Tartă rustică de primăvară cu căpșune (fără zahăr)

Nu putea să treacă sezonul fără să se întâmple și o tartă rustică de primăvară cu căpșune. Căpșunele sunt unele dintre cele mai perisabile fructe.

Încercăm să le consumăm imediat ce le cumpărăm sau am găsit o metodă de a e face să reziste mai mult la frigider.

Dacă totuși sunt prea multe și nu apuc să le conserv în vreun fel (dulceață, congelare, etc) sau nu mai am loc de ele prin casă trebuie musai să le înglobez în ceva rapid.
De obicei fac una din rețetele de mai jos:

… și acestă tartă rustică de primăvară cu căpșune.

Pledoaria tartelor rustice am mai făcut-o și cu alte ocazii, adică ori de câte ori am pus o asemenea rețetă pe blog.
Până acum am făcut așa:

Care e treaba cu tartele astea rustice

Tartele rustice se fac extrem de rapid, nu ai nevoie de tavă specială sau de îndemânare extraordinară, dimpotrivă, cu cât iese mai imperfectă, cu atât mai faină e!

Tips & tricks:

  • aluatul se poate face în avans, cu 1-2 zile înainte, și păstra la frigider.
    Va fi chiar mai fraged.
    Tot ce trebuie să faci este ca înainte de al folosi, să-l scoți la temperatura camerei cu o oră înainte, pentru a-l putea întinde cu ușurință
  • dacă preferi tartele mai dulci și copilul tău are vârsta mai mare de 2 ani, poți adăuga câteva curmale măcinate sau stafide în umplutură.
    O altă variantă ar fi să picuri puțină miere pe deasupra înante de a o servi.
  • dacă aluatul se sfarmă când încerci să-l întinzi, înseamnă că e nevoie de puțină apă în plus în compoziția sa
  • n-ai nevoie de o formă specială pentru tarte (poți folosi direct tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt)
  • ai libertatea să faci tarta cât de mare vrei și poți să-i dai ce formă dorești (pătrată, rotundă, dreptunghiulară, etc)

Dacă vrei și tu să pregătești această tartă rustică de primăvară cu căpșune, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare: 40 min

Dimensiune vas: tavă cuptor 38 cm x 45 cm

Timp coacere: 35-40 min

Timp răcire aluat: 30 min

Număr porții: 10 felii

INGREDIENTE

       Pentru aluat:

  • 200 g făină tip 000 sau tip 650
  • 100 g unt rece (82% grăsime)
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 3 linguri apă rece

       Pentru umplutură:

  •  500 g căpșune
  • 1 lingură făină de mălai
  • 1 -2 linguri de miere sau pastă de curmale (opțional) *
  • 1 gălbenuș de ou (pentru crustă)

* NOTĂ: doar peste vârsta de 1 an

MOD DE PREPARARE

PASUL 1

Pentru a face baza, frământă cu vârful degetelor făina împreună cu untul rece tăiat cubulețe, până obții o compoziție asemănătoare fărâmiturilor de pâine.

PASUL 2

Adaugă gălbenușul și apa și încorporează până aluatul devine lipicios și poți forma din el o bilă.

Aplatizează bila, învelește-o într-o folie alimentară și pune-l în în frigider timp de 30 minute, până prepari umplutura (sau peste noapte, dacă faci tarta în avans).

Acest lucru îl va face chiar mai fraged.

PASUL 3

Pentru a face umplutura, spală căpșunele, îndepărtează-le frunzele și codițele și taie-le felii subtiri de aproximativ 3-5 mm grosime.

PASUL 4

Într-un bol încăpător amestecă căpșunele cu făina și mierea sau pasta de curmale.

PASUL 5

Preîncălzește cuptorul la 170 de grade fără ventilator.

PASUL 6

Scoate aluatul din frigider și așează-l pe suprafața de lucru pe care ai împrăștiat făină mai întâi.

Apoi întinde-l cu ajutorul unui sucitor, până capătă o grosime de aproximativ 3 mm.

Forma acestuia nu trebuie să fie foarte definită.

Poți întinde aluatul direct pe foaia de copt pe care să o transferi direct în tavă.

PASUL 7

După ce ai transferat  foaia de aluat în tavă, umple-o cu amestecul de căpșune, lăsând o margine de 3-4 cm liberă.

PASUL 8

Pliază marginile spre interior, suprapunând secțiunile din aluat astfel încât să previi scurgerea umpluturii din interior.

PASUL 9

Pentru a căpăta culoarea aurie la coacere, îmbracă crusta în gălbenuș de ou, cu ajutorul unei pensule de patiserie.

Opțional, poți presara fulgii de migdale pe deasupra.

PASUL 10

Coace tarta timp de 35-40 de minute la 170 de grade fără ventilator.

Servește-o caldă sau la temperatura camerei alături de înghețată de casă (fără zahăr) sau frișcă naturală din smântână (fără zahăr).

Dacă ai încercat această tartă rustică de primăvară cu capșune, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More