faptul că alegi tu exact ce pui in fiecare rețetă și cum prepari îți dă un control mult mai mare asupra rezultatului final. Cu toții știm cât de tare mint etichetele de pe produsele alimentare sau cosmetice în ziua de azi.

În loc să le cumperi din magazin, alege să prepari dulciurile pentru pus în ghetuțe de Moș Nicolae sau de pus sub/pe brad de Crăciun, în casă.

Primul pas poți să-l faci zilele următoare. Se apropie Moș Nicolae. Înlocuiește dulciurile din comeț cu unele făcute în casă, împreună cu cei mici.

Te invit să arunci un ochi pe rețetele de mai jos (click pe denumire sau pe poză). Sunt variante potrivite pentru toate vârstele.

De rețetele fără zahăr și fără îndulcitori se pot bucura până și bebelușii autodiversificați (+6 luni). Cele care conțin fructe uscate sunt potrivite pentru copiii mai mari (+2/+3 ani) sau chiar pentru adulții ce au ales să se alimenteze mai sănătos.

3. Biscuiti impletiti din turta dulce (fara zahar)

Pe lângă faptul că sunt foarte aromați, acești biscuiți se pot atârna de bradul de Craciun, ca decor comestibil.

5.Prajiturele cu fulgi de ovaz si zmeura (fara zahar sau indulcitori)

Dacă ai cumva fructe congelate din recolta de astă-vară (chiar și afine), poți încerca să faci aceste prăjiturele. Forma și consistența lor moale le face potrivite pentru  bebelușii proaspăt autodiversificați.

6. Brioșe cu banane și nucă (fără zahăr)

Aceste brioșe sunt varianta în miniatură a celebrei “banana bread” sau pâini cu banane. Nu ai nevoie decât de câteva banane foarte coapte și succesul lor este garantat. Le poți servi și la începutul autodiversificării.

7. Biscuiți cu hrisca, fructe uscate si carob (fara zahar)

Sunt potriviți în special pentru cei ce au intoleranțe la lactoză, ouă și gluten.

8. Biscuiti raw-vegani cu seminte si fulgi de cocos

Datorită conținutului mare de zaharuri (din curmale) acești biscuiți sunt recomandați mai degrabă copiilor de vârste mai mari (peste 3-4 ani) care sunt energici, activi și care practică sport.

9. Briose cu dovleac si scortisoara (fara zahar sau indulcitori)

Ideale de la 6 luni, datorită gustului și consistenței lor.

10. Reteta bunicii de cornulete fragede cu magiun de prune

Chiar dacă pare o  rețetă destinată  în special copiilor de 3-4 ani, datorita magiunului (fără zahăr adăugat, dar cu o concentrația de zaharuri destul de mare) se poate prepara și pentru copii mai mici. Nu trebuie decât să înlocuiești magiunul cu mere rase și stoarse, amestecate cu puțină nucă măcinată.

Cum împachetezi cadourile comestibile

Simplu și rapid. Să luăm cornulețele de exemplu.  Ai nevie de niște celofan sau hârtie de împachetat natur și de niște sfoară.  Așezi cornulețele pe celofan, înfășori celofanul în jurul lor și îl legi la ambele capete, ca pe o bomboană imensă. Pui câte un pachet în fiecare cizmuliță, alături de un fruct la alegere.

Dacă ai încercat una dintre aceste retete de cadouri comestibile de Sf. Nicolae si de Craciun, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Clătite cu înghețată de zmeură și banane (fără zahăr)

Pancakes cu dovleac și scorțișoară

Smochine umplute cu brânză și nuci- aperitiv rapid

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More