Poți uita de tacâmuri cu aceste trigoane cu spanac și brânză, atât de ușor de transportat, apucat și molfăit.
M-am hotărât să fac această rețetă, după ce am văzut numărul de like-uri și succesul de care se bucură pe blog, varianta ei dulce , Trigoanele cu prune.
În plus, mai multe mămici mi-au scris sa-mi spună că, micuții lor, de regulă mai mofturoși la mâncare, le-au devorat cu mare poftă. Acestea sunt foarte apreciate și în familia mea.
Prin urmare, am adaptat rețeta și am folosit un amestec delicios de brânză și spanac, învelit în aluatul fraged, care cu siguranță va face deliciul întregii familii.
De data aceasta, am optat pentru spanac proaspăt, însă merg de minune și cu spanac congelat.
Secretul este să îl dezgheți complet și să storci bine apa de pe el, înainte de a face umplutra.
Aceste trigoane sunt cu atât mai versatile cu cât, spanacul poate fi înlocuit cu leurdă sau urzici, brânza cu ricotta, telemea sau feta (pentru copii mai mari), busuiocul cu mentă sau pătrunjel.
Deasemenea, poți face și alte combinații de legume sau să adaugi ou, dacă vrei o umplutură mai legată.
Pentru a obține o textură ma crocantă și un plus de aromă, decorează-le cu orice fel de semințe ai la îndemână: susan, in, floarea soarelui, etc. Eu am folosit pentru o parte din ele semințe de dovleac.
Dacă vrei să încerci și tu trigoanele cu spanac și brânză, găsești mai jos ingredientele și modul de preparare.
Timp preparare: 30 min
Timp răcire: 60 min
Timp coacere: 25 – 30 min
Dimensiune vas: tavă metalică cuptor
Număr porții: 20 buc
INGREDIENTE
Pentru aluat fraged:
- 200 g unt
- 400 g făină albă tip 650
- 3-4 linguri apă rece
- Zeama de la ½ lamâie
- 1/3 linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
Pentru sigilat și decorat trigoanele:
- 1 ou ecologic
- 1-2 linguri de lapte
- 2 linguri semințe de dovleac (opțional)
Pentru umplutură:
- 200 g brânză de vaci/ricotta (feta/telemea doar peste vârsta de 1 an)
- 2 linguri de frunze de spanac/leurdă/urzici mărunțite (proaspete sau congelate)
- 5-6 frunze busuioc proaspăt
- 1 cățel de usturoi (opțional)
MOD DE PREPARARE
PASUL 1
Amestecă într-un bol, cu vârful degetelor, făina cu untul rece tăiat cubulețe, până obții o compoziție asemănătoare fărâmiturilor de pâine.
PASUL 2
Adaugă zeama de lamâie și câte o lingură de apă și frămâtă continuu până când se lipește aluatul și poți forma o bilă.
PASUL 3
Pentru a putea fi prelucrată mai ușor ulterior, aplatizează bila și învelește-o în folie alimentară. Deasemenea, tot pentru o prelucrare mai facilă, se poate împărți compoziția în mai multe părți egale înainte de răcire.
Pune-o la frigider pentru cel puțin o oră sau peste noapte.
PASUL 4
Pentru a face umplutura, opărăște spanacul, mărunțește-l și amestecă-l cu brânza, busuiocul și usturoiul pisat.
PASUL 5
Scoate aluatul din frigider. Dacă a stat mai multe ore la rece, trebuie lăsat cel puțin o oră la temperatura camerei înainte de a-l prelucra altfel va fi mult prea tare și greu de întins.
Pune-l pe o suprafață pe care presari mai întâi puțină făină și întinde-l cu ajutorul unui sucitor, până ajunge la o grosime de 2-3 mm.
Dacă se întinde foarte greu sau este prea sfărâmicios auatul, adaugă pe rând 1-2 linguri de apă în plus, frământ-l puțin și întinde-l din nou.
Dacă suprafața pe care lucrezi e mai mică, poți împărți aluatul în două sau mai multe bucăți înainte de a-l întinde.
Pentru a preveni lipirea foii de sucitor, împraștie puțină făină deasupra ei la nevoie.
PASUL 6
Taie marginile cu ajutorul unui cuțit și împarte aluatul în pătrate egale cu latura de 8-10 cm. Aluatul rămas de pe margini se întinde din nou și se refolosește pentru a face alte trigoane.
PASUL 7
Umple fiecare pătrat cu câte o linguriță cu vârf de umplutură.
PASUL 8
Pentru a putea sigila trigoanele, înainte de a împătura fiecare pătrat, întinde cu ajutorul unei pensule de patiserie amestecul de ou cu lapte, dar doar pe cele două laturi perpendiculare peste care vei plia colțul opus al trigonului.
PASUL 9
Pliază aluatul și apasă cu vârful degetelor marginile, până se lipesc.
PASUL 10
Transferă trigoanele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și crestează-le mijlocul cu un cuțit.
Folosindu-te de pensulă acoperă fiecare trigon cu amestecul de ou și lapte rămas.
Tot acum poți presăra semințe de dovleac peste trigoane.
PASUL 11
Pune tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade fără ventilator pentru 25-30 min.
Când sunt gata, scoate tava din cuptor și lasă trigoanele să se răcească 10-20 minute. Se servesc calde sau la temperatura camerei.
Dacă ai încercat acestă rețetă de trigoane cu spanac și brânză, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.