3 rețete cu căpșune (fără zahăr) pentru bebeluși și copii

Dacă tot le-a început sezonul, am dat iama în aceste 3 rețete cu căpșune (fără zahăr) pentru bebeluși și copii.

Ce era să facem?

Prima dată am făcut rețetele astea special pentru Alex, care era la vremea respectivă bebeluș autodiversificat, dar le prepar în continuare fiindcă ne plac le nebunie toate și le devorăm, chiar și acum, când avem copil mare.

Am început autodiversificarea primăvara, în preajma Paștelui, așa că am profitat și, pe măsură ce treceau zilele, i-am oferit celui mic toate fructele și legumele de sezon.

Căpșunele n-au făcut excepție, deși părerile legate de momentul introducerii lor în meniul celor mici sunt împărțite.

Căpșunele pot fi introduse în alimentația bebelușilor încă de la începutul autodiversificării sau diversificării (+6 luni), dacă nu există un teren alergic, conform ultimelor recomandări oficiale ale AAP- Academiei Americane de Pediatrie.

Beneficiile consumui de căpșune pentru cei mici sunt multiple:

  • Sursa bogată de vitamina C:
    Vitamina C trebuie să fie obținută din surse externe, deoarece organismul nostru nu o poate produce de unul singur.
    Căpșunele sunt o sursă bună de vitamina C, care ajută la susținerea imunității și la combaterea problemelor oftalmolgice.
  • Sursă bună de calciu și fosfor:
    calciul este vital pentru dezvoltarea oaselor la un copil.
    De asemenea, ajută la funcționarea inimii, a mușchilor și a nervilor.
    Fosforul poate îmbunătăți digestia, ajută la repararea celulelor, la descompunerea proteinelor și este responsabil pentru reglarea reacțiilor chimice care se transformă în corpul tău.
  • Protejează ficatul:
    căpșunile sunt bogate în antioxidanți care pot scădea stresul oxidativ și pot preveni deteriorarea ficatului.
  • Sursa bună de folați:
    acidul folic sau folatul sunt importante pentru dezvoltarea creierului copilului.
    De asemenea, ajută la producerea de globule roșii.

De ce fără zahăr și cu ce îl înlocuim

Zahărul este total interzis înainte vârstei de 1 an și este de preferat evitarea lui și ulterior, pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Noi am reușit această performanță până acum, iar Alex împlinește în curând 6 ani !

Motivele sunt destul de importante:

  • Consumul de zahăr provoacă boli metabolice
  • diabet
  • carii
  • tulburări ale sistemului imunitar
  • dependeță.

Asta înseamnă că, pe lângă bolile la care este expus, sunt șanse ca micuțul să dezvolte o apetență pentru gustul dulce și va alege când va crește, cu prepondereță alimentele dulci, pline de calorii, în detrimentul celor cu aport nutritiv mai mare.

Cum primele luni și ani de viață sunt cruciali în dezvoltarea psihică și fizică armonioasă a copiilor, este recomandat să le oferim alimentele cât mai aproape de starea lor naturală, astfel încât să învețe să aprecieze gustul lor adevărat.

Fructele proaspete sunt suficient de dulci pentru gustul nealterat al celor mici.

Din același motiv, în meniul nostru zilnic, nu există noțiunea de desert.

Copiii nu au nevoie de caloriile goale din dulciuri cum sunt bomboanele, prăjiturile cu zahăr, biscuții cu ciocolată sau napolitanele.

Există în schimb, gustări dulci, alcătuite fie din fructe, fie din preparate cu fructe (brioșe, clătite și pancakes).

În loc de zahăr, pentru îndulcirea blaturilor, folosesc fructe proaspete (mere, banana, caise, zmeură, cireșe, șamd) și opțional, pentru copii mai mari de 2-3 ani, se pot adauga câteva fructe uscate.

De asemenea și cremele pot fi îndulcite cu fructe.
Ce poate fi mai potrivit vara decât un tort care înglobează aromele, textura și culorile fructelor de sezon.

Dacă vrei și tu să pregătești una din cele 3 rețete cu căpșune pentru bebeluși și copii, nu trebuie decât să dai click pe numele sau poza de mai jos și să urmezi pașii din rețetă.

Acest cheescake raw cu mascarpone si căpșune este ideal de pregătit în lunile călduroase de vară, pentru aniversările celor mici dar și ori de câte ori simți nevoia să-ți răsfeți întreaga familie cu ceva răcoros, ușor și delicios.

Preparat fără foc, fără zahăr și cu ingrediente proaspete, va fi unul dintre cele mai apreciate deserturi.

Brioșele cu iaurt și căpșune sunt perfecte pentru un mic dejun sănătos sau o gustare dulce. În plus se transportă ușor în parc, în călătorii sau la iarbă verde.

Tartele rustice se fac extrem de rapid, nu ai nevoie de tavă specială sau de îndemânare extraordinară, dimpotrivă, cu cât ies mai imperfecte, cu atât mai faine sunt!

+ 1 rețetă BONUS

Acest tort cu mango, deși are blatul preparat la slow-cooker, se poate adapta și coace și în cuptor.

Urmezi întocmai rețeta, cu excepția pașilor 3 și 4, când, pur și simplu, torni aluatul într-o tavă cu diametrul de 22 cm, tapetată cu hârtie de copt și o pui la copt în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, fără ventilator, timp de 35-40 min.

Dacă ai încercat una din aceste 3 rețete cu căpșune pentru bebeluși și copii, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook follow celei de Pintrest.

În cazul în care vrei să încerci și alte rețete similare cu acestea, pe blog există o secțiune special dedicată torturilor și prăjiturilor fără zahăr.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More