Aluat fraged

Această rețetă de aluat fraged este unul dintre preferatele mele fiindcă se framantă rapid, are un gust subtil și o consistență fragedă.

În plus, împachetat în folie alimentară, se poate păstra la frigider pentru 5-7 zile sau la congelator timp de 2-6 luni.

De când l-am descoperit, îl prepar cât de des am ocazia.

E perfect pentru tarte umplute cu fructe sau legume, biscuiți crocanți, fursecuri.

Dar trebuie să ai grijă la câteva reguli de bază, ca să fii sigură că îți iese perfect.

De aceea am considerat utilă o postare exclusiv dedicata lui, în care să explic pe îndelete toți pașii.

Dacă vrei și tu să încerci această rețetă de aluat fraged, găsești pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare: 15 min

Timp răcire: 30 min

Timp coacere: 15 – 20 min

INGREDIENTE

  • 250 g faină (albă/ integrală sau 1/2 alba și 1/2 integrală)
  • 125 g unt
  • 1 ou sau 2 gălbenușuri
  • 2-3 linguri apă rece
  • sare (doar peste vârsta de 1 an)

       NOTĂ:

  • toate ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci, ținute în frigider până în momentul preparării

MOD DE PREPARARE

PASUL 1

Amestecă rapid, din câteva mișcări, într-un bol cu vârfurile degetelor făina și untul rece tăiat cubulețe. Nu insista prea mult.  Aluatul trebuie să fie sfărmăcios.

PASUL 2

Fă o adâncitură în mijlocul compoziției și adaugă oul sau gălbenușurile și apa.

Dacă optezi pentru gălbenușuri, blatul va fi mai fraged și mai sfărmăcios dar puțin mai dificil de prelucrat.

Amestecă cu mâna încorporând gradual amestecul de făină și unt.

PASUL 3

Modelează aluatul în formă de disc (daca faci tartă sau biscuiți) sau cilindru (dacă faci mini-tarte) și pune-l la rece minim 30 de minute.

PASUL 4

Scoate aluatul din frigider și așează-l pe o suprafață de lemn pe care presari puțină făină.

În funcție de rețeta pe care vrei să o faci respectă pașii de mai jos …

Dacă vrei să faci

PASUL 5 – fursecuri sau biscuiți

Întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor și decupează-l folosind forme metalice pe care le scufunzi înainte în făină.

PASUL 6 – fursecuri sau biscuiți

Așează apoi fursecurile pe o tavă pe care ai pus hărtie de copt și coace-le 15-20 minute.

Aici găsești rețeta completă pentru biscuiți crocanți.

Dacă vrei să faci mini-tarte

PASUL 5 – mini-tarte

Taie cilindrul de aluat felii de 1 cm grosime și întinde fiecare felie în parte cu ajutorul unui sucitor (ca în imaginile de mai jos).

PASUL 6 – mini-tarte

Pune aluatul în formele unse în prealabil cu unt și retează surplusul ce depășește marginile cu ajutorul unui cuțit.

TIPS & TRICKS:
Pentru a nu se deforma în timpul coacerii, înțeapă-l cu o furculiță și pune câteva boabe de fasole, linte sau orez  în fiecare formă.

PASUL 7 – mini-tarte

Coace-l în cuptorul preîncălzit la 180 grade (160 grade cu ventilator sau treapta 2-3) timp de 12-15 minute.

Când e gata, poți umple formele ca în rețeta de mini tarte cu praz și cartofi.

Dacă vrei să faci o tartă mare

PASUL 5 – tartă

Întinde aluatul așa încăt să capete o formă circulară și apoi împăturește-l în 4, ca în imaginile de mai jos.

PASUL 6 – tartă

Așează-l în tavă, unsă în prealabil cu grăsime (unt, ulei), cu colțul în mijlocul tăvii.

Despăturește-l ușor, mulează-l pe formă și retează surplusul ce depășește marginile cu ajutorul unui cuțit.

PASUL 7 – tartă

Înțeapă-l de mai multe ori cu o furculiță și acoperă-l cu hartie de copt peste care presari câteva boabe de fasole sau linte, altfel aluatul nu își va păstra forma.

PASUL 8 – tartă

Coace-l în cuptorul preîncălzit la 180 grade (160 grade cu ventilator sau treapta 2-3) timp de 12-15 minute.

Când e gata scoate tava din cuptor, îndepărtează leguminoasele și hârtia și toarnă umplutura în formă.

PASUL 9 – tartă

Pentru variante de umplutură vezi următoarele rețete și

Pune din nou tava în cuptor pentru 30-40 min, cu umplutura adăugată.
După ce s-a rumenit, scoate tarta din cuptor și las-o 10 minute să se răcească, apoi așeaz-o pe un grătar metalic.

PASUL 10 – tartă

După ce s-a rumenit, scoate tarta din cuptor și las-o 10 minute să se răcească, apoi așeaz-o pe un grătar metalic.

Dacă ai încercat acest aluat fraged și rețetele ce pot fi făcute cu el, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More