Ca orice mamă am avut (și încă am) tendința să cumpăr necugetat mai multe lucruri decât aș avea nevoie pentru viața de zi cu zi și mai ales pentru îngrijirea copilului. Cu timpul mi-am dat seama că ar trebui ca stilul nostru de viață să fie mai eco- friendly, adică mai conștient din punct de vedere ecologic și mai sustenabil.
Prin urmare, de ceva vreme am făcut o adevărată obsesie pentru tot ceea ce înseamnă reciclare și protejarea mediului. Nu am ajuns încă la perfomanța de zero-waste (zero-deșeuri) dar, cu pași mici, am făcut unele schimbări în sensul acesta.
Primele măsuri, când a venit vorba de grija pentru mediu, le-am luat la capitolul alimente și consum de apă.
Am să încep cu primul și cel mai valoros aliment pe care îl primește copilul în primele luni si ani de viață: laptele matern. Deși nu am realizat acest lucru de la început, prin simplul fapt că mi-am alăptat copilul până la 2 ani și 2 luni, am fost mai eco- friendly.
Se pare că, pentru a produce formula de lapte sunt necesare cantități mari de energie, se poluează aerul, apa și pământul. Resursele folosite pentru a face produsul final includ hârtie, metal, fertilizatori, animale, apă, combustibil, suprafețe mari de teren, recolte întregi, etc.
Alte schimbări pe care le-am făcut în ceea ce privește consumul alimentelor și apei:
- Nu am mai aruncat mâncare. M-am organizat în așa fel încât să folosesc toate alimentele înaintea termenului de expirare;
- Aprovizionarea cu fructe și legume am făcut-o pe cât posibil fie din grădina părinților mei sau din magazine cu produse bio;
- De cele mai multe ori am reutilizat sau convertit resturile de la masă în ceva delicios (există câteva rețete de acest fel chiar aici pe blog);
- Fructele si legumele care stăteau sa se strice le-am inglobat rapid într-o tartă sau în brioșe dulci sau “sărate”;
- Am avut o mică grădină cu plante aromatice în balcon, pe care le-am plantat chiar noi, cu ajutorul celui mic;
- Nu am mai cumpărat apă în recipiente de plastic;
- Am utilizat apă filtrată de la robinet.
De fiecare dată când cumpăr ceva fac, vreau, nu vreau, o alegere în ceea ce privește impactul meu asupra naturii.
Ca să diminuez acest impact, respect câteva reguli: recipientele de plastic, sticlă și metal le curăț, le sortez, le depozitez la ghenă pe categorii, de unde sunt preluate săptămânal pentru a fi reciclate; la piață și în magazine am renunțat la sacoșele din plastic și iau cu mine rucsacul (oricum am renunțat la poșete de când am copil și sunt nevoită sa car toată casa după mine ori de câte ori plec undeva. Rucsacul a devenit o extensie a propriei mele persoane); merg cât mai des pot pe jos, cu bicicleta și cu transportul în comun; folosesc produse de curățat casa ecologice; am schimbat toate becurile din casă cu becuri LED; etc.
Rămân totuși câteva aspecte ale vieții unde este loc de mai bine. Cu greu am găsit, de exemplu, produse cosmetice, de îngrijire sau de igienă ecologice, în recipiente sau ambalaje biodegradabile. Acest lucru mă preocupă în special de când avem copil și primul loc îl ocupă scutecele de unică folosință.
M-am îngrozit de-a lungul vremii de cantitatea enormă de scutece pe care o foloseam. Când copilul nostru era bebeluș, consumam câte 8-10 bucăți în decurs de 24 de ore.
Țin minte și acum că aveam un coș de gunoi special pentru scutece, care se închidea etanș, astfel încât să nu fim nevoiți să ieșim cu fiecare scutec la ghenă. Când se umplea și scoteam ditamai sacul plin de reziduuri bebelușești, râmâneam mască.
