Tort trio cu fructe

Acest tort trio cu fructe l-am preparat pentru o ocazie cu totul specială: aniversarea celor 2 ani a micuțului nostru.

Când a împlint 1 an, am făcut acest tort pentru aniversarea primului an (fara zahar sau indulcitori).

De data aceasta îmi doream ceva diferit, ceva ce să conțină cele trei fructe preferate de el la vremea respectivă:

  • banană
  • zmeură
  • mango

Nu am vrut să mă limitez doar la decorarea lui cu fructele respective, voiam să le utilizez atât în blat cât și în cremă.

În plus, îmi doream un element supriză.

Tort trio cu fructe în loc de zahăr

Pentru ca la vârste mici este recomandat să se evite pe cât posibil utilizarea zahărului, am vrut să profit la maxim de culoarea și gustul dulce natural al fructelor și legumelor.

Așa au rezultat cele 3 blaturi, în 3 culori diferite și asta datorită ingredientelor din care sunt compuse:

  • culoarea blatului maro e dată de pudra de roșcove și de banane
  • a celui roz de sfecla roșie și zmeură
  • iar cel galben a împrumutat culoarea mangoului

Deși baza pentru cremă e aceeași, între blaturi am adaugat când zmeură, când bucați de mango, pentru un plus de textură.

De îmbrăcat, am îmbrăcat tortul în crema albă, simplă.
În acest fel, am obținut și elementul surpriză pe care mi-l doream:

un tort uniform la exterior și tricolor o data ce îl tai felii.

Pentru decor, am folosit mango, zmeură și struguri proapăt culeși din grădina bunicilor.

Am renunțat la banană fiindcă se înnegrește la foarte scurt timp după ce e tăiată.

TIPS & TRICKS

Dacă ți se pare că ia prea mult timp și e prea complicat să faci 3 blaturi distincte, poți opta doar pentru unul sau două dintre ele, dublând sau triplând, dupa caz, cantitățile.

Cantitățile pentru blatul galben (cu mango) sunt dublate intenționat.

Mango era în topul preferințelor celui mic și în plus, aflasem că vom avea câțiva invitați în plus.

Chiar voiam să se bucure toată lumea de tort, de la mic, la mare. Altul nu am avut!

N-a fost ușor, dar a meritat! Dacă vrei și tu să pregătești acest tort trio cu fructe, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare: 1h

Timp dospire: 60 min

Timp coacere: 1,5 – 2 h

Dimensiune vas: tavă copt cu fund detasabil diam. 26 cm

Număr porții: 14-16 felii

Timp răcire: 60 min

INGREDIENTE

       Pentru blatul maro

  • 3 ouă ecologice
  • 3 linguri cu vârf de făină tip 650 (100g)
  • 50 ml lapte
  • 1 banană coaptă
  • 1-2 linguri carob (pudră de roșcove)
  • 5 g praf de copt (opțional)

   Pentru blatul roz

  • 3 ouă ecologice
  • 3 linguri cu vârf de făină tip 650 (100g)
  • 50 ml lapte
  • 1 sfeclă mică fiartă
  • 50 g zmeură proaspătă sau congelată
  • 5 g praf de copt (opțional)

       Pentru blatul galben

  • 6 ouă ecologice
  • 7 linguri cu vârf de făină tip 650 (210 g)
  • 100 ml lapte
  • 1  mango
  • 10 g praf de copt (opțional)

Pentru cremă

  • 400 g mascarpone
  • 100 g iaurt gras
  • 2-3 linguri miere (doar peste vârsta de 1 an)
  • 1 păstaie de vanilie
  • Zeama de la ½ lamâie
  • ½ mango
  • 50 g zmeură

Pentru decor

  • ½ mango
  • 25 g zmeură
  • 2 ciorchine mici de struguri
  • Frunze de mentă

MOD DE PREPARARE

PASUL 1

Spală o sfeclă mică și pune-o la fiert în apă pentru 60 minute (ideal, cu o seară înainte).

Când e gata, las-o să se răcească și dă-o prin răzătoarea cu ochiuri mici.

PASUL 2

Preîncălzește cuptorul la 170 de grade fără ventilator.

Blatul maro

PASUL 3

Pentru a prepara blatul maro, separă albușurile de gălbenușuri și fă-le spumă cu ajutorul unui mixer cu bol. Spuma trebuie sa fie tare, sa nu curga sau sa cada din vas.

Amestecă făina cernută cu pudra de roșcove și praful de copt și combină-le cu gălbenușurile și laptele.

PASUL 4

Încorporează în amestecul rezultat albușurile amestecând ușor, cu mișcări verticale, de jos în sus astfel încât să rămână compoziția pufoasă.

