Produse din gospodărie – cum se poate trăi la sat crescând legume, fructe și doi copii

de admin
0 comentariu

Produse din gospodărie este o mică afacere de familie construită cu răbdare și cu drag pentru roadele pământului și pentru oameni.

Pentru că a crescut la țară, Andreea nu și-a imaginat niciodată că se va întoarce tot acolo. Nu este ceva la care visezi când ai 15 ani și-ți ocupi timpul cu munca din ogradă, în timp ce tinerii de vârsta ta, de la oraș, sunt la film.

Dar, atunci când socrii ei nu au mai putut susține gospodăria, Andreea și soțul ei, au știut că preluarea ei era exact ceea ce aveau nevoie să facă. Acum, cuplul crește de zor legume, fructe și doi copii în Comana, Giurgiu.

În ciuda provocărilor, adoră viața pe care au construit-o.

Grija și dragul pe care o au cei doi față de proprii copii se revarsă, în aceeași măsură, în ograda lor și în roadele pe care le culeg.

E parte din existența și menirea pe care o au și asta se vede și se simte în savoarea fiecărui produs din gospodaria lor.

După cum știi deja, îmi doresc tare mult să ne cunoaștem și să ne susținem producătorii autohtoni de alimente.

De aceea, la începutul pandemiei, am făcut această listă de producători locali de la care să ne aprovizionăm în perioada izolarii.

Ulterior am decis să încep o întreagă campanie dedicată lor.

Să le ofer, aici pe blog, un mic spațiu în care să-și spună povestea.

Așa că am început cu cei de la “Produse din Gospodărie” și am discutat cu Andreea despre realitățile vieții la țară și despre esența afecerii de familie pe care au dezvoltat-o în timp.

Andreea și soțul ei au crescut amandoi la țară, în sate diferite, din Comana, Giurgiu, la doar 1 km distanță unul de celălalt. Și-au făcut școala în sat și liceul la oraș.

De cunoscut, s-au cunoscut abia în adolescență, când Andreea începea liceul, iar soțul ei urma să plece la facultate.

Nu ne-am imaginat atunci că, 14 ani mai tarziu, vom avea o familie împreună și că ne vom întoarce pe aceleași meleaguri.

Și-au terminat amândoi studiile, ea Facultatea de Jurnalism, iar el Universitatea din Pitești – Facultatea de Teologie și Asistență Socială și au întemeiat o familie.

După ceva timp, au lăsat capitala pentru viața la țară, unde zilele au alt ritm, aerul altă mireasmă și totul se face cu răbdare și recunoștință pentru pământ, familie și oameni.

Când v-ați decis să vă mutați înapoi la țară și de ce?

Ne-am decis să ne mutăm înapoi la țară, în casa părinților lui, pe când Maria (fetița noastră care acum are 5 ani) avea doar 11 luni.

Petrecusem vara la sat, când cea mică era de doar 2 luni, și atât am suferit când am revenit iarna în București, că în primavara următoare am zis: “Gata, ne mutăm înapoi!”

Am făcut-o, în primul rând, pentru copil.

Am zis inițial că stăm la țară până ce Maria face 3 ani, apoi ne mutăm înapoi în oraș, dar, pe când Maria avea 3 ani, s-a născut Andrei și, evident, nu am mai plecat. Nici nu cred ca mai plecăm …

Nu îmi pot imagina cum m-aș putea reîntoarce în 2-3 camere, fără grădină, livadă, spațiu, curte și multe alte lucruri de care ne bucurăm aici.

Cum a aparut ideea afacerii voastre?

A pornit din nevoia de a oferi primului nostru copil (aveam doar fetița la momentul acela) cât mai multe.

Tot discutând cu mămicile de prin grupuri am descoperit că fructele și legumele sigure și sănătoase sunt imperios necesare, într-o piață sufocată de marfa de import, unde nu ai siguranța produsului cumpărat. Iar părinții caută să ofere copiilor tot ce este mai bun, desigur.

Așa că ne-am mutat la țară când era Maria mică, tocmai în scopul acesta.

De aici a pornit, în principiu, dar am dezvoltat afacerea și din alt motiv, mai puțin fericit. Soacra mea vindea în piață, la Sălăjan, în prima vară când noi ne-am mutat aici.