Îmi și imaginam poluarea din urma procesului lor de producție și cum, după ce le utilizam, luau calea unor gropi de gunoi pline cu munți de scutece folosite, cât vezi cu ochii.
Am făcut, împreună cu soțul meu, un calcul simplu din care a rezultat că, în medie, se folosesc peste 5000 de scutece în primii 2 ani de viață ai unui copil. Mai mult decât atât, scutecele reprezintă 30% din totalul deșeurilor care nu sunt biodegradabile, din lume. Așa că, ne-am interesat de alternative mai ecologice, biodegradabile dar nu existau pe piața românească, la vremea respectivă.
Sigur că, am luat în calcul și utilizarea scutecelor textile dar, pe lângă faptul că logistica întreținerii lor ni se părea foarte complicată, acestea nu ni se potriveau și nu făceau față din alte puncte de vedere. Vei vedea mai jos de ce. În plus, chiar dacă resursele folosite pentru producerea lor sunt scăzute, pentru curățarea lor este nevoie, de-a lungul timpului, de cantități mari de apă, energie electrică și detergenți.
Pentru a reduce numărul scutecelor folosite (dar și din alte motive), imediat după ce a împlinit copilul 2 ani, am început să îl încurajăm să folosească toaleta și am avut noroc: a deprins repede obiceiul.
Cu toate acestea, nu am scăpat complet de scutec. La somnul de noapte și uneori la cel de prânz se mai întâmplau accidente și trebuia sa le folosim. În special dacă cel mic mânca supa lui favorită, era clar că trebuie să-i punem unul. În ciuda faptului că scutecele sunt făcute pentru copii mai mari, tot nu au capacitatea de absorbție in consecință.
Majoritatea scutecelor nu făceau față distracției și mai tot timpul ne trezeam în toiul nopții ca să schimbăm copilul de haine și așternutul cu totul.
De foarte multe ori se întâmpla asta, la 2 sau la 4 dimineața. Uneori și la 2 și la 4. Eram exasperați! În sfărșit dormea copilul toată noaptea dar noi tot trebuia sa ne trezim ca să-i schimbăm hainele și scutecul. Tot era bine că nu se trezea și el.
Am testat de-a lungul timpului foarte multe mărci de scutece, de la branduri mari și foarte cunoscute, până la brandurile proprii ale hipermarketurilor, care, chiar daca erau mai ieftine, de cele mai multe ori erau mai bune decât primele.
Pe lângă faptul că nu erau biodegradabile și că nu aveau putere de absorbție, au apărut și alte probleme. Majoritatea scutecelor provocau dermatite sau emanau un miros de chimicale, semn clar că acestea erau confecționate din materiale de-a dreptul nocive atât pentru copil cât și pentru mediu.
Recent, am dat peste niște scutece care se laudă cu un grad de absorbție sporit și cu faptul că sunt realizate cu materiale ecologice și reciclabile și am zis că trebuie musai să le testez.
Am făcut acest lucru timp de o săptămână și sunt de-a dreptul impresionată, atât de capacitatea de absobție, dar mai ales de calitatea lor ridicată și grija pentru mediu. Este vorba despre scutecele tip chiloțel marca Muumi Baby.
Nu trebuie sa faci rabat de la confort că să poți folosi produse ecologice.
Ce m-a bucurat cel mai tare a fost faptul că, pe lângă grija pentru impactul asupra naturii, la conceperea acestor scutece s-a ținut cont, în primul rând, de confortul bebelușilor, copiilor și, indirect, al părinților.
Producătorii scutecelor Muumi Baby sunt cei mai transparenți cand vine vorba de lista ingredientelor din care sunt confecționate scutecele, fiind singurii producători care au publicat-o integral în pliante și pe site.
Materialele sunt extrem de fine, fara miros, nu folosesc cloruri și au cel mai mic adaos de polymer superabsorbant (SAP- Superabsorbant Polymer). Lichidul este absorbit de un puf obținut de la arborii din pădurile nordice. Cu toate acestea, scutecele tip chiloțel Muumi Baby, absorb extrem de bine!
