Gazpacho

Gazpacho, este o supă preparată cu legume (castraveti, ceapă, ardei) și fructe (roșii) crude și servită rece. Cum nu presupune fierbere, e numai bună în zilele toride de vară. Pe cît de rapid se face, pe atât este de gustoasă.

Gazpacho, perfect când e caniculă

Am făcut acestă rețetă de gazpacho într-o perioadă când al meu copil nu era mare amator de supe, cu atât mai puțin de roșii. Era căldură mare afară, iar supele sunt numai  bune în perioade de genul acesta. În plus, roșiile erau în plin sezon.

Eu chiar nu știu cum e să ai un copil mofturos. Alex este prin definiție foarte mâncăcios și rar face nazuri la masă. Când am pornit pe drumul autodiversificării, am făcut-o tocmai din acest considerent. Vroiam ca el să mănânce pentru placerea și în ritmul lui, să nu îl presez și să îi respect decizia de a nu mânca din varii motive. Ei bine, în mare măsură metoda dă roade dar tot sunt momente când refuză un aliment sau altul, ceea ce e până la urmă normal. Asta nu înseamnă că nu i-l mai ofer. Nu se știe niciodată când i se face din nou poftă de el. Îl prepar sub alte forme, dar nu cu intenția de a-l masca. Așa am procedat și cu acest gazpacho.

Tocmai ne întosersem de la bunici (părinții mei) ca de fiecare dată, veneam  de acolo cu desaga plină de bunătăți culese din grădină. De data aceasta, ne-am întors cu o grămadă de roșii, castraveți, ceapă verde și ardei. Pentru că era cod portocaliu de caniculă, am consumat o parte din legume ca atare, în salate sau în sanwichuri, dar tot au rămas câteva. Așa încât, mi-am adus aminte de această supă răcoritoare, de vară. Se face extrem de rapid, e răcoritoare, energizantă, hidratantă și plină de nutrienți.

Secretul unui gazpacho reușit este calitatea bună a ingredientelor. Acestea trebuie să fie proaspete, de sezon și crescute cât mai natural. Cred că acesta este și motivul pentru care piticul meu nu numai că a mâncat-o pe nerăsuflate dar i s-a deschis și apetitul pentru roșii după aceea. În zilele următoare, a mâncat aproape zilnic delicioasele fructe (da, roșia e fruct!).

Nu e prima dată când micuțul meu, știe mai bine ca mine ce are nevoie să mănânce și mai ales când e cel mai bine să consume un anumit aliment. Am observat de mai multe ori că preferă fructele și legumele atunci când e vremea lor.  Înainte de povestea cu roșiile, a fost zmeura, iar înainte de zmeură ceapa verde.

Dacă vrei și tu să pregătești această rețetă de gazpacho, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare: 10 min

Număr porții: 2 adulți și 1 copil

Ingrediente:

  • 5-6 roșii mari de grădină
  • 1 ardei capia
  • 2 castraveți medii
  • 2 fire de ceapă verde sau o ceapă roșie mică
  • 1 căciulie (capațână) mică sau 2 căței mari de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 3-4 frunze de busuioc (opțional)

Mod de preparare

PASUL 1
Spală, curăță și taie grosier toate legumele. Pune în vasul unui tocător electric roșiile, castravetele, ceapa, ardeiul și verdeața. Mărunțește totul căt mai bine.

PASUL 2

Dacă vrei să obții o textură fină, strecoară lichidul obținut printr-o strecurătoare cu ochiuri mari. Aceasta va reține semințele roșiilor dar mai ales coaja ardeiului, care poate fi destul de neplăcută.

PASUL 3
Adaugă usturoiul pisat, uleiul, zeama de lămâie, decorează cu frunze de ceapă verde, bucățele de castravete sau de avocado și servește-o imediat.

Dacă ai încercat acestă rețetă de Gazpacho, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook si follow celei de Pintrest.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Clătite cu înghețată de zmeură și banane (fără zahăr)

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More