Din pricina statului în picioare, a facut un soi de fisură de ligamente și a stat cu piciorul în ghips timp de 2 luni aproape. Apoi vara urmatoare a stat cu celălalt picior, din același motiv.

Mersul la piața nu mai era o soluție pentru soacra mea, așa că am hotărât să livrăm noi, în puncte fixe, produsele pe care le avem în grădină.

Am sondat piața și am aflat ce se caută, ce doresc părinții.

Așa că ne-am dezvoltat, am plantat si am crescut diverse culturi: de zmeură, mure, căpșune, agrișe, coacăze și diverse legume.

Ce fel de produse aveți?
Cu ce vă diferențiați de alți producători?
Pe ce puneți accent și care sunt valorile voastre?

Îmi place să spun că produsele noastre sunt “adevărate”, au gust, miros, savoare.

Foarte multe persoane, când gustă prima dată o căpșună de-a noastră, îmi spun: “Căpșunile astea nu au nici o treabă cu cele din magazine”.

Si așa și este, noi nu le stimulăm la creștere, iar asta este cel mai important, un fruct stimulat să se coacă, nu va avea niciodată gustul fructului copt natural, de soare.

Stiați că, atât căpșunele, cât și alte legume sau fructe au aroma pe care o au datorită soarelui?

De exemplu căpșuna poate fi foarte dulce în zilele de vară, dar mai puțin dulce dacă nu are suficient soare și căldură.

Cu ce ne diferențiem?

Punem preț pe calitate, nu pe cantitate.

Avem puțin din toate și oferim sănătate prin produsele noastre.

Mi-aș dori ca și alți copii să experimenteze gustul copilăriei, al fructelor cu aromă adevărată.

Ne place să ne cunoaștem clienții, să le cunoaștem nevoile, să știm cum îi putem ajuta prin produsele noastre.

Suntem o familie în primul rând, mai înainte de orice altceva, asta este viața noastră, suntem oameni, ne pasă de alți oameni și dorim, prin ceea ce facem, să aducem un plus de gust și savoare în farfuriile copiilor și părinților de pretutindeni.

Îi văd pe ai mei cât de fericiți sunt în gradină și mi-aș dori așa ceva pentru fiecare copil.

Ce fel de îngrășăminte folositi?
Folosți pesticide și ierbicide?

Ca îngrâșământ folosim bălegar, găinaț și compost, certificat bio.

Nu folosim pesticide clasice, ci înlocuitori ecologici, bio, astfel încât să nu fie afectat fructul sau leguma și mai apoi organismul uman când sunt consumate.

Asta însă nu se întâmplă des pentru că în general nu avem probleme cu plantele.

Ierbicide nu folosim deloc.

Avem mare grija ce folosim, pentru că în primul rând consumăm noi produsele, copiii noștri și ne dorim să le păstrăm “curate” atât pentru noi cât și pentru clienții noștrii.

Cum crezi că-i impactează pe cei mici viața la curte?

Eu cred că în bine.

Au spațiu, aer curat, fructe și legume la discreție, se joacă în gradină, în livadă, experimentează tot felul de lucruri pe care într-un oraș nu ar avea cum.

Amândoi sunt foarte pasionați de animale, hrănesc găinile, adună ouăle, mă ajută să jumulim buruienile, scot ceapa, usturoiul, adună căpșune.

Sunt doi copii foarte energici și activi.

Jucăriile lor preferate sunt pietrele, bețele și nisipul.

Nu că nu ar avea jucării, nu mă înțelegeți greșit, dar pur și simplu preferă să își facă singuri jocurile cu ce găsesc prin curte.

Care sunt avantajele și dezavantajele vieții departe de oraș?
Ce vă lipsește și ce nu din viața urbană?
Ce vă place cel mai mult la viață voastră de acum?

Avantaje: avem libertate de mișcare, spațiu mult – cam 5000 mp curte și grădină, aer curat, pădurea este aproape de noi și profităm de asta cât se poate de mult, pentru plimbări scurte sau ieșiri.

Și, ceea ce îmi place mie cel mai mult, liniște… tihnă… relaxare în zilele de sărbătoare.

Pentru că la țară încă se țin sărbătorile și în acele zile nu muncim, ci ne odihnim.

Dezavantaje: nu avem medic în zonă (mergem în Bucuresti cu copiii când avem o problemă), nu sunt supermarketuri (pentru asta trebuie să conducem până la intrarea în oraș) și cam atât, cred.