Apoi adaugă în același fel, banana pisată, gradual, amestecând ușor.

PASUL 5

Pregătește o tavă de tort cu fund detașabil tapetată cu hârtie de copt și toarnă aluatul în ea.

PASUL 6

Pune tava în cuptor pentru 30-40 min la 170 de grade fără ventilator.

Blatul roz

PASUL 7

Până se coace blatul maro, poți pregăti blatul roz.

Separă albușurile de gălbenușuri și fă-le spumă cu ajutorul unui mixer cu bol.

PASUL 8

Amestecă făina cernută cu praful de copt și combină-le cu gălbenușurile și laptele.

PASUL 9

Adaugă sfecla fiartă, răcită și dată prin răzătoare.

PASUL 10

Cu ajutorul unei spatule din silicon încorporează în amestecul rezultat zmeura și albușurile amestecând ușor, cu mișcări verticale, de jos în sus astfel încât să rămână compoziția pufoasă.

PASUL 11

Toarnă aluatul într-o tavă de tort cu fund detașabil, tapetată cu hârtie de copt.

Pune tava în cuptor pentru 30-40 min la 170 de grade fără ventilator.

Blatul galben

PASUL 12

Pentru blatul galben se repetă procedeul de mai sus, doar că, în loc de sfeclă, se pune mango răzuit.

PASUL 13

Crema se face ușor, amestecând cu mixerul cu bol setat pe viteză mică, mascarpone cu iaurt, miezul păstăii de vanilie, zeama unei lămâi și 2-3 linguri de miere.

PASUL 14

Pentru crema dintre blaturi, amestecă zmeura cu ¼ din cremă și taie cubulețe mici ½ mango și amestecă cu încă ¼ din cremă.

Cantitatea rămasă din cremă o vei folosi pentru a îmbrăca întregul tort.

Pentru a fi ușor de gestionat, crema poate fi ținută minim 30 min în frigider, înainte de a asambla tortul.

PASUL 15

Ca să asamblezi tortul nu ai nevoie de un suport special.

Te poți folosi de fundul detașabil al tăvii în care ai copt blaturile, pe care îl acoperi mai întâi cu hârtie de copt.

Apoi poți așeza tortul pe ce suport dorești, astfel încât să fie în ton cu tema petrecerii.

Eu am ales un trunchi de copac bătrân, pentru că era o petrecere în aer liber, în grădina bunicilor.

PASUL 16

Începe cu blatul maro peste care întinzi crema cu zmeură, apoi așezi blatul roz, pe care îl acoperi cu crema cu mango.

La final pui blatul galben și învelește cu ajutorul unei spatule pentru cremă întreg tortul în crema albă rămasă.

Nu e nevoie să fie perfect finisat.

Pentru a-l decora, poți folosi bucățele de mango, zmeură, boabe de struguri și frunze de mentă, dar și alte fructe de sezon, atâta timp cât nu se oxidează și își schimbă culoarea.

Dacă ai încercat acestă rețetă de tort trio cu fructe, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
În cazul în care vrei să încerci și alte rețete de torturi baby-friendly și pentru copii, similare cu aceasta, pe blog există o secțiune special dedicată torturilor și prăjiturilor fără zahăr.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

20 comentarii

Larisa May 20, 2018 - 16:19
Buna Alina! In locul zmeurii pot pune capsuni , asa i? Acum fiind sezon de capsuni . Mulțumesc
admin June 27, 2018 - 09:48
Sigur! Se combina foarte bine cu Mango. ;)
Simone September 20, 2018 - 17:04
Ahhh, cum mi-a ieșit tortul ăsta! L-am făcut doar în două blaturi (roz și maro), data viitoare le fac pe toate trei. A fost primul tort al fiicei mele și mă bucur foarte tare că l-am găsit pe site-ul tău. Site pe care, by the way, I love it.
admin September 24, 2018 - 11:04
❤️ Ah, cum mi-a mers la suflet mesajul asta! Mulțumesc!
Alina November 6, 2018 - 13:42
Buna, pentru cate persoane este tortul?As vrea sa-l fac micut, doar pentru ea, sa se joace in el? dar nu as vrea sa ma abat de la reteta pentru ca nu am facut niciodata prajituri si nu as vrea tocmai acum sa dau gres?
admin November 8, 2018 - 23:20
Buna! este destul de mare. Scrie sus, inainte ingredientelor, ca se poate felia in 14-16 portii. ;)
Elisaveta Vladut January 6, 2019 - 21:04
Buna, Alina! Sunt bunica a doua fetite dragalase. Si, pentru ca respect intru totul indicatiile mamelor lor (fiicele mele) , incerc sa pregatesc tot felul de preparate sanatoase pentru ele. Am facut de trei ori tortul tau, azi il fac a patra oara pentru onomastica de maine a nepotelei mele Ioana. Deci, iti dai seama ca le-a placut mult tuturor. E gustos, e aspectuos si, nu in ultimul rand, e cu rozzz! Ma bucur mult ca am descoperit blogul tau. Azi am zabovit mai mult si, cu siguranta, voi mai incerca si alte retete care m-au provocat deja! Iti doresc sa ai un an 2019 cu sanatate, plin doar de bine si frumos! Si, da, sunt si eu recunoscatoare ca am mai incheiat un an, ca fac parte din viata nepotelelor mele si ma bucur de fiecare zi petrecuta cu ele... Lista e mai lunga, o voi completa cand am mai mult timp!❤
admin January 6, 2019 - 22:43
Va mulțumesc tare pentru mesaj și pentru urările calde! Fiicele și nepoțele dumneavoastră sunt tare norocoase ca va au! Mai rar bunici care sa țină cont de obiceiurile alimentare ale celor mici, ba mai mult, sa se documenteze și sa gătească special pentru ele! ♥️ De obicei mamele se plâng de bunici care “răsfață” copiii cu gustări nesănătoase. Sunteti o bunica pe cinste! Va aștept cu mare drag și pe viitor pe blog. Sunt chiar curioasa ce va mai gândiți sa preparati! Pana atunci va doresc multă sănătate și la mulți- mulți ani alături de minunile dumneavoastră! P.S. Mi-ați dat o idee cu treaba cu “roz”. Mai am un tort cu crema roz, sa știți! Va las un link mai jos, in cazul in care l-ați ratat: https://www.mamamag.ro/3-retete-pentru-autodiversificare-la-crock-pot-o-supa-un-fel-principal-si-o-gustare-dulce/
Larisa February 1, 2022 - 19:42
Buna, Am facut si eu astazi tortul. A iesit foarte bun. A mancat si puiul meu de 1 an ?
admin July 4, 2022 - 16:44
Ce fain! Multumesc!
Vladut Elisaveta March 28, 2019 - 12:12
Buna din nou, Alina! N-am scris demult, dar asta nu inseamna ca nu am mai vizitat blogul tau. Pregatim destul de des supe creme (acum ca- i primavara si alte combinatii delicioase!), omleta la cuptor, dar preferatele noastre au ramas torturile! Avem iar aniversare si pregatesc tortul cu capsuni! De fiecare data au iesit SUPEEER! Si ce bine arata...Imi pare rau ca nu pot incarca o poza! De-abia asteptam sa incercam si chees cheesecake fara coacere, cu zmeura! ?
admin April 6, 2019 - 21:21
Multumesc de vesti! Ce ma bucur sa aflu ca ati testat si alte retete si ca va plac! Sper sa gasiti in continuare aici inspiratia de care aveti nevoie. Multa sanatate va doresc si tineti-ma la curent va rog! :)
Andreea May 27, 2019 - 13:06
Mango trebuie sa fie destul de copt? As vrea sa îl fac,dar nu știu dacă găsesc un mango nu prea tare astăzi..
admin June 13, 2019 - 14:52
Așa ar de preferat, sa fie copt, altfel nu are gust și textura e prea tare. ;)
Adelina May 22, 2020 - 17:54
Buna Cu ce as putea inlocui mango ?
admin May 25, 2020 - 16:46
Cu piersici sau caise se poate inlocui mango. ;)
Andreea September 12, 2020 - 11:23
Este a doua oara când îl fac. Sper sa iasă la fel de bun ca și prima oara. La aniversarea de 2 ani a fiicei mele l-am îmbrăcat în marțipan și l-am decorat cu o frunza specifica junglei printata pe carton gros. Anul acesta, la aniversarea de 3 ani, îi voi face icing și îl voi decora cu micii ponei, după care fiica mea este înnebunită, curcubeu și ornamente colorate ptr prăjituri. Mi-ar fi plăcut sa pot pune poza și aici. Sper din inima sa fie pe placul copilașilor. Mulțumesc pentru rețetă!
admin October 12, 2020 - 18:39
Multumesc si eu! Cum a iesit a doua oara? :)
Emma March 6, 2023 - 20:07
Buna.. as putea sa inlocuiesc mierea cu sirop de agave?
admin March 14, 2023 - 18:59
Buna Emma. Da se poate. Spor la gatit !
Add Comment

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More