Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Salată de rădăcinoase coapte cu feta și vinegretă clasică

Această salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică este în topul preferințelor mele. Rețeta nu-mi aparține. Am “furat-o”, la un moment dat, de la prietena mea dragă, Andreea Carmen Radu, nutrition & wellness coach, și de atunci o fac periodic, în special în sezonul rece, din toamnă până în primăvara și nu e singura.

Cine a zis că în sezonul rece nu mai putem mânca salate?

Da, stiu, iarna supele și ciorbele sunt de bază, urmate de tocănițe și fripturi (noi suntem înnebuniți după friptura asta de porc cu măsline și garnitură de orez cu sofran), iar salatele apar mai rar prin meniul nostru. Cumva ne folosim de scuza murăturilor (bune ș-alea, nu zic) și cu asta bifăm și capitolul “salate”.

Vreau să te conving că se poate să pui și de o salată când frunzele cad din copaci sau afară ninge.

Salata asta conține morcovi, rădăcini de pătrunjel, de păstârnac și de țelină. Probabil nu sunteți fani rădăcinoase în general, fie ele crude, sau fierte, în supe, dar vă garantez că legumele astea umile ating nivelul următor de savoare prin coacerea în cuptor, fiindcă se caramelizează ușor. Apoi, în combinație cu brânza sărată, cu frunzele de salată și cu aciditatea dată de vinegretă gustul se desavârșește.

Cum arată salatele noastre iarna?

Se iau niște legume și/sau fructe de sezon și se coc în cuptor sau se lasă crude, după caz:

  • cartof dulce,
  • rădăcinoase (sfeclă, morcovi, pătrunjel, țelină, păstârnac),
  • varză de Bruxelles,
  • avocado,
  • citrice,
  • mere, pere

…se adauga niște frunze verzi 

  • rucola,
  • frunze roșii de sfeclă,
  • laptucă dulce,
  • spanac baby,

…o brânză care să întregească gustul

  • feta,
  • telemea,
  • parmezan,
  • gorgonzola

… niște nuci sau semințe pentru cranț și se asezonează cu o vinegretă sau dressing franțuzesc (care poate conține, în funcție de salată,  ulei de măsline, oțet balsamic, muștar, miere, verdețuri, zeamă de lămâie, etc).

Și uite așa avem o masă echilibrata și completă. Are un gust cu totul diferit față de salatele cu care suntem noi obisnuiți, știu, dar cum altfel ne putem educa gusturile.

Vă mai propun tot pentru perioada asta:

Dacă vrei și tu să pregătești această salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare: 1h

Timp coacere: 35-40 min

Număr porții: 4

Dimensiune vas: tavă emailata 44×37 cm

INGREDIENTE

       Pentru salată

  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 rădăcini de păstârnac
  • 1 rădăcină mică de țelină
  • 75 g feta sau telemea
  • 75 g mix frunze de salată (rucola, frunze roșii de sfeclă, laptucă dulce, spanac baby, etc).

       Pentru vinegretă

  • 1 lingură oțet de vin sau balsamic
  • 1 linguriță rasă mustar de Dijon
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • piper

MOD DE PREPARARE

PASUL 1
Mai întâi preîncățzește cuptorul la 200 de grade.

Spală morcovii, rădăcinile de păstârnac, de pâtrunjel și de țelină, curăță-le (eu folosesc curatatorul Borner) și taie-le rondele/felii de circa 5mm (pentru precizie și rapiditate utilizez o răzătoare, tot Borner, pe care o am de mai bine de 10 ani).

Apoi amestecă-le pe toate cu sare, piper si 1-2 linguri ulei de măsline și împrăștie-le pe tava tapetată cu hărtie de copt.

PASUL 2

Pune-le la copt pentru 35-40 de minute, la 200 de grade fără ventilator.

Când sunt gata, scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească 10 minute.

PASUL 3

Între timp pune într-un bol mixul de frunze și feta mărunțită grosier cu o furculiță, apoi încorporează și rădăcinoasele. Adaugă vinegreta sau dressingul pe care îl faci amestecând toate ingredientele într-un bol mic și servește imediat.

TIPS & TRICKS

1. Legumele pot fi pregătite în avans, cu o zi sau cu câteva ore înainte. Fie le cureți, le feliezi și la păstrezi așa crude la frigider, pănă le coci, fie faci și pasul următor, adică le coci și le lași la rece apoi până prepari salata.

2. Nu e musai să folosești mix de frunze, merg de minune frunzele de salata verde, tip Butterhead, cea mai cultivată la noi în țară.

3. Poți adăuga ceapă verde sau praz, nuci și semințe.

4. Pentru un extra kick, poți presăra chilli peste legume când le coci.

Care sunt salatale tale preferate în perioada rece a anului? Dacă ai încercat această salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos.

De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

Clătite cu înghețată de zmeură și banane (fără zahăr)

1 comentariu

Natalia November 11, 2020 - 21:45
O, doamnei, cum arata si cum suna! O incerc numaidecat.
Add Comment

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More