Pe cât este de simpatic acest tort ursuleț de ciocolată, pe atât este de delicios. Asta e bine fiindcă, altfel, aproape că ți-ar fi milă să-l mănânci.
Evident că a fost nevoie de o ocazie cu totul specială ca să fac acest tort. L-am preparat, împreună cu mama mea, pentru aniversarea de 2 ani a nepoțelului nostru (verișorul lui Alex). Deși tortul pare foarte complicat de făcut, de fapt, este mai simplu decât pare. E nevoie de puțină organizare după care totul merge strună.
Nu sunt adepta mâncării în forme haioase de animale, flori, iarbă, nori dar fac o excepție la ocazii speciale sau așa, doar de amuzament.
De ce am ales forma asta de tort? Am zis că e mai mult decât potrivită având în vedere că cel mic adoră animalele iar mama lui îl alintă mereu “ursuleț”.
Sigur, putea să i se facă milă de urs și să nu ne lase să tăiem tortul (adică ursul) și să-l mâncăm. Astea sunt niște riscuri pe care trebuie să ți le asumi…
Știu cazuri de copii care s-au pus pe plâns după ce au mâncat urechile cățelului făcut din felii de fructe sau coama leului făcută din morcovi.
Așa că, înainte de toate, asigură-te că nu îți faci ție o supriză și că cel mic al tău va aprecia tot efortul tău și va fi dornic să înfulece urechile ursului, de exemplu.
Tortul este fără zahăr și fără cacao, cu blatul îndulcit cu banane. În cremă am pus curmale pentru a-i da gustul dulce și textura lipicioasă.
Absolut toată familia a mâncat din acest tort, de la copii și părinți până la bunici, unchi și mătuși. Mai mult, adulții nici măcar nu și-au dat seama că nu conține zahăr sau cacao, la fel ca și în cazul tortului de “ciocolată” cu afine și zmeură (pe care l-am făcut când Alex al meu a împlit 3 ani).
Dacă vrei să prepari și tu aceast tort ursuleț de “ciocolată”, găsești lista de ingrediente și modul de preparare mai jos.
Timp preparare:
60 min
Timp coacere:
35-40 min
Număr porții:
15-20 felii
Pentru aluat:
- 12 ouă ecologice
- 320 g făină
- 4 linguri ulei de cocos
- 180 g nucă măcinată
- 40 g carob (pudră de roșcove)
- 3 banane
- praf de copt
Pentru cremă:
- 600 g alune caju (hidratate peste noapte)
- 200 g curmale fara sâmburi (hidratate peste noapte)
- 3-4 linguri de carob (pudră de roșcove)
- 3 linguri ulei de cocos
Pentru decor:
- 15 g gris (aprox. o lingură rasă)
- 100 ml lapte
- 20 g unt
Note:
* Curmalele au un conținut ridicat de zaharuri, prin urmare, în special sub vârsta de 2-3 ani e recomandat evitarea sau consumul limitat al acestora.
Mod de preparare
PASUL 1
Într-un bol, pisează bananele cu ajutorul unei fuculițe (sau mărunțește-le cu blenderul) și amestecă-le cu uleiul de cocos. Pune-le deoparte.
PASUL 2
Separă albușurile de gălbenușuri și bate-le spumă cu ajutorul unui mixer. Adaugă, rând pe rând, gălbenușurile peste albușuri, la distanța de 20 de secunde între ele, mixând în continuare.
PASUL 3
Setează mixerul pe o treaptă mai mică (1-2) și cerne ușor făina, amestecată cu praful de copt.
PASUL 4
Cu ajutorul unei spatule din silicon, încorporează gradual carobul și amestecul de banane în aluat și nuca măcinată. Nu turna totul deodata peste compoziție și amestecă ușor, de jos în sus, astfel încât să se păstreze compoziția pufoasă.
PASUL 6
Ai nevoie de 3 tipuri de cremă:
- una maro deschis (care se pune între blaturi și pe bot)
- una maro închis (cu care vei îmbrăca tot tortul, vei face nasul, gura și ochii)
- una albă (pentru ochi)
Mixează mai întăi toată cantitatea de curmalele împreună cu cajuul și uleiul de cocos. Împarte crema în două. Într-una din jumătăți adaugă carobul pentru a obține crema maro închis, cealaltă jumătate va fi crema maro deschis.
Pentru crema albă, pune la fiert laptele, pe foc foarte mic. când fierbe adaugo grisul în ploaie și amestecă continuu cu un tel până se îngroașă. Adaugă untul și pune-l deoparte.
PASUL 7
Înainte de a asambla tortul, lasă blaturile să se răcească de tot. Mai întâi trebuie să faci capul ursului, apoi botul și la final urechile. Secționează blatul mare pe orizontală, la jumătatea lui și așează una dintre jumătăți pe un platou. Întinde cam 1/2 din cantitatea de cremă maro deschis și pune cealaltă jumătate de blat peste ea.
PASUL 8
Pentru a face botul ursului, taie marginea blatului mijlociu la 45 de grade, ca în imaginea de mai jos (păstrează restul pentru a face sprâncenele ursului).
PASUL 9
Secționează blatul pe orizontală, la jumătatea înălțimii lui. Pune cremă peste blatul mare și așează o jumătate din blatul mijlociu peste el. Întinde puțină cremă și pune și cealată jumătate peste el.
PASUL 10
Pentru a face urechile, secționează și blaturile mici la jumătatea înălțimii lor (la fel cum ai făcut cu celelalte), taie 1/4 din ele și lipește-le de blatul mare.
PASUL 11
Îmbracă botul în crema deschisă la culoare iar urechile și capul în crema maro închis. Interiorul urechilor decorează-l cu cremă maro deschis.
PASUL 12
Pentru a face textura blăniței, folosește-te de o furculiță.
PASUL 13
Nasul și gura se conturează cu cremă maro închis.
PASUL 14
Pentru albul ochilor folosește crema albă de gris.
PASUL 15
Peste partea albă pui iar cremă maro închis și apoi albă, pentru a face pupila.
PASUL 16
Pentru sprâncene folosește fâșiile de blat rămase de la bot.
PASUL 17
Când este gata poți culege câteva crenguțe de brad, pe care să le speli și să le așezi de jur împrejurul tortului.
Dacă ai încercat acestă rețetă de tort ursuleț de „ciocolată”, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook si follow celor de Pinterest și Instagram.
În cazul în care vrei să încerci și alte rețete similare cu aceasta, pe blog există o secțiune special dedicată torturilor și prăjiturilor fără zahăr.
5 comentarii