Tort cu morcovi pentru aniversarea primului an (fără zahăr sau îndulcitori)

Dacă vrei să continui în spiritul primelor luni de hrană solidă (fără zahăr și fără sare) acest tort cu morcovi pentru aniversarea primului an este ceea ce cauți.

Zahărul este total interzis în alimentația copiilor sub vârsta de 1 an și trebuie evitat cât mai mult chiar și după această vârstă.

Motivul: pe lângă carii, zahărul provoacă diabet, tulburări metabolice, dependență și o apetență pentru gustul preponderent dulce în viitor.

Acesta poate fi înlocuit cu succes cu fructe și/sau legume, așa cum se întâmplă în rețeta de mai jos.

Deși e compus din două tipuri de blat, unul cu banane și celălalt cu măr și morcovi, îl poți face integral din banane sau doar cu măr și morcov. În principiu cel cu banane e mai dulce și mai cremos iar celălalt mai pufos și mai uscat.

Dacă vrei și tu să pregătești aceast tort cu morcovi pentru aniversarea primului an, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare: 30 min

Timp coacere: 40 min

Număr porții: 10 – 12 porții

Dimensiune vas: tavă rotundă 20cm diametru

INGREDIENTE

       Pentru blat

  • 10 ouă
  • 10 linguri cu vârf de făină albă sau neagră (aproximativ 300 g)
  • 3 banane
  • 2 mere
  • 2 morcovi
  • 1/2 linguriță scorțișoară

       Pentru cremă

  • 400 g mascarpone
  • 1 păstaie de vanilie
  • Zeamă de la ½ portocală

       Pentru decor

  • Magiun de prune (făcut în casă fără zahăr și conservanți)
  • Câteva felii de portocală

MOD DE PREPARARE

PASUL 1
Pentru a face blatul, bate cu ajutorul unui mixer albușurile spumă separat de gălbenușuri. Adaugă, pe rând, gălbenușurile, amestecând continuu. Apoi, setează mixerul la cea mai mică viteză și cerne ușor făina. Împarte compoziția în două.

PASUL 2
Razuiește morcovii și merele, stoarce-le și adaugă scorțișoara. Zdrobește banana cu ajutorul unei furculițe până capătă consistența unui piure.

PASUL 3
Încorporează ușor cu o spatulă, amestecând de sus în jos, într-una din jumătăți merele și morcovii, iar în cealaltă banana. Toarnă cele două compoziții în două tăvi rotunde cu diametrul de 20 cm și pune-le la cuptor la 180 de grade fără ventilator timp de 30-40 minute. Când sunt gata, scoate tăvile din cuptor și lasa-le 10 minute să se răcească înainte de a răsturna blaturile pe un grătar metalic.

PASUL 4
Pentru cremă se amestecă mascarpone cu zeamă de portocală și vanilie. Pune 1/3 din cantitatea de cremă deoparte pentru ornat și restul folosește-o la asamblarea tortului.

PASUL 5
Taie blaturile orizontal în câte două părți egale și montează tortul pe un platou,  alternând un blat cu banane cu unul cu mere și morcovi, între care pui un strat de cremă. Când e gata îmbracă tortul cu restul de cremă și ornează-l cu felii de portocală sau alte fructe de sezon. Pentru text poți folosi magiun de prune (fără zahăr adăugat).

Dacă ai încercat acest rețetă de tort cu morcovi pentru aniversarea primului an (fără zahăr sau îndulcitori), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook si follow celor de Pinterest și Instagram.

În cazul în care vrei să încerci și alte rețete similare cu aceasta, pe blog există o secțiune special dedicată torturilor și prăjiturilor fără zahăr.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

6 comentarii

Julieta October 5, 2016 - 12:52
Arata foarte bine si cu siguranta e gustos. Il voi incerca si eu luna viitoare cand va face bebe 1 anisor. Spune-mi te rog ce dimensiune au tavile pentru blat. Multumesc!
Mamamag Admin October 7, 2016 - 14:40
Multumesc, Julieta! Sa-ti traiasca micutul! Dimensiunea tavilor este de 18 cm. Poti folosi si tavi cu diametrul mai mare, insa tortul va iesi putin mai plat. Astept sa-mi spui cum ti-a iesit si daca a fost pe placul celui mic.
Liliana July 26, 2018 - 11:21
Pot foosi bananele cu merele si morcovii impreuna in toata compozitia fara sa separ jumatate? as vrea sa fac un singur blat si sa fie si dulce (ma gandesc ca banana il face dulce si de aceea ma gandesc sa folosesc fructele si morcovul impreuna, dar oare iese prea umed?)
admin August 1, 2018 - 20:01
Sigur ca da! E o idee si o combinație foarte buna! Sa ai grija sa nu fie prea mari bananele. O banana medie decojita are cam 110 g. Aștept sa îmi spui cum îți iese. ;)
Ioana October 10, 2019 - 14:08
Maine urmeaza sa il incerc. Oare pentru scris daca as combina un pic de crema cu cateva bobite de zmeura ca sa coloreze ar fi ok?
admin October 12, 2019 - 20:26
Sigur!!! ;)
Add Comment

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More