Ce mănâncă într-o zi copilul meu de 1 an – rețete pentru mic dejun, prânz, cină, gustare (P)

Articol sustinut de Dodoli.

De când sunt mamă, am devenit un mic expert în știința gastronomică pentru copii. Cândva eram o persoană normală, acum mai am puțin și devin o enciclopedie culinară pentru bebeluși și un detectiv alimentar pentru copiii mofturoși.

Acum, serios vorbind, nutriția este un aspect esențial pentru sănătatea copiilor noștri, mai ales în primii 2 ani de viață, când aceștia își dezvoltă sistemul imunitar și cognitiv și asta poate fi destul de stresant pentru noi, părinții,
Iată cîteva reguli de care mă țin când vine vorba despre alimentația micuței mele.

  1.  Evit alimentele procesate, precum fast-food-ul și dulciurile, și aleg să prepar toate mesele în casă, de la zero, cu ingrediente proaspete și sănătoase.
  2. Nu forțez copilul sa mănânce dacă nu are poftă, dar îi ofer mese regulate și gustări sănătoase.
  3. Introduc constant alimentele noi, astfel încât copilul sa se obișnuiască cu gusturile și texturile lor
  4. Mă asigur ca alimentele sunt pregătite corespunzător, astfel încât sa fie sigure pentru consumul copilului.
  5.  Farfuria trebuie sa fie apetisantă, cu alimente echilibrate și variate, astfel încât copilul să primească toți nutrienții de care are nevoie Aici mă ajută mult farfuriile compartimentate fiindcă mă obligă să pun minim 3 grupe de alimente sub nasul copilului. În plus farfuriile astea vin cu ventuză, deci o dată puse pe masa, nu se mai dezlipesc de acolo, nu zboară pe pereți sau pe jos. Ca să nu mai spun că mancarea e mult mai atragătoare în genul ăsta de farfurii.
  6. În plus, este important să ținem cont și de nevoile lor nutriționale specifice. În general copiii de aceasta vârsta au nevoie de o dieta bogată în proteine, grăsimi și carbohidrat, dar și în vitamine și minerale, precum fierul, calciul și vitamina D. Dar dacă îi stii pe ai tăi cu diverse carențe, e necesar să incluzi alimente bogate în nutrienții respectivi.

Știu, pare rocket science, dar nu e. Nu te speria. Lucrurile nu-s așa complicate. Respectând cîteva reguli și folosindu-ne de câteva instrumente, necesarul nutritiv al celor mici este acoperit.
Ca să-ți faci o idee mai clară, îți las mai jos meniul micuței mele, adică, concret, ce mănâncă într-o zi copilul meu de 1 an.

MIC DEJUN
Clătită umplută cu ricotta și legume

Cu rețeta asta bifez o grămadă de aspecte. Ouăle sunt o sursa importantă de proteine, iar legumele adaugă vitamine și minerale. Brânza vine cu aport de calciu.
Pentru aluat, amestec un ou, 60 g de faina, 120 ml de lapte și o linguriță de ulei într-un bol. Coc clatitele în tigaia încinsă, la foc mediu, timp de 2-3 minute minut pe o singură parte, până devin aurii. Întoarc clatitele pe cealalta parte.

Pe jumatate de clatită, întind ricotta, amestecată cu legumele tocate, precum ardei verde și rosu, ceapă verde și mărar. Pliez cealaltă jumatate peste umplutură și mai las clătitacate 30 secunde pe foc pe fiecare parte.
Tai clătita felii și i-o ofer micuței după cateva minute, alături de alte legume proaspete. Aici avem castraveți și roșii cherry.

PRÂNZ
Supă cremă de linte

Sincer, n-am crezut că supa asta va avea succes la noi, dar cum fata mea e fan proteine, din orice sursă (vegetală sau animală) a mâncat-o cu mare plăcere.
Dacă mai ai nevoie și de alte argumente, ca să te convingi că supa cremă de linte e o alegere nutritivă și delicioasă, află că lintea, pe lângă faptul că este bogată în proteine (cum ziceam și mai sus), conține fibre și fier, iar legumele adaugă vitamine și minerale.

De asemenea, supa cremă este ușor de digerat și mai și hidratează. Nu toți copiii beau necesarul zilnic de apă/ lichide și asta e o problemă.
Curăț și tai cuburi o ceapă, doi morcovi și o 1/4 de țelină, ½ ardei capia, 2 rădăcini de păstârnac și 2 rădăcini de pătrunjel. Le pun într-o oală cu 1 lingură de ulei și 2 linguri de apă. Le las la înăbușit timp de 5-7 minute, amestecând din când în când, până când legumele sunt moi.
Adaugă 250g linte (hidratată peste noapte), boia dulce, cimbru și oregano, apoi 1l de de stock (supă clară de legume sau de pui)

Fierb timp de 15-20 de minute de minute sau până când legumele și lintea sunt moi. Mărunțesc totul cu un blender de mână până când supa devine cremoasă. O servesc caldă într-un bol cu ventuză, că să fiu sigură că supa va ajunge mai mult în gură și nu va ateriza pe jos în secunda doi.

Pentru un plus de inspirație, te invit să citești și alte rețete de supe și ciorbe de pe blog.

CINA
Somon cu legume la cuptor și sos tzatziki

La cină, somonul cu legume la cuptor este o alegere excelentă. Se prepară foarte rapid, iar somonul este bogat în proteine și grasimi sănătoase, în timp ce legumele adaugă vitamine și minerale. De asemenea, prepararea la cuptor este o metodă corectă de gătire.

Așez somonul în tava de cuptor, alături de cartofi albi și cartofi dulci tăiați felii. Asezonez cu ulei de măsline, usturoi mărunțit și piper. Coc la cuptor timp de 20-25 de minute până când somonul este pătruns și legumele sunt aurii.

În paralel, fierb broccoli timp de 5 minute și prepar sosul tzaztiki care completează de minune toate aromele și culorile de pe farfuria anti-alunecare (cum altfel sa fie la varsta asta).

GUSTARE
Fructe sau legume asortate

Știu, pare banal, dar de obicei, la gustare, îi ofer căt de multe tipuri de fructe sau legume pot. Cred ca ele acționează sinergic, ca instrumentele dintr-o orchestră. Asta înseamnă că, atunci când consumăm la o masă o varietate de fructe (sau legume) ele produc un efect mai mare în organism decât suma efectelor lor individuale.
Pe lângă faptul că fructele proaspete sunt bogate în vitamine și minerale acestea conțin și fibre, care ajuta la digestie.
Așa că, le așez frumos pe farfuria ei preferată de bambus și o las să le consume în ordinea preferințelor. La ora asta e mare fan strugurei și zmeură, dar nu refuză nici banana sau kiwi, doar că le lasă la final.

Aleg fructe sau legume proaspete, de culori, forme și texturi cât mai diferite și încerc să le ofer în forme ușor de gestionat pentru vârsta ei. La 12-18 luni, deja a deprins bine prindere tip pensetă și îi place la nebunie să prindă bobițele de strugurei sau afinele.

Dacă ai citit acest articol despre ce mănâncă într-o zi copilul meu de 1 an, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

7 preparate delicioase pentru un picnic reusit cu bebelusi si copii (P)

Cum îi convingem pe cei mici să mănânce sănătos, cu ajutorul cărților de activități educative și nu numai (P)

10 soluții pentru purificarea aerului din interiorul casei tale

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More