Astea sunt cele care mă deranjează pe mine în mod special.

A, și internetul! Internetul merge horror, în slow motion, 80% din timp :))

Soțului meu nu îi lipsește nimic din viața urbană.

Lui nu i-a plăcut să locuim în oras, dar a făcut-o pentru mine.

Eu, pe de alta parte, am iubit Bucureștiul.

Îmi lipsesc plimbările în mall, în parc, în Centrul Vechi, magazinele multe și faptul că le aveam pe toate la îndemană.

Ce nu-mi lipsește este zgomotul, oamenii mereu pe fugă, aglomerația… timpul parcă e altul la țară, curge mai lin și simți că ai timp să faci mai multe .

Îmi place mirosul de verdeață din curte, din gradină, îmi place cum miroase după ce plouă… a pământ reavăn și a curat.

Cel mai mult la viața de acum îmi place liniștea, faptul că am timp să stau cu cei mici și să-i privesc cum cresc, cum descoperă lumea, să fiu lângă ei, pur și simplu…

Cum arată o zi în gospodăria voastră?

Ziua mi-o încep la 5-6 și primul lucru pe care îl fac dimineața este să înregistrez comenzile din ziua anterioară.

Pe la 8:00 – 8:30 se trezesc cei mici și, după răsfățul de dimineață, fac micul dejun și mâncăm toți trei (eu, Maria și Andrei). Uneori se alatură și tati, dacă are timp.

În principiu eu stau cu cei mici, fac curat și mă ocup de comenzi și promovare în online.

Socrii mei și soțul se ocupă de gradină, solarii, livadă, iar când sunt zilele de livrare, se ocupă de culesul fructelor și legumelor și pregatește pachetele pentru expediere.

Având în vedere ca eu nu prea “servesc” la munca din gradină, avem suficient timp – eu și copiii – de relaxare, joacă și conectare.

Și soțul meu ni se alătură majoritatea timpului, depinde de zile și câtă treabă are pe afară.
Uneori îi mai iau pe cei mici cu mine când mai am de făcut treburi ușoare prin gradină – de curățat vreo parcelă de buruieni spre exemplu – și mă ajută și ei sau se joacă pe lângă mine.
Ziua de muncă se încheie când se face noapte de-a binelea, socrii ies afară când se face lumină și mai intră în casă doar să mănânce sau seara târziu când se încheie ziua 🙂

Nu avem oameni care să muncească pentru noi, facem totul singuri, așa cum putem și cât putem.

La masă nu prea ne vedem, eu de obicei mănânc cu Maria și Andrei, iar restul familiei cum apucă, când apucă.

Doar duminica ne strângem la masă toți: socrii, străbunica și noi cu cei mici.

Care sunt planurile voastre de viitor?
Cum va arata viață voastră în 5, 10, 20 de ani?

Planuri de viitor avem mai multe, atât privind grădina cât și alte domenii.

Soțul meu este programator, iar eu am lucrat în webdesign înainte de copii, domeniu în care aș vrea să încep să lucrez din nou.
În ceea ce privește grădina și domeniul acesta, vom rămane o fermă de familie, deoarece ne dorim sș fim aproape de oameni prin produsele noastre.

Nu vrem să ne extindem extraordinar de mult, ci să oferim calitate, nu cantitate.

Încă suntem în punctul în care producem mai mult decat vindem, dar sunt încrezîtoare că vom mari fluxul astfel încât să aducem bucurie în mai multe familii.

Nu am gândit nimic pe termen lung, totul este în continuă schimbare, atât viețile noastre cât și lumea.

Uite, de exemplu, ce s-a întamplat cu această pandemie, pe noi ne-a împins de la spate să grăbim lucrurile cu magazinul online, care era în plan de mai bine de un an, dar cumva nu ne găseam timp să îl facem.

Acum, în contextul acesta totuși nefericit, am evoluat, am mai crescut un pic si am mai făcut un pas.

Vom continua să livrăm sănătate la pachet, cu siguranță.

Copiii vor crește frumos, vor merge la liceu, facultate, ca și noi, în oraș.
Până atunci, vedem cum ne duce viața, atât în privința agriculturii cât și a celorlalte domenii în care ne gândim să activăm.

Dacă ai citit acest articol, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Lasa un comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy