Tabouleh

Tabouleh, una din cele mai populare salate din Orientul Mijlociu și nu numai,  este preparată în mod tradițional din pătrunjel tocat mărunt, roșii, mentă, bulgur și ceapă. De obicei se asezonează cu ulei de măsline, zeamă de lămâie și sare. Există însă o multitudine de variații ale acestui preparat. Unele rețete conțin usturoi, castravete proaspăt, ardei gras, rodie, porumb, iar în loc de bulgur se folosește couscous sau chiar quinoa. 

Pătrunjelul la putere

Nu îți fie teamă să folosești cât mai mult pătrunjel. Știu că majoritatea oamenilor sunt obișnuiți să îl folosească pe post de decor în farfurie sau doar ca să asezoneze un preparat, însă de data aceasta pătrunjelul este ingredientul vedetă și pe bună dreptate. Pe lângă faptul că dă gust, e plin de antioxidanți, vitamina C, vitamina K ,vitamin A, folați și fier. Prin urmare, în special dacă micuțul tău are carențe de fier, este binevenit în alimentația acestuia.

Ca în cazul tuturor preparatelor simple, este crucial să utilizezi cele mai bune ingrediente.  Asta înseamnă ulei de măsline de bună calitate și pătrunjel proaspăt. Dar poate cel mai important este să folosești roșii coapte în sezon. Dacă nu ai cum, pune roșii cherry în locul lor. Sunt mult mai aromate și dulci, indiferent deperioada din an.

Pentru că uneori textura salatei este greu de gestionat, prefer să folosesc cous cous, în locul bulgurului, care se înmoaie de obicei în apă rece și nu se prepară termic. Cel dintâi este mai moale și mai pufos, față de cel din urmă.

Dacă vrei să prepari și tu această rețeta de tabouleh, găsești mai jos lista de ingredinte și pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Timp preparare: 15 min

Număr porții: 3 persoane

INGREDIENTE

  • 2 legături mari de frunze de pătrunjel proaspăt
  • 2 roșii
  • 2 linguri (20 g) couscous sau bulgur uscat
  • boabele de la 1 rodie (opțional)
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie sau 2-3 cepe verzi

MOD DE PREPARARE

PASUL 1

Prepară couscousul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

De obicei se pune într-un vas (acoperit), pentru 5 minute, cu cu apă clocotită.
Când e gata, se amestecă cu o furculită și se lasă la răcit.

Dacă totuși vrei să folosești bulgur, îți recomand să îl fiebi.

La fel ca și couscousul și acesta este prefiert, iar în rețeta tradițională acesta se lasă doar la inmuiat în apă rece.

Însă cerealele netratate suficient termic sunt mai greu de digerat de cei mici.

PASUL 2

Taie roșiile și ceapa mărunt.

Pentru a atenua gustul cepei, poți să o lași în apă rece timp de 1-2 ore, schimbând apa de câteva ori.

Usucă bine ceapa înainte de a o folosi în salată.

PASUL 3

Spală pătrunjelul și menta, îndepărtează toate tulpinile și să păstrează doar frunzele.

Rulează frunzele și toacă-le cât mai mărunt posibil.

PASUL 4

Pune frunzele tocate într-un bol încăpător, împreună cu roșiile, rodia și ceapa.

Adaugă cous cous-ul sau bulgurul, apoi, asezonează cu zeama de lămâie, uleiul și sarea.

Salata are gustul cel mai bun în ziua în care este preparată, atunci când e proaspătă, dar poate fi lăsată peste noapte la rece, fiind foarte bună și a doua zi, fiindcă aromele se combină.

Tabouleh-ul se poate servi ca atare, ca aperitiv sau garnitură la diverse preparate din carne (pui, pește, miel).

Merge de minune cu humus, cu falafel sau în sandvișuri.

Dacă ai încercat acestă rețetă de tabouleh, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More