Până în acel moment, scutecul tip chilot al nici unui alt brand nu a facut față în cazul nostru. Deloc! Pur și simplu ieșea tot lichidul afară, din prima și de fiecare data!
Trebuie să recunosc că, o singură dată, s-a udat patul și asta fiindcă i-am pus copilului scutecul după ce a adormit, pe burtă, și nu am reușit defel să îl așez cum trebuie în partea din față.
Zona de elastic a chilotului permite pielii sa respire. De exemplu, când foloseam alte mărci de scutece, pielea celui mic transpira foarte tare în zona respectivă.
S-au facut teste de presiune a elasticului asupra pulpitelor de bebeluș ca sa fie siguri ca nu le vor strânge prea tare, împiedicând circulația sângelui dar ca totuși vor asigura o fixare bună. În acest scop este prevăzut un elastic suplimentar, spre interiorul scutecului.
Faptul că scutecele Muumi Baby sunt prietenoase cu pielea celui mic este garantat de certificatul primit din partea Federației de Astm și Alergologie, care se obține extrem de greu.
Chiar și hipopotamul, mascota lor, inspirată din niște basme Finlandeze foarte îndrăgite, este desenat cu vopseluri pe bază de apă, pentru a nu fi toxice, la fel ca restul elementelor grafice de pe scutec.
Până și povestea din spatele acestui produs este pe sufletul meu.
Delipap este o afacere de familie, cu o vechime de aproape 40 de ani pe piața. Totul a plecat de la bebelușul fondatorului, care avea o piele sensibilă. Acel bebeluș conduce azi toată afacerea. Există și un clip foarte simpatic care explică tot istoricul acestui brand. Scutecele sunt produse numai în Finlanda, pentru a avea control total asupra calității lor.
Pentru mine țările nordice sunt un adevărat exemplu când vine vorba de grija și respectul față de natură.
Se pare că Delipap, fabricantul acestor scutece excelează la acest capitol. În primul rând, ambalajul este 100% biodegradabil, fiind făcut din amidon de porumb și de cartofi. Dacă este pus în pamant, în prezenta umezelii se transformă în compost pentru flori (cât de faină mi se pare treaba asta!).
Scutecele Muumi Baby sunt biodegradabile în proporție de 99%!
Doar urechiușele de plastic, adezivul si elasticul si acel SAP (care chiar daca este în cantitatea cea mai mică de pe piata, trebuie să existe), nu sunt biodegradabile. Oricum, toate acestea se găsesc într-o proporție foarte mică iar fără ele scutecul nu ar funcționa.
Procesul de fabricatie nu este poluant pentru că folosesc oxigenarea pentru a spăla puful provenit de la arborii din padurile finlandeze. Puful este certificat ECO, deci nu a fost tratat chimic sau modificat genetic.
Și nu în ultimul rând, un lucru remarcabil este faptul că fabrica are un program strict pentru reciclarea deseurilor și vrea sa atinga tinta de zero deșeuri.
Dacă faci parte din categoria proaspetelor mame preocupate atât de sănătatea și confortul celui mic dar și de calitatea mediului înconjurător, de moștenirea lăsată generațiilor următoare, iată că, nu mai trebuie să îți faci griji. Există, în sfârșit, și în România scutece de unică folosință biodegradabile (poți afla aici, de unde se pot cumpara). Eu una regret că nu au apărut mai repede la noi pe piață! Aș fi dormit mai liniștită din toate punctele de vedere.
Tu ce măsuri de protejare a mediului aplici în viața de zi cu zi, de când esti părinte? M-aș bucura să îmi spui, într-un comentariu, mai jos,
Pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.
2 comentarii
Buna Alina, ce cana pentru filtrarea apei folosesti? Multumesc pentru raspuns
Buna, Adina! Folosesc o cana marca Brita. 😉 cu drag!