Acest tort trio cu fructe l-am preparat pentru o ocazie cu totul specială: aniversarea celor 2 ani a micuțului nostru.
Când a împlint 1 an, am făcut acest tort pentru aniversarea primului an (fara zahar sau indulcitori).
De data aceasta îmi doream ceva diferit, ceva ce să conțină cele trei fructe preferate de el la vremea respectivă:
- banană
- zmeură
- mango
Nu am vrut să mă limitez doar la decorarea lui cu fructele respective, voiam să le utilizez atât în blat cât și în cremă.
În plus, îmi doream un element supriză.
Tort trio cu fructe în loc de zahăr
Pentru ca la vârste mici este recomandat să se evite pe cât posibil utilizarea zahărului, am vrut să profit la maxim de culoarea și gustul dulce natural al fructelor și legumelor.
Așa au rezultat cele 3 blaturi, în 3 culori diferite și asta datorită ingredientelor din care sunt compuse:
- culoarea blatului maro e dată de pudra de roșcove și de banane
- a celui roz de sfecla roșie și zmeură
- iar cel galben a împrumutat culoarea mangoului
Deși baza pentru cremă e aceeași, între blaturi am adaugat când zmeură, când bucați de mango, pentru un plus de textură.
De îmbrăcat, am îmbrăcat tortul în crema albă, simplă.
În acest fel, am obținut și elementul surpriză pe care mi-l doream:
un tort uniform la exterior și tricolor o data ce îl tai felii.
Pentru decor, am folosit mango, zmeură și struguri proapăt culeși din grădina bunicilor.
Am renunțat la banană fiindcă se înnegrește la foarte scurt timp după ce e tăiată.
TIPS & TRICKS
Dacă ți se pare că ia prea mult timp și e prea complicat să faci 3 blaturi distincte, poți opta doar pentru unul sau două dintre ele, dublând sau triplând, dupa caz, cantitățile.
Cantitățile pentru blatul galben (cu mango) sunt dublate intenționat.
Mango era în topul preferințelor celui mic și în plus, aflasem că vom avea câțiva invitați în plus.
Chiar voiam să se bucure toată lumea de tort, de la mic, la mare. Altul nu am avut!
N-a fost ușor, dar a meritat! Dacă vrei și tu să pregătești acest tort trio cu fructe, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare: 1h
Timp dospire: 60 min
Timp coacere: 1,5 – 2 h
Dimensiune vas: tavă copt cu fund detasabil diam. 26 cm
Număr porții: 14-16 felii
Timp răcire: 60 min
INGREDIENTE
Pentru blatul maro
- 3 ouă ecologice
- 3 linguri cu vârf de făină tip 650 (100g)
- 50 ml lapte
- 1 banană coaptă
- 1-2 linguri carob (pudră de roșcove)
- 5 g praf de copt (opțional)
Pentru blatul roz
- 3 ouă ecologice
- 3 linguri cu vârf de făină tip 650 (100g)
- 50 ml lapte
- 1 sfeclă mică fiartă
- 50 g zmeură proaspătă sau congelată
- 5 g praf de copt (opțional)
Pentru blatul galben
- 6 ouă ecologice
- 7 linguri cu vârf de făină tip 650 (210 g)
- 100 ml lapte
- 1 mango
- 10 g praf de copt (opțional)
Pentru cremă
- 400 g mascarpone
- 100 g iaurt gras
- 2-3 linguri miere (doar peste vârsta de 1 an)
- 1 păstaie de vanilie
- Zeama de la ½ lamâie
- ½ mango
- 50 g zmeură
Pentru decor
- ½ mango
- 25 g zmeură
- 2 ciorchine mici de struguri
- Frunze de mentă
MOD DE PREPARARE
PASUL 1
Spală o sfeclă mică și pune-o la fiert în apă pentru 60 minute (ideal, cu o seară înainte).
Când e gata, las-o să se răcească și dă-o prin răzătoarea cu ochiuri mici.
PASUL 2
Preîncălzește cuptorul la 170 de grade fără ventilator.
Blatul maro
PASUL 3
Pentru a prepara blatul maro, separă albușurile de gălbenușuri și fă-le spumă cu ajutorul unui mixer cu bol. Spuma trebuie sa fie tare, sa nu curga sau sa cada din vas.
Amestecă făina cernută cu pudra de roșcove și praful de copt și combină-le cu gălbenușurile și laptele.
PASUL 4
Încorporează în amestecul rezultat albușurile amestecând ușor, cu mișcări verticale, de jos în sus astfel încât să rămână compoziția pufoasă.
Apoi adaugă în același fel, banana pisată, gradual, amestecând ușor.
PASUL 5
Pregătește o tavă de tort cu fund detașabil tapetată cu hârtie de copt și toarnă aluatul în ea.
PASUL 6
Pune tava în cuptor pentru 30-40 min la 170 de grade fără ventilator.
Blatul roz
PASUL 7
Până se coace blatul maro, poți pregăti blatul roz.
Separă albușurile de gălbenușuri și fă-le spumă cu ajutorul unui mixer cu bol.
PASUL 8
Amestecă făina cernută cu praful de copt și combină-le cu gălbenușurile și laptele.
PASUL 9
Adaugă sfecla fiartă, răcită și dată prin răzătoare.
PASUL 10
Cu ajutorul unei spatule din silicon încorporează în amestecul rezultat zmeura și albușurile amestecând ușor, cu mișcări verticale, de jos în sus astfel încât să rămână compoziția pufoasă.
PASUL 11
Toarnă aluatul într-o tavă de tort cu fund detașabil, tapetată cu hârtie de copt.
Pune tava în cuptor pentru 30-40 min la 170 de grade fără ventilator.
Blatul galben
PASUL 12
Pentru blatul galben se repetă procedeul de mai sus, doar că, în loc de sfeclă, se pune mango răzuit.
PASUL 13
Crema se face ușor, amestecând cu mixerul cu bol setat pe viteză mică, mascarpone cu iaurt, miezul păstăii de vanilie, zeama unei lămâi și 2-3 linguri de miere.
PASUL 14
Pentru crema dintre blaturi, amestecă zmeura cu ¼ din cremă și taie cubulețe mici ½ mango și amestecă cu încă ¼ din cremă.
Cantitatea rămasă din cremă o vei folosi pentru a îmbrăca întregul tort.
Pentru a fi ușor de gestionat, crema poate fi ținută minim 30 min în frigider, înainte de a asambla tortul.
PASUL 15
Ca să asamblezi tortul nu ai nevoie de un suport special.
Te poți folosi de fundul detașabil al tăvii în care ai copt blaturile, pe care îl acoperi mai întâi cu hârtie de copt.
Apoi poți așeza tortul pe ce suport dorești, astfel încât să fie în ton cu tema petrecerii.
Eu am ales un trunchi de copac bătrân, pentru că era o petrecere în aer liber, în grădina bunicilor.
PASUL 16
Începe cu blatul maro peste care întinzi crema cu zmeură, apoi așezi blatul roz, pe care îl acoperi cu crema cu mango.
La final pui blatul galben și învelește cu ajutorul unei spatule pentru cremă întreg tortul în crema albă rămasă.
Nu e nevoie să fie perfect finisat.
Pentru a-l decora, poți folosi bucățele de mango, zmeură, boabe de struguri și frunze de mentă, dar și alte fructe de sezon, atâta timp cât nu se oxidează și își schimbă culoarea.
Dacă ai încercat acestă rețetă de tort trio cu fructe, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
În cazul în care vrei să încerci și alte rețete de torturi baby-friendly și pentru copii, similare cu aceasta, pe blog există o secțiune special dedicată torturilor și prăjiturilor fără zahăr.
20 comentarii