Cum împiedici copilul să arunce mâncarea pe jos (GIVEAWAY)

de admin
16 comentarii

Copilul nostru a aruncat farfuria cu mâncare pe jos de maxim trei ori. Prima dată a fost din greșeală, a doua oară ca să ne atraga atenția și a treia oară ca să vadă ce se întâmplă cu farfuria și cu mâncarea din ea. N-a avut pasiunea asta sau, poate că, fără să ne dăm seama, am abordat situația în așa fel încât nu i s-a mai părut interesantă treaba asta.

Dar și când s-a întămplat, nu vrei să știi cât de tare m-am frustrat când am văzut cum aterizează o farfurie întregă, cu bunătate de mâncare, pentru care am muncit și am asudat la propriu, în întregime, pe jos, așa, dintr-o mișcare…

Adevărul este că n-am lăsat să se vadă că mă deranjează. Cum am gestionat situația si ce am făcut efectiv, de nu s-a mai repetat incidentul, îți spun mai jos.

Care sunt motivele pentru care copilul aruncă mâncarea pe jos

  • Vrea să ne atraga atentia. Copiii au nevoie de toată atenția noastră. Atunci când nu au parte de ea, fac în așa fel încât să o dobândească. Mai mult, dacă mai au parte și de o reacție ieșită din comun, la ceea ce fac, satisfacția lor este cu atât mai mare.
  • Vrea să învețe despre cauză și efect. Bebelușii sunt într-un proces continuu de învâțare despre lumea din jur. Îți dai seama cât de interesant și amuzant (pe alocuri) este să vadă cum se face țăndări farfuria și cum zboară toată mâncarea pe jos sau pe pereți? E ca o lecție primară de fizică, unde constată că există gravitație. Apoi sunt curiosi de consecințe. Ce urmează, se face farfuria la loc? Observă cioburile și faptul că ne apucăm să le strângem. Pentru ei totul este un prilej de învățare și poate deveni un adevărat spectacol;
  • Vrea să ne comunice ceva, cum ar fi faptul că nu-i este de fapt foame, nu-i place mâncarea, îi este somn, sete, este plictisit, îl deranjează ceva, etc;
  • Îi e teamă că va fi forțat să mănânce. Când văd, în special, porții mari de mâncare cei mici se simt presați. Dacă părintele mai și insistă să mănânce, modul lor de a spune că au terminat de mâncat este să arunce mâncarea pe jos.

Ce poți face atunci când copilul tău aruncă mâncarea pe jos

  1. Încercă să nu reacționezi si să nu faci prea mare caz. Rămâi calmă și neutră. Știu că e greu! Ridică mâncarea de pe jos și spune simplu: “Mâncarea stă pe masă!” Spune-i mai degrabă ce să facă, nu ce să NU facă. Evită frazele care încep cu NU, de genul “Nu aruncăm mâncarea pe jos!” Fii consecventă!
  2. Nu-i pune în față o portie prea mare de mancare din prima. Presiunea asupra lui va fi mai mică și nici pe tine nu te va durea sufletul dacă ajunge toată pe jos;
  3. Conecteaza-te cu el, acordă-i toată atentia ta. Nu sta cu ochii pe telefon sau cu gândul în altă parte. Concentrează-te la ce se întâmplă în prezent, aici, acum. Mâncați împreună, fiecare din farfuria lui, povestește-i despre culoarea mâncării, gust, proveniență, etc;
  4. Dă-i o alternativă. Spune-i să pună mâncarea pe care nu o dorește într-o zonă sau într-un compartiment separat al tăvii sau al farfuriei, etc. Explica-i ce are de făcut în fraze simple și ghidează-l: “Dacă nu o vrei/nu îți place, pune-o aici!” și îi îndrepti mânuța spre colțul destinat mâncării nedorite;
  5. Lasă-l să decidă singur cât are nevoie să mănânce. Copiii știu instinctiv când sunt sătuli. Cu cât insistăm mai mult să termine tot din farfurie, cu atât le scade încrederea în ei înșiși și le crește aversiunea față de mâncare;
  6. Dacă ai un animal de casă (câine, pisică, etc), scoate-l din încăpere la ora mesei. Nu face decât să-i distragă atenția celui mic de la mâncare. Copilul va arunca mâncarea pe jos doar ca să vadă cum o halește cățelul și să se amuze;
  7. Dacă ai mai muți copii, explică-le și lor cât de important este să nu reacționeze atunci când cel mai mic risipește mâncarea și să nu transforme totul într-o joacă sau un spectacol.
  8. Pune-l la masă cu tine sau cu întreaga familie si mâncați impreună. Copiii învață în primul rând prin imitație. Va observa gesturile tale și va încerca să facă aceleași mișcări. Așa va știi că mâncare trebuie să ajungă în gură, nu pe jos. În plus va descoperi că ora mesei nu e doar despre mâncare, ci și despre a fi împreuna ca familie și a ne bucura de moment;
  9. Foloseste accesoriile potrivite. Uneori, o simplă farfurie antiderapantă, care aderă la suprafața tăvii sau a mesei este suficientă ca să prevină risipa alimentară.

Majoritatea părinților de asta se plâng cel mai des: bebe răstoarnă farfuria cu fundul în sus sau o aruncă pe jos sau se joacă cu ea, uitând de mâncare.

Este una dintre cele mai mari provocări. De aceea mi se pare important ca, pe lista de lucruri necesare atunci când se dă startul autodiversificării, să existe o astfel de farfurie. Scapi de o grijă!

De cele mai multe ori, copiii se lămuresc repede că nu au cum să o răstoarne cu fundul în sus și nu li se mai pare interesant. Se pot concentra pe mâncare și pe ce face restul familiei la masă.

Din ce am testat până acum, cel mai mult îmi place farfuria antiderapantă de la Easy mat.
Aderă la orice suprafață (lemn, plastic, sticlă, etc) atâta timp cât este netedă și nu are striații sau model în relief;
Are compartimente pentru diverse tipuri de alimente (inclusiv pentru cele pe care nu le dorește cel mic, vezi punctul 4 de mai sus). Compartimentele farfuriei te ajută să nu omiți un lucru important atunci când îi prepari mâncarea. Pentru a se dezvolta sănătos și armonios, gustările celui mic trebuie alcătuite din 2-3 grupe alimentare iar mesele principale 3-4 grupe alimentare. Nu stiu cum este la alții dar, creierul meu de mamă nedormită, în criză de timp și de idei, uită uneori chestiile astea;
• Cel mai important, plasticul din care este confecționată este fără BPA;
Are 32×17 cm dar ar fi bine să verifici dacă se potrivește pe tava scăunelului înainte de a o achiziționa.

Ca să nu mai zic că există și o farfurie antiderapantă portabilă. De ce n-am știut de inveția asta când era Alex mic, nu știu! Cât mă chinuiam să fac în așa fel încat mesele noastre în afara casei, în parc, în oraș sau la drum să fie cat mai ușor de transportat și de gestionat la fața locului. Ce simplu ar fi fost cu asta!!! Ce frumos, rapid și etanș se închide!! Se pliază marginile, se pune capacul și se poate ține în bagaj sau în frigider. Atât de ușor!

GIVEAWAY

Poți câștiga și tu una din farfuriile portabile Easy mat. Nu trebuie decât să îmi spui într-un un comentariu mai jos, aici pe blog, cum ai gestionat tu, până acum, momentele în care cel mic arunca mancarea pe jos.

  • Giveaway-ul se încheie vineri 9 noiembrie, ora 10:00.
  • Câştigătorul va fi extras vineri, în aceeași zi, prin Random.org.
  • Produsele vor fi expediate doar pe teritoriul României.
  • Voi contacta câştigătorul prin facebook messenger sau mail pentru a-mi trimite adresa de livrare. În cazul în care nu am un răspuns din partea acestuia până luni, 11 noiembrie, voi extrage un nou nume.

Prin participarea la acest concurs ești de acord ca, în cazul în care câștigi, datele tale personale (nume, număr de telefon, adresă de mail) să fie utilizate pentru expedierea premiului. Datele personale nu vor fi stocate, ci utilizate doar pentru trimiterea acestuia.

Pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Câștigătorul farfuriei antiderapante EasyMat este Elena Bachios, commentul nr.24. Felicitari, Elena!

Numărul a fost ales aleatoriu prin Random.org.  Numărătoarea comentariilor  s-a făcut în ordinea în care apar pe blog, de sus în jos,  cronologic, de la cel mai vechi la cel mai nou comentariu.

Facebook comments

16 comentarii

Veronica November 6, 2018 - 15:19

Nu am gasit inca o solutie. Avem si farfurie cu ventuza, dar mai tare se enerveaza ca nu poate sa o rastoarne. Pur si simplu tin eu farfuria in mana si ii dau cu lingurita din ea. Daca o prinde pac cu fundul in sus :)) bebe de un an.

Reply
Silvia November 6, 2018 - 16:04

Baietelul meu arunca mereu mancarea pe jos. De a-i pune farfurie pe tavita nici nu se pune problema. Ar zbura in secunda urmatoare…E o perioada, va trece. Pana atunci, folosim un mare cearsaf sub scaun astfel incat sa curata usor.

Reply
Monica November 6, 2018 - 16:07

Se intampla mai rar sa arunce mancarea pe jos, gestionam situatia cu multa conectare si exemplu personal, zambete si rabdare.

Reply
Oana November 6, 2018 - 16:08

E greu de gestionat acest “obicei”. Doar rabdare si optimism😊. Toti trec prin etapa asta. Noi rezistam cu stoicism si o farfurie cu ventuza 😊. Ne-ar fi utila Easymat. Folosim de la aceeasi firma si maimutica de dinti. Super calitativa deci ma astept si la farfurie sa fie buna.

Reply
Dumitrita November 6, 2018 - 22:07

Inca tot aruncam…continuam cu rabdare🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️…cred ca ne-ar ajuta Easymat.

Reply
George Cristian November 6, 2018 - 23:18

E un subiect foarte “delicat” pentru sotia mea fiind acasa toata ziua cu cea mica; de obicei la cina ma lasa pe mine mai aproape de gargarita. Avem o musama sub scaunul ei si totul aterizeaza acolo. Iar noi ne aplecam aproape incontinui sa i le punem in farfurie. La mesele si gustarile din timpul zilei, sotia se mentine in forma cu aplecarile astea…seara, trec eu la sport😁. Per total, ajunge si in burtica cam 50% la final.

Reply
Alina Dumitrache November 7, 2018 - 10:13

Din fericire, băieții mei cei mari nu prea au fost atrasi de asemenea experimente. Din contra, atunci cănd ceva era pe jos, de la ei sau altcineva, insistau sa iau de acolo si abia apoi continuan. Acum vedem cum va fi etapa aceasta si la bebe3?

Reply
Daniela November 7, 2018 - 12:24

Multumesc pentru articol. Si Emilia (14 luni) arunca cu mancarea pe jos…recunosc ca am folosit fraza “nu se arunca cu mancarea”, dar promit ca voi incerca alternativa pozitiva 😊. Am observat ca dc ii pun mai multe alternative de mancare (diverse fructe, fulgi de cereale) atunci chiar nu mai e interesata sa le incerce pe toate si mai mult se joaca cu ele. Asa a sfatul cu putina mancare prinde super bine la noi. Multumim si o zi cu soare 🌞

Reply
Georgiana November 7, 2018 - 23:37

Practicand autodiversificarea e cam greu sa gestionezi altfel decat cu calm si rabdare. Toate trec…raman amintiri frumoase la final.

Reply
Ruxandra November 8, 2018 - 07:44

Răzvan a aruncat rar cu mâncarea, și în general arunca bucăți peste tava de la scaun să le vadă cum cadă. Părea că îmi face în ciudă, însă el studia gravitația. Am acceptat ca atare situația și când lucrurile se agravau, i-am cerut să pună în colțul tăvii ce nu îi place. De atunci mă ajută să strâng și masa, dându-mi pe rând în mână obiectele de pe masă.

Reply
Cryss November 8, 2018 - 10:50

De cate ori arunca mancarea, incerc sa nu bag in seama pentru a nu ii starni interesul sa faca asa in continuare.

Reply
Aristotel Cristina November 8, 2018 - 20:21

Foarte delicat subiectul😁. Copilul meu experimenteaza inca ce inseamna mancarea. Diversificarea naturala aduce beneficii insa e si greu sa gestionezi momentele de final de masa cand mancarea aterizeaza peste tot. Dar va invata.

Reply
Mocanu C November 8, 2018 - 22:21

Si la noi pare ca au trecut otomanii dupa fiecare masa. Deja fiind la al 2 lea stim cum sa reactionam. Nu ne supara nimic. O lasam sa se obisnuiasca incet cu acest nou capitol din viata ei: mancatul solidelor.

Reply
Mariana November 8, 2018 - 22:39

Ne-ar fi utila o astfel de farfurie tinand cont ca noi am ales BLW. e greu, intr-adevar sa gestionam. Acum am.inceput sa nu prea mai facem risipa. Bebe – 1an.

Reply
Daniela Udroiu November 8, 2018 - 23:33

Eu imi doresc farfurioara pentru finuta mea. Are 1 an si nu prea e fan mancare. A fost alaptata exclusiv si sanul este inca de baza. E putin cam mofturoasa, se joaca cu mancarea…dar sunt convinsa ca e doar o etapa trecatoare.

Reply
admin November 9, 2018 - 10:00

Giveaway-ul se incheie aici! Multumesc tuturor pentru impartasirea experientelor si pentru participare. Extragerea o voi face azi si voi reveni cu numele castigatorului. Va urez succes!

Reply

Lasa un comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy