Spre sfârșitul săptămânii, după ce m-am folosit de aproape toate legumele cumpărate în weekend-ul dinainte din piața volantă de lângă casă, mi se întâmplă destul de des să rămân cu cele două ingrediente: praz și cartof. Prin urmare, la fel de des, se întâmplă și aceste mini-tarte gustoase și sățioase.
Timp preparare: 40 min Timp răcire aluat: 30 min Timp coacere: 45 – 65 min
Ingrediente
Pentru aluat fraged
125 g făină integrală de grâu
125 g făină albă de grâu
125 g unt
1 ou ecologic sau 2 gălbenușuri
1-2 linguri apă rece
sare (doar peste vârsta de 1 an)
*toate ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci, ținute în frigider până în momentul preparării
Pentru umplutura
500 g cartofi
2 fire de praz
200 g brânză de vaci
2 ouă ecologice
50 g parmezan (doar peste 12 luni)
Mod de preparare
Înainte de toate, pune într-o cratiță cu apă cartofii în coajă la fiert.
Pentru a face blatul, amestecă într-un bol cu vârfurile degetelor făina și untul rece tăiat cubulețe. Nu insista prea mult. Aluatul trebuie să fie sfărmăcios. Fă o adâncitură în mijlocul compoziției și adaugă oul sau gălbenușurile și apa. Dacă optezi pentru gălbenușuri, blatul va fi mai fraged și mai sfărmăcios dar puțin mai dificil de prelucrat. Amestecă cu mâna încorporând gradual amestecul de făină și unt. La final modelează aluatul în formă de cilindru și pune-l la rece minim 30 de minute.
După ce au fiert, curăță cartofii, taie-i cubulețe și lasă-i să se răcească. Apoi amestecă-i cu prazul tăiat foarte mărunt, brânza, ouăle și parmezanul.
Scoate aluatul din frigider, așează-l pe o suprafață de lemn pe care presari puțină făină și taie-l în felii groase de 1 cm. Unge cu unt formele dintr-o tavă metalică pentru brioșe. Întinde fiecare felie cu ajutorul unui sucitor și apoi așează-le în fiecare formă. Înțeapă cu o furculiță aluatul și coace-l în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 12-15 minute (aici găsești imagini cu etapele de preparare pentru aluatul fraged). Când e gata scoate tava din cuptor și distribuie umplutura în formele de brioșe. Pune din nou tava în cuptor pentru 30-40 min. După ce s-au rumenit, scoate tartele din cuptor și lasă-le 10 minute să se răcească, apoi răstoarnă-le din tavă pe un grătar metalic. Sunt bune atât calde, servite imediat, dar și reci.
Dacă ți se pare prea laborios să faci mini-tarte, poți face o singură tartă mare în care pui toată umplutura.