Tort dezbrăcat cu dovleac și decor din turtă dulce

Aromat și hazliu, acest tort dezbracat cu dovleac si decor din turta dulce este un tort  în prepararea căruia îi poți implica pe cei mici. Farmecul său constă tocmai în aspectul lui nefinisat.

Fie că alegi să îl pregătești pentru o aniversare sau pur și simplu ca desert în perioada sărbătorilor de iarnă, acest tort dezbrăcat cu dovleac și decor din turtă dulce are ca avantaj faptul că poate fi făcut în avans.

Formele din turtă dulce se pot coace cu 2-3 zile înainte iar blatul cu o zi înainte. La fel și dovleacul care intră în compoziția blatului.

Crema se face rapid, amestecând câteva ingrediente. Astfel îl poți asambla și decora cu puține ore înainte de a fi servit. Nu uita să ceri încă o dată ajutorul celor mici în momentul în care îl decorezi. Le va plăcea la nebunie să participe la crearea unui mic colț de pădure, cu tot ce implică el, iepurași, cerbi, arici, ursuleți, brazi, crengi, frunze și ciuperci.

Dacă alegi să pregătești acest tort dezbracat cu dovleac si decor din turta dulce ca tort aniversar, poți decupa și litere din turtă dulce, pentru a scrie numele sărbătoritului cu ajutorul lor. Deasemenea având în vedere că acest tort are aproximativ 5 kg, poți opta pentru un tort mai mic (de aproximativ 2,5 kg,pentru 10-12 persoane), cu un singur blat și jumătate din cantitatea de cremă și decor. Astfel se va înjumătăți și timpul de lucru.

Timp preparare:
turtă dulce – 45 min
tort – 1 h 30 min

Timp coacere:
turtă dulce – 15 – 20 min
blaturi tort – 1 h 50 min

Număr porții: 20 – 24 buc

Dimensiune vas:
tavă metalică cuptor
formă metalică tort 22 cm diametru

Pentru 2 blaturi:

1 kg piure de dovleac copt
12 ouă
200 g faină tip 650
500 g faină tip 000
240 g curmale fără sâmburi hidratate (otpional)
200 g ulei de cocos
15 g praf de copt ( 2 plicuri )
2 lingurițe bicarbonat de sodiu alimentar
4 lingurițe ghimbir proaspăt răzuit
2 lingurițe scorțișoară
2 lingurițe nucșoară
½ linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)

Pentru cremă:

1 kg mascarpone
Zeama de la o lămâie
5 linguri de miere (optional si doar peste vârsta de 1 an)
2 linguri sirop de arțar (optional si doar peste vârsta de 1 an)
1 păstaie de vanilie

Pentru decor:

Animale, brazi, frunze și litere din turtă dulce (rețeta aici)
2-3 linguri semințe de dovleac zdrobite (pentru “iarbă”)
1-2 lingurițe de fulgi de cocos (pentru “fulgii de nea”)
1 linguriță de miere (otional si doar peste vârsta de 1 an – pentru a lipi “fulgii” de ramuri)

Mod de preparare

PASUL 1
Prepară formele din turtă dulce, conform rețetei de aici și păstrează-le într-un recipient de sticlă sau metalic închis etanș. Acestea se pot face chiar și cu 2-3 zile înainte.

PASUL 2
Pune curmalele la înmuiat în apă călduță pentru 2-3 ore.

PASUL 3
Coace dovleacul timp de 45-60 min la 170 de grade fără ventilator. Lasă-l să se răcească, amestecă-l cu uleiul de cocos și curmalele hidratate și mărunțește tot cu ajutorul unui blender până obții o cremă. Împarte crema în două și pune-o deoparte.

PASUL 4
Pentru a face primul blat, amestecă jumătate din cantitatea de sare, praf de copt, bicarbonat de sodiu, scorțișoară și nucșoară cu jumătate din făina cernută.

PASUL 5
Separă albușurile a 6 ouă și bate albușurile spumă cu ajutorul unui mixer cu bol. Adaugă pe rând câte un gălbenuș și continuă să mixezi. Pune făina în ploaie peste ouă și înglobează cu ajutorul unei spatule din silicon cu mișcări verticale, pentru a menține compoziția pufoasă și aerată. Încorporează ușor amestecul de dovleac, curmale și ghimbir.

PASUL 6
Toarnă aluatul într-o tavă cu diametrul de 28 cm cu fund detașabil, tapetată cu hârtie de copt. Nivelează aluatul cu spatula și coace-l la 170 de grade fără ventilator timp de 50-55 minute sau până trece testul scobitorii (înțeapă blatul cu o scobitoare. Dacă aceasta este uscată blatul este copt). Până se coace primul blat repetă procedura și pentru cel de-al doilea.

PASUL 7
Pentru cremă, amestecă într-un bol toate ingredientele cu ajutorul unui mixer, acoperă bolul cu folie alimentară și pune-l în frigider până în momentul asamblării tortului.

PASUL 8
Pentru montarea tortului, lasă să se răcească complet blaturile și apoi secționează cu ajutorul unui cuțit mare de patiserie fiecare blat, pe orizontală, la jumătate din înălțimea lui.

PASUL 9
Pune pe suportul ales (în cazul acesta un trunchi de copac tapetat cu hârtie de copt) baza primului blat și întinde ¼ din cantitatea de cremă, așează partea superioară a blatului peste cremă  și repetă procedeul, punând deasupra jumătatea de sus a celui de-al doilea blat. Păstrează partea inferioară a celui de-al doilea blat ca ultim strat. Astfel tortul va avea muchii mai definite.

PASUL 10
Folosește ultima pătrime de cremă pentru a îmbracă partea de sus a tortului și a umple golurile dintre blaturi. Pentru a obține aspectul de tort dezbrăcat nu trebuie decât să treci capătul spatulei de jur împrejurul tortului.

PASUL 11
Înfige formele din turtă dulce în cremă și întinde puțină miere peste brazi pentru a se lipi fulgii de cocos ce se presară ulterior. Pentru a obține aspectul de „iarbă” împraștie semințele de dovleac măcinate în apropierea formelor. Păstrează-l la rece până în momentul servirii.

Dacă ai încercat acestă rețetă de tort dezbrăcat cu dovleac și decor din turtă dulce, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More