Această tartă cu somon și sparanghel este o variațiune pe aceeași temă cu cea cu somon și broccoli. Cu toate acestea, gustul și textura lor diferă datorită ingredientului cheie: sparanghelul.
Eu una sunt fascinată de sparanghel. Prima dată l-am mâncat în Franța, unde a și fost supranumit “hrana regilor”, datorită regelui Ludovic al XVI-lea, caruia îi plăcea atât de mult, încăt a construit solarii special dedicate lui, pentru a se putea bucura de el pe tot parcursul anului, nu doar primavara când este în sezon. Îl înțeleg perfect!
Are un gust specific, iar ca formă arată ca o tulpină de floare gata să înmugurească. La origini s-a aflat în aceeași familie de plante cu cea a crinilor, apoi, pe parcurs s-au despărțit. A fost savurat de Egipteni și greci și apare în prima carte de bucate din lume.
Știai că sparanghelul alb este doar sparanghel verde crescut la întuneric? Fără fotosinteză, acesta rămâne alb.
Cum alegi și păstrezi sparanghelul
Când cumperi sparanghel, alege-l cam cum ai alege niște flori.
- orientează-te după lăstari fermi (care să nu se ploștească, sa stea drept), de un verde crud, cu muguri închiși.
- spală aparanghelul, scutură surplusul de apă, învelește-l în prosop de hârtie și păstrează-l la frigider pentru max. 2-3 zile sau taie puțin din capete și pune-l într-un borcan cu apă la frigider.
De ce ar fi bine să gătim mai des cu sparanghel
- conține o gramadă de vitamine (C, A, K, E) care ajută la sănătatea oaselor, pielii, ochilor, etc.
- e plin de micronutrienți (fier, zinc, riboflavine)
- este sursă bună de antioxidanți (care protejează celulele de efectele radicalilor liberi) și acid folic (22% din doza zilnică recomandată), deci minunat pentru femeile însărcinate
- este diuretic și ajută la sănătatea tractului urinar, prevenind infecțiile urinare (de fapt urina capată un miros ciudat după consumul de sparanghel)
- se spune că este și afrodisiac, ceea ce-l face un bun ingredient în cinele romantice
Cum se poate găti sparanghelul
- la cuptor (pe hârtie de copt), cu ulei de măsline sare (doar peste vârsta de 1 an), piper, parmezan ras, timp de 15-20 min la 200 de grade. Înainte de al servi stoarce puțină zeamă de lămâie pe deasupra;
- sotat într-o tigaie, timp de 5 minute, cu unt, sare (doar peste vârsta de 1 an) și piper;
- la abur, timp de 5-8 minute și apoi blanșat (transferat în apă cu gheață, pentru a-și păstra culoarea verde crud).
Indiferent cum alegi să-l gătești, TAIE-I CAPETELE LEMNOASE MAI INTÂI!
Cu ce alte alimente se poate combina sparanghelul
Sparanghelul îl poți folosi în tot felul de preparate.
- paste cu brânză și sparanghel
- risotto cu ciuperci și sparanghel
- salata cu ton și sparanghel
- pui sau pește la cuptor cu sparanghel
Dacă vrei și tu să pregătești această tartă cu sparanghel și somon, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare:
40 min
Timp coacere:
12 – 15 min pentru crustă
+ 35 – 45 min pentru tartă cu umplutura în ea
Număr porții:
10-12 felii
Dimensiune vas:
tavă rotundă 28 cm diametru
Timp răcire aluat:
30 min
Pentru aluat crustă:
- 250 g faină tip 650
- 125 g unt rece (grăsime 80%)
- 1 ou ecologic sau 2 gălbenușuri
- 1-2 linguri apă rece
- sare (doar peste vârsta de 2 ani)
Pentru umplutură:
- 3 ouă
- 500 g sparanghel proaspăt
- 20 g unt topit
- 1 ceapă mică
- 200 g somon proaspăt
- 1 legătură frunze de pătrunjel proaspăt (mărunțit)
- 200 g smântănă grasă
- 1 lingură făină
- 1/3 linguriță nucșoară
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
Tps & Tricks:
* Toate ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci, ținute în frigider până în momentul preparării
** Pentru o consistență mai densă, poți adăuga 50 g parmezan răzuit sau orice alt tip de brânză uscată.
Mod de preparare
PASUL 1
Pentru a face crusta, amestecă rapid, din câteva mișcări, într-un bol, cu vârfurile degetelor, făina și untul rece tăiat cubulețe. Nu insista prea mult. Aluatul trebuie să fie sfărâmicios. Formează o adâncitură în mijlocul compoziției și adaugă gălbenușurile și apa. Amestecă cu mâna încorporând gradual amestecul de făină și unt. La final, modelează aluatul în formă de disc și pune-l la rece minim 30 de minute (sau peste noapte dacă faci tarta în avans).
PASUL 2
Până stă aluatul la rece, spală și curăță sparanghelul. Dacă are capetele prea lemnoase, acestea se decojesc. Apoi pune-l la fiert, fie la abur, într-o sită peste 250 ml de apă, fie direct în apă fiartă, timp de 5-8 minute.
PASUL 3
Într-un bol, amestecă, ceapa tocată mărunt, ouăle, somonul mărunțit, sparanghelul (fiert și răcit), smântâna, nucșoara, sarea (doar peste vârsta de 1 an) și pune-le deoparte.
PASUL 4
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade cu ventilator.
PASUL 5
După 30 minute, scoate aluatul din frigider, presară făină pe suprafața de lucru și întinde-l cu ajutorul unui sucitor, până obți o grosime de 3-5 mm.
PASUL 6
Unge o tavă cu ulei sau unt topit și presară făină. Tava pe care am folosit-o pentru această rețetă, are un diametru de 26 de cm și este similară cu aceasta. Împătură aluatul în 2 apoi în 4, transferă-l în tavă și modelează-l pe forma ei.
PASUL 7
Pune mai întâi crusta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade cu ventilator, timp de 12-15 min, apoi scoate-o, toarnă umplutura peste ea și pune-o înapoi în cuptor pentru inca 35-45 de minute, la aceeași temperatură.
PASUL 8
Când tarta e gata, scoate-o din cuptor, las-o 10 minute în tavă după care o poți servi alături de o salata din mix de frunze (spanac, rucola, măcriș alb, măcriș roșu, mangold, etc), ceapă verde, ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Dacă ai încercat această tartă cu somon și sparanghel, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.