Nu cred că am mâncat până acum ceva mai dulce ca această budinca de dovleac si banane cu glazura de zmeura! Și când mă gândesc că nu are pic de zahăr, îndulcitori sau fructe uscate în ea… Pur și simplu este un mix de ingrediente care sunt dulci în mod natural, ceea ce înseamnă că este o gustare perfectă pentru copiii activi de toate vârstele.
Copilul meu a ajuns la vârsta la care, după o tură de joacă activă în parc, unde se cațără pe toate frânghiile, treptele și toboganele posibile, îmi cere ceva dulce.
Cum nu suntem adepții gustărilor dulci, ambalate, din comerț, am grijă să am mereu la mine fructe proaspete sau câte un preparat făcut în casă. În felul acesta am siguranța că cel mic are parte de un aport corect de vitamine, minerale și zaharuri.
Gustările noastre sunt dulci și aromate, dar hrănitoare și aduc beneficii organismului celui mic, nu doar calorii goale așa cum se întâmplă în cazul consumului de ciocolatele, napolitane și prăjiturele din comerț.
Exact în categoria de mai sus se încadrază și această budinca de dovleac si banane cu glazura de zmeura- fără zahar sau indulcitori.
Dovleacul (sau cartoful dulce-depinde ce alegi să folosești), pe lângă faptul că îndulcește orice preparat conține mult beta-caroten, fibre, potasiu și vitamina C.
Bananele au un conținut mare de triptofan, pe care corpul îl transformă în serotonină, un neurotransmiător responsabil cu buna-dispoziție. În plus conțin vitamina B6 care ajută în dereglările de somn și magneziu care contribuie la relaxarea mușchilor.
Zmeura are cea mai mare concentrație de antioxidanți dintre fructe. Aceasta este o sursă excelentă de vitamina C, K, E, magneziu, folați, acizi grași omega 3, potasiu, mangan, biotină și fibre.
Această rețetă de budincă de dovleac și banane cu glazură de zmeură este ideală atunci când nu știi ce să faci cu resturile de dovleac copt.
Noi suntem mari fani dovleac, așa că atunci când nu reușim să îl consumăm ca atare îl îglobez cât pot de des în tot felul de preparate. Astfel au apărut brioșele cu dovleac și scorțișoară sau rulourile cu dovleac, ghimbir și scorțișoară, tarta cu dovleac sau supa cremă de dovleac.
Înainte de a te apuca de treabă, trebuie să menționez că e nevoie de două vase pentru cuptor, deoarece coacerea se face în baie de aburi. Prin urmare, se folosește unul de tartă în care torni compoziția (diam. 28 cm) și încă unul mai mare, în care trebuie să încapă cel mic (eu am utilizat tava cuptorului-38×45 cm). Acesta din urmă nu trebuie să fie foarte înalt și se umple cu puțină apă, pentru baia de aburi.
Dacă vrei și tu să pregătești această budinca de dovleac si banane cu sos de zmeura (fără zahăr sau indulcitori) găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare:
20 min
Timp coacere:
40 min
Număr porții:
10 – 12 felii
Dimensiune vas:
28 cm (pt budincă)
1 vas > 28cm pt baie aburi
Pentru budincă:
- 4 banane (aprox.500 g)
- 750 g dovleac copt (sau cartofi dulci*)
- 4 ouă
- 100 g unt topit
- 150 ml lapte
- 1 păstaie vanilie
Pentru glazură:
- 2 banane
- 200 g zmeură proaspătă sau congelată
Note:
* Dacă folosești cartofi dulci în loc de dovleac, îi poți coace în cuptor sau fierbe în lapte, la foc mic, timp de 20 min.
Mod de preparare
PASUL 1
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade sau 180 de grade cu ventilator.
PASUL 2
Mărunțește cu ajutorul unui blender bananele, și dovleacul, adaugă laptele , untul și conținutul păstăii de vanilie.
PASUL 3
Desparte albușurile de gălbenușuri și bate albușurile spumă cu ajutorul unui mixer. Adaugă rând pe rând gălbenușurile amestecând în continuu. Încorporează apoi cu ajutorul unei spatule din silicon mixul de banane și dovleac.
PASUL 4
Unge tava antiaderentă cu unt și apoi tapetează baza ei cu hârtie de copt. Tava pe care am folosit-o pentru această rețetă, are un diametru de 23 de cm și este similară cu aceasta.
PASUL 5
Toarnă compoziția în vas și pune-l într-o altă tavă mai mare. Toarnă apă călduță în tava mare pâna la 1, 3 din înălțimea tăvii mici. Pune-le în cuptor pentru 40 min la 200 de grade sau 180 de grade cu ventilator.
PASUL 6
Scoate tava din cuptor și las-o să se răcească, apoi răstoatnă conținutul pe un platou.
PASUL 7
Până se răcește budinca în totalitate, poți face glazura, mixând bananele împreună cu zmeura până obții o pastă fină. Dacă te deranjează textura semințelor de zmeură, poți strecura sosul.
PASUL 8
După ce s-a răcit complet, toarnă sosul peste budincă și servește-o imediat.
9 comentarii