Prunele sunt unele din fructele a căror dulceață și aromă se intensifică când sunt coapte în cuptor, așa încât sunt perfecte ca umplutură în aceste trigoane cu prune si scortisoara.
Nu e nevoie sa le îndepărtezi coaja. Aceasta se va înmuia la coacere și va da umpluturii mai multă culoare.
Forma ușor de gestionat și textura (puțin crocantă la exterior, fragedă și moale în interior) vor face deliciul celor mici.
În plus, e o rețetă care poate fi pregătită din timp. Aluatul se poate păstra la frigider o zi sau în congelator până la o lună.
Pentru a-l dezgheta, se lasă în frigider peste noapte.
Aluatul fraged poate părea greu de prelucrat, însă, respectand câteva reguli simple, menționate mai jos, totul devine mai ușor.
Pentru aspectul auriu de după coacere, folosesc un amestec de ou și lapte pe care îl întind cu pensula de patiserie pe trigoane, înainte de a le pune în cuptor.
Dacă vrei și tu să pregătești aceste trigoane cu prune si scortisoara găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare: 30 min
Timp răcire aluat: 60 min
Timp coacere: 25 – 30 min
Număr porții: 16 bucăți
INGREDIENTE
Pentru aluat fraged
- 200 g unt
- 400 g făină albă tip 650
- 3-4 linguri apă rece
- Zeama de la ½ lămâie
Pentru sigilat si decorat trigoanele
- 1 ou ecologic
- 1-2 linguri de lapte
Pentru umplutură
- 8 prune
- 1 lingură de făină
- ½ linguriță scorțișoară
MOD DE PREPARARE
PASUL 1
Amestecă într-un bol, cu vârful degetelor, făina cu untul rece tăiat cubulețe, până obții o compoziție asemănătoare fărâmiturilor de pâine.
Adaugă zeama de lamâie și câte o lingură de apă și frămâtă continuu până când se lipește aluatul și poți forma o bilă.
PASUL 2
Pentru a putea fi prelucrată mai ușor ulterior, aplatizează bila și învelește-o în folie alimentară.
Deasemenea, tot pentru o prelucrare mai facilă, se poate împărți compoziția în mai multe părți egale înainte de răcire.
Pune-o la frigider pentru cel puțin o oră sau peste noapte.
PASUL 3
Scoate sâmburii din prune și taie-le mărunt, în bucățele de aproximativ 7 mm.
PASUL 4
Pune-le într-un bol și amestecă-le cu o lingură de făină și cu ½ linguriță scorțișoară.
PASUL 5
Preîncălzește cuptorul la 190 de grade fără ventilator.
PASUL 6
Scoate aluatul din frigider.
Dacă a stat mai multe ore la rece, trebuie lăsat cel puțin o oră la temperatura camerei înainte de a-l prelucra altfel va fi mult prea tare și greu de întins.
Pune-l pe o suprafață pe care presari mai întâi puțină făină și întinde-l cu ajutorul unui sucitor, până ajunge la o grosime de 2-3 mm.
Dacă se întinde foarte greu sau este prea sfărâmicios auatul, adaugă pe rând 1-2 linguri de apă în plus, frământ-l puțin și întinde-l din nou.
Dacă suprafața pe care lucrezi e mai mică, poți împărți aluatul în două sau mai multe bucăți înainte de a-l întinde.
Pentru a preveni lipirea foii de sucitor, împraștie puțină făină deasupra ei la nevoie.
PASUL 7
Taie marginile cu ajutorul unui cuțit și împarte aluatul în pătrate egale cu latura de 8-10 cm.
Aluatul rămas de pe margini se întinde din nou și se refolosește pentru a face alte trigoane.
PASUL 8
Umple fiecare pătrat cu câte o linguriță cu vârf de umplutură.
PASUL 9
Pentru a putea sigila trigoanele, înainte de a împătura fiecare pătrat, întinde cu ajutorul unei pensule de patiserie amestecul de ou cu lapte, dar doar pe cele două laturi perpendiculare peste care vei plia colțul opus al trigonului (vezi imaginile de mai jos).
PASUL 10
Pliază aluatul și apasă cu vărful degetelor marginile, până se lipesc.
PASUL 11
Transferă trigoanele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și crestează-le mijlocul cu un cuțit.
Folosindu-te de pensulă acoperă fiecare trigon cu amestecul de ou și lapte rămas.
Tot acum poți presăra zahăr brun peste trigoanele destinate exclusiv adulților.
PASUL 12
Pune tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade fără ventilator pentru 25-30 min.
Când sunt gata, scoate tava din cuptor și lasă trigoanele să se răcească 10-20 minute.
Se servesc calde sau la temperatura camerei.
Dacă ai încercat acest tort vulcande ciocolat cu mango, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
5 comentarii