Jocuri și activități pentru copii și părinți în autoizolare

jocuri și activități pentru copii și părinți în autoizolare

Am fost întrebată în ultimele zile dacă pot să vin cu idei de jocuri și activități pentru copii și părinți în autoizolare. Așa că am cerut sfatul specialistului numărul 1 din casa noastră: tati.

La noi în familie soțul meu este “șeful la joacă”.

Da, eu sunt cea care îl implică pe copil, cât mai des, în activitățile din bucătărie, dar el este cel care are ideile cele mai năstrușnice în rest.

Inventează o grămadă de scenarii pentru cel mic, construiește orașe întregi din Lego, improvizează căsuțe din perne, ridică un cort din pături, face un tren din scaune, o navă din cutii de carton, trasee din scotch pentru trenulețe, face experimente simple de chimie sau fizică. Pe unele le concepe de la zero, iar pentru altele se inspiră din diverse surse.  Așa că l-am rugat să le dezvăluie mai jos, cu explicațiile aferente.

Joacă alături de cei mici este extrem de importantă în această perioadă. Ne ajută să ne conectăm cu ei și, de ce nu, cu copilul din noi. Conectarea este esențială pentru copii. Te înțelegi mult mai ușor cu ei ulterior și devin mult mai cooperanți.

În plus, unele jocuri îi ajută să-și descarce energia, furia, frustrarea, într-un mod sănătos.

Dacă vrei și tu să încerci aceste jocuri și activități pentru copii și părinți, iată câteva sugestii mai jos.

ATENȚIE: marea majoritate a activităților de mai jos se lasă cu CASA VRAIȘTE. Trebuie să vă asumați din start acest lucru 🙂

ACTIVITĂȚI DISTRACTIVE

GĂTIȚI ÎMPREUNĂ CU COPIII

Știu că atunci când apare cel mic în bucătărie totul tinde să se desfășoare mult mai încet dar, cu siguranță veți aprecia momentele când acesta te va servi cu mândrie cu cea mai nouă realizare culinară a lui. Învață motricitate fină și înțelege cum e să pregatești mâncarea, nu doar să o mănânci.

MESELE ÎN FAMILIE

Mesele în familie trebuie să capete un loc important în fiecare zi.
Cooptați copiii să:
gătească cu voi (să taie, să blenduiască, să curețe, să spele, etc.)
– să aranjeze masa
– să pună în farfurii (de obicei lui își va pune porția cea mai mare)
– nu vă grăbiți, savurați mâncarea, rugați copiii să vă descrie ce le place și ce nu le place la preparate
– puneți o muzică relaxantă în fundal… aveți două exemple mai jos pe care noi le folosim mereu:
Relaxing jazz for dinner.
Lunchtime jazz bossanova

MICUL DEJUN

Lăsați copiii să vă facă micul dejun și nu refuzați orice nebunie v-ar pune în farfurie. Va fi o realizare incredibilă pentru ei să vadă că mami și tati au încredere în inspirația și calitățile lor de bucătari. Cu ocazia asta puteți încet încet să pregătiți momentul în care mami și tati dorm dimineață mai mult iar copiii se trezesc și își fac singuri micul dejun. Știu, pare S.F. dar la noi se întâmplă deja. Soooooooo GOOD !

YOGA

Beneficiile Yoga sunt deja bine cunoscute. Ademenește-l pe cel mic la o repriză de relaxare și stretching unde toți au doar de câștigat.

BĂTAIE CU PERNE

Bătaia e ruptă din Rai… atunci când e cu pernele. 😉  Nu cred că are nici un rost să dezvolt de ce activitatea asta este perfectă pentru a scăpa de energia grămadă în micuții noștri.

RĂZBOIUL ȘOSETELOR

Nu vreți să știți la ce cote a ajuns distracția cu jocul acesta. Este ideal dacă vreți să vă descărcați toți, de la mic la mare, energiile de orice fel. Se lasă cu chicote, chițăieli, râsete, tropăieli, un iureș de nedescris. La final veți fi toți leorcă, epuizați, dar extrem de relaxați.

DIMINEȚILE

Pentru cei care fac încă co-sleeping. Încercați să vă treziți deodată cu cei mici și să prelungiți momentele în care sunteți toți în pat și să vă bucurați cât mai mult de ele, să vă relaxați, să vă conectați, să râdeți, să vă planificați ziua.

CURSĂ OBSTACOLE

Cursa cu obstacole pentru copii este genială. Perne, scaune, canapele, mese 🙂 orice obstacol va fi apreciat și luat în serios, Trebuie doar să lăsați imaginația liberă. Mai jos un exemplu inedit.

JOCURI PE HÂRTIE

La îndemână, simple, super distractive, pun mintea la contribuție și poți umple ore în șir cu ele. Ai nevoie doar de hârtie și ceva de scris. Excelente și pentru părinți.

CĂRȚI, CĂRȚI ȘI IAR CĂRȚI

Cât mai multe cărți. Multe povești, multă imaginație. Al nostru copil stă și o oră întreagă cu un teanc de cărți și doar le răsfoiește, neștiind încă să citească… presupun ?!

DANS

Ora de dans sau de clubăreală cum îi spunem noi :), va stoarce de energie orice copil (și părinte-musai să vă alăturați și voi, altfel nu merge) și va fi distracție maximă.
Faceți o listă bună de piese pe care nu poți să stai nicicum jos și lăsați deoparte orice inhibiții. Copilul va aprecia faptul că vă veți dezlanțui și voi, adulții, alături de el..
Mai jos playlist-ul nostru pentru clubăreală:
Tones and I – Dance Monkey
Pharrell – Happy
Lady Gaga – Just Dance
Stardust – Music sounds better with you
Wham – Wake me up before you go-go
Macklemore – Can’t hold us
Outkast – Hey Ya
Kenny Loggins – Footloose
Whitney Houston – I wanna dance with somebody

După lista de mai sus toată familia golește paharele cu apă și cade lată !

COMOARA

Descoperă comoara este un joc în care plănuiți un scenariu pentru detectivul curios din fiecare copil și anume, ascundeți tot felul de indicii prin casă care îl ghidează pe cel mic pas cu pas, de la un indiciu la altul, până ajunge în final la o comoară. Fiecare copil are alte preferințe pentru comoara pe care o dorește la final. Alegera aparține parintelui. Shhhhh 🙂 (al nostru copil adoră comorile dulci). Vă rog să păstrați regula noastră de bază: fără zahăr !

ALTE LINKURI UTILE PENTRU ACTIVITĂȚI DISTRACTIVE

Mommy Poppins

ACTIVITĂȚI CREATIVE ȘI ARTĂ

CUTIA DE CARTON

Știi cutiile alea de carton pe care le ți depozitate că poate poate îți trebuie la garanția produsului (sau doar eu fac asta :)) ? Ei bine e momentul să le donezi copiilor. Lasa-i să le picteze, să le taie, să își facă castel sau cetate, căsuță pentru păpuși sau depou pentru trenuri. Ajută-i să o picteze. Mărimea contează. Cu cât mai mare cutia cu atât mai multe posibilitățile.

EXPERIMENTE, CONSTRUCȚII INTERESANTE ȘI ȘTIINȚĂ

ANIMALE 3D (GOOGLE VR)

O nouă nebunie online sunt animalele virtuale de la Google. Tot ce trebuie să faci este să instalezi pe telefon sau tabletă aplicația Chrome de la Google după care printr-o simplă căutare a unor animale vei avea opțiunea de a-l aduce la tine în casă, evident virtual 🙂 Copiii vor fi înebuniți. Aveți opțiunile: tiger, penguin, bear, lion, panda, snake, turtle etc.

TRASEE TRENURI SAU MAȘINUȚE

La noi în familie am fost mereu mari fani trenulețe. Avem vreo 60 de trenulețe din colecția Thomas și Prietenii care sunt scoase din cutie aproape zilnic plus toate șinele posibile din lemn, plus niște trenulețe Lego. Nebunie. Pentru că seria Thomas nu se potrivește pe șinele din lemn, am fost nevoiți să ne facem noi șinele noastre. Trăiască scotch-ul de hârtie. Ce a ieșit, se vede în pozele de mai jos.

TELECABINĂ LEGO

Una din distracțiile preferate ale băiețelului nostru este telecabina din Lego. Modul de implementare este absolut la latitudinea voastră. Nu există “așa se face” în acest caz. Imaginația e totul. Mai jos va las un video cu una din modalitățile prin care puteți realiza acest proiect. Noi am folosit în loc de sfoară damil (ața aceea pentru pescuit), pentru că alunecă mult mai bine, și am făcut un traseu mult mai lung, de la o plafonieră de pe tavan din hol și până la fereastră (cam 5m lungime). O nebunie 🙂 Puteți face și o cabină, la propriu, în care cel mic să pună figurine Lego și să le transporte.

MINI CATAPULTĂ

Construiește catapulte ca în filmulețul de mai jos și încercați-vă îndemânarea cu mingi de ping-pong la pahare sau cu mingi de hârtie. Garantată distracția și competiția. Crează dependență și printre părinți 🙂

CORTUL

Construiește un cort. Cu siguranță fiecare are alte variante de proiect în funcție de materialele disponibile prin casă. La noi a ieșit ca în poza de mai jos. Am întins o sfoară din punctul A în punctul B și am azvârlit o husă de plapumă peste. Au existat în timp tot felul de proiecte și la noi. Cu siguranță aveți prin casă cârlige de tablouri în pereți, mânere de geamuri, mobilier, cuiere de care să legați sfoara. Acest cort va deveni pentru o perioadă lungă de timp locul unde cel mic își va desfășura activitățile. Inclusiv mâncatul dacă îl lăsați 🙂

ALTE LINKURI UTILE PENTRU EXPERIMENTE ȘI ȘTIINȚĂ

Science Sparks
The Dad Lab
NASA KidsClub

ȘCOALĂ ȘI GRĂDINIȚĂ

BIROUL

Pentru că în această perioadă este cu siguranță foarte greu pentru noi parinții să lucrăm de acasă, cu cei mici trăgând mereu de noi, putem face următorul scenariu: fiecare membru al familiei are propriul său birou.

Ca atare, de la 8:00 la 17:00 orice muncă (job) se face la masa aferentă. Fișele de la grădi, pictatul, decupatul, totul se face cu ușile (adică cutia de Lego) închise. Bineînțeles, adulții nu au voie să intre în birou decât dacă bat frumos la ușă și li se permite accesul. Exact ca la ANAF 🙂

Poate părea ciudat, dar cel mic chiar și-a luat foarte in serios rolul de coleg de birou și în felul acesta am reușit și noi să recuperă din treabă. O dovadă în plus că adoră să ne imite comportamentul, în special dacă ceea ce facem pare ceva foarte important.

LITERELE

Dacă aveți cumva în casă un joc de Scrabble, puteți folosi litere pentru tot felul de jocuri creative prin care cel mic să învețe să citească, să scrie, să despartă în silabe, sau alte idei similare.
Aici aveți doar o idee interesantă pe care o puteți utiliza.

CEASUL

De când a învățat să citească ceasul, băiețelul nostru știe mereu ce moment al zilei urmează. Avem un ceas mare în hol pe care îl verifică mereu ca să știe cât timp mai are până la prânz, la ce oră se trezește dimineața, până la ce oră îi lasă pe mami și pe tati să doarmă :), cât timp mai are de joacă până vine ora de culcare. A dobândit singur un grad mult mai mare de independență în acest fel.
Mai jos aveți un joc prin care se poate învăța ceasul, în engleză dacă doriți (double damage).

ALTE LINKURI UTILE PENTRU ȘCOALĂ ȘI GRĂDINIȚĂ

Teaching mama
Învață adunarea și scăderea

PSIHOLOGIE ȘI PARENTING

În perioade grele și pline de anxietate și neliniște, de multe ori simțim nevoia pentru un sfat bun sau o soluție care să ne readucă pe linia de plutire nu doar fizic dar mai ales psihic. Mai jos gasiți niște idei și linkuri utile pe care eu le-am testat personal și m-au ajutat mult. Tare m-aș bucura să știu că v-au ajutat și pe voi !

FAMILY MEETING

Acest obicei, dacă reușește să intre natural în rutina familiei, va deveni, probabil, unul dintre momentele cele mai așteptate la finalul de săptămână. La noi așa este. Alegeți o zi din săptămână, preferabil duminca. Toată familia stă la masă sau pe canapea și fiecare, pe rând, spune ce i-a plăcut și ce i-a displăcut în săptămâna ce a trecut.

Observațiile trebuie să se refere DOAR la membrii familiei și la evenimente sau comportamente din săptămâna respectivă.

E momentul în care toți membrii familiei pot să își împărtășească liber bucuriile și dezamăgirile știind că sunt ascultați cu atenție. Veți vedea câte probleme se pot rezolva în acest fel și veți fi suprinși să vedeți cât de maturi sunt copiii voștri și cât de ușor e să îi cunoașteți și să îi înțelegeți cu adevărat. Veți afla ce așteptări au de la voi și ce admiră la mami și la tati.

Sunt momente unice și e păcat să fie ratate.

Regulile de bază sunt:

  • fiecare membru al familiei are randul lui
  • nu este întrerupt
  • discuția se poartă cu umor și empatie
  • se găsesc soluții împreună la toate problemele discutate
  • preferabil soluțiile să fie găsite de copil și ajustate împreună cu parinții 🙂

Pentru o descriere mai detaliată a “Ședinței de familie” vă recomand cartea “The Secrets of Happy Families” de Bruce Feiler (Parte I, cap.2). Cartea este super bună și vă poate ajuta să eficientizați timpul de familie și să vă bucurați mult mai mult unii de alții.

Dacă ți-a plăcut această postare și te-a ajutat să treci mai ușor peste această perioadă dificilă, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

7 preparate delicioase pentru un picnic reusit cu bebelusi si copii (P)

Ce mănâncă într-o zi copilul meu de 1 an – rețete pentru mic dejun, prânz, cină, gustare (P)

Cum îi convingem pe cei mici să mănânce sănătos, cu ajutorul cărților de activități educative și nu numai (P)

1 comentariu

Burnout parental (II) in contextul izolarii la domiciliu - De acasa April 21, 2020 - 16:50
[…] Sursa: mamamag.ro […]
Add Comment

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More