Rulouri cu dovleac, ghimbir și scorțișoară

Moi, pufoase și aromate, aceste rulouri cu dovleac, ghimbir si scortisoara sunt o alternativă baby friendly a clasicelor rulouri cu scorțișoară sau Cinnamon Rolls. În plus sunt o modalitate bună de a reutiliza resturile de dovleac copt în cuptor. La fel de bine poți prepara briose cu dovleac si scortisoara, supa crema de dovleac, ghimbir si coriandru, sau chiar un tort dezbracat de dovleac cu decor din turta dulce.

Înlocuind zahărul din aluat și din umplutură cu piure de dovleac copt, care e dulce în mod natural și cu puține stafide, poți obține gustarea perfectă pentru zilele reci de toamnă sau iarnă.

Ca să iasă fragede și pufoase trebuie să respecți câțiva pași importanți. Aluatul trebuie lăsat să dospească de două ori: prima dată imediat după ce l-ai pregătit și încă o dată după ce ai pus rulourile în tava în care urmează să le coci. În acest fel acestea vor crește și vor adera una la alta iar acesta este tocmai farmecul lor. Copiii adoră să le desprindă, să le deruleze și să le  descopere conținutul. De aceea sunt numai bune servite la petrecerile organizate pentru cei mici.

Un alt avantaj al acestei rețete de rulouri cu dovleac, ghimbir și scorțișoară este că se poate prepara parțial din timp (vezi notele de subsol). Deasemenea, după ce s-au copt, rulourile rezistă 1-2 zile la frigider sau la temperatura camerei (acoperite cu un prosop de bucătărie) fără a-și pierde din calitați.

Dacă vrei să prepari și tu această rețetă de rulouri cu dovleac, ghimbir si scortisoara (fara zahar), găsești lista de ingrediente și modul de preparare mai jos.

Timp preparare: 50 min

Timp dospire: 1.5 h – 2 h

Număr porții: 20 buc

Dimensiune vas: tavă 25 cm x 35 cm

Pentru aluat:

  • 550 g făină tip 650
  • 120 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspătă (10 g drojdie uscată)
  • 100 g unt rece
  • 2 ouă
  • 150 g piure de dovleac copt
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță ghimbir proaspăt răzuit
  • ½ linguriță boabe de coriandru (pisat)
  • ½ linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)

Pentru umplutură:

  • 200 g piure de dovleac copt
  • 30 g unt topit
  • 3 linguri stafide aurii (opțional)
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță ghimbir proaspăt răzuit
  • ½ linguriță boabe coriandru (pisat)

Pentru cremă:

  • 3 linguri smântână grasă
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingură miere (opțional și doar peste vârsta de 1 an)

Mod de preparare

PASUL 1
Pentru a face aluatul, pregătește și cantarește mai întâi toate ingredientele de care ai nevoie.

PASUL 2
Încălzește laptele într-un ibric, până ajunge la temperatura MAX de 40 de grade. Ia-l de pe foc, adaugă drojdia și amestecă. Pune-l deoparte pentru 5 minute.

PASUL 3
Într-un bol încăpător, cerne făina, adaugă sarea și untul tăiat cubulețe (cu latura de aproximativ 1 cm) și frământă cu vârful degetelor până obții o compoziție sfărâmicioasă.

PASUL