Unul din preparatele de care se pot bucura cei mici de Paște este Pasca dospită, baby-friendly (fără zahăr). Aluatul ei moale similar cu cel de cozonac și umplutura cremoasă și dulce va fi pe placul tuturor bebelușilor autodiversificați.
În tradiția creștin ortodoxă pasca este o pâine dulce, umplută cu bunătăți și mirodenii, însă la origini, aceasta este un soi de pâine nedospită, consumată de evrei de Paște și uneori chiar și după. De aceea i se mai spune și “pâinea săracilor”. Se face dintr-un amestec de făină (din mai multe tipuri de cereale) și apă. Plecând în mare grabă din Egipt, conform Cărții exodului, evreii nu au avut timp să își facă pâine dospită.
Noi suntem mari amatori de Pască. Am preparat una, mai specială, și atunci când am apărut la TV la Antena 1, pentru a găti un meniu baby-friendly de Paște. Și pentru că era un motiv în plus de sărbătoare, am decorat-o diferit. Vei vedea mai jos în ce fel…
Dacă vrei și tu să pregătești această Pasca dospita, baby-friendly (fara zahar) găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.
Timp preparare: 30 min
Timp dospire: 30 min
Timp coacere: 40 min
Număr porții: 10 – 12 felii
Dimensiune tava: 28 cm
Pentru aluat:
- 250 g făină tip 000 sau tip 650
- 12 g drojdie proaspătă (1/2 cub de 25 g) sau 7 g drojdie uscată
- 1 linguriță coajă lămâie rasă
- 150 ml lapte
- 50 g unt
- 2 gălbenușuri
Pentru umplutură:
- 500 g brânză de vaci
- 2 ouă ecologice
- 1 păstaie de vanilie
- 3 linguri de griș
- 50 g stafide (opțional)
- 1 lingură miere (opțional și doar peste vârsta de 1 an)
Mod de preparare
PASUL 1
E foarte important să ții făina la temperatura camerei înainte cu 12 ore de a fi utilizată și apoi sa o cerni când ai nevoie de ea. Sita trebuie folosită exclusiv pentru făină și, din spusele strabunicii, nu se spală niciodata, doar se scutură.
PASUL 2
Separat, într-un bol, sfarmă drojdia peste o lingură de făină și amestecă 50 ml lapte caldut (max 40 de grade).
PASUL 3
Scufundă vasul într-o cratiță cu apă caldă, până crește amestecul (aproximativ 20-30 min).
PASUL 4
Între timp, amestecă toate ingredientele pentru umplutură și pune-o deoparte.
PASUL 5
Încălzește restul de lapte, pune untul peste el și lasă-l să se topească.
PASUL 6
Adaugă gălbenușurile și coaja rasă de lămâie peste făina cernută.
PASUL 7
Pune apoi amestecul de drojdie, amestecă și toarnă încet restul de lapte și unt.
PASUL 8
Frământă totul până obții un aluat omogen, elastic și lucios (timp de 5-10 Min).
PASUL 9
Pune aluatul într-un bol acoperit cu un prosop de bucătărie și lasă-l să dospească într-un loc cald, timp de 30 Min sau până își dublează volumul, ca în imaginea de mai jos.
PASUL 10
Întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor, până depășește diametrul tăvii.
PASUL 11
Transferă-l apoi în tava tapetată cu hârtie de copt și taie surplusul, trecând sucitorul peste marginile tăvii. Eu am folosit o tava rotunda cu diametru de 28 cm.
PASUL 12
Toarnă umplutură și nivelează suprafața acesteia cu o spatulă din silicon.
PASUL 13
Pliază spre interior marginile aluatului și unge toată suprafața umpluturii cu gălbenuș de ou, folosind o pensulă de patiserie.
PASUL 14
Folosește împletiturile pentru decor. Poți să le așezi ca în imaginile de mai jos sau în orice alt mod dorești. Dacă vrei un decor mai special, așa ca de sărbătoare, poți face împreună cu cel mic niște elemente de decor drăguțe.
PASUL 15
Indiferent cum alegi să o decorezi, folosind pensula de patiserie, unge și împletiturile și marginile cu gălbenuș de ou.
PASUL 16
Coace pasca la 180 de grade, fără ventilator, timp de 40 de minute sau până se rumenește.
Dacă ai încercat acestă rețetă de Pasca dospita, baby-friendly (fara zahar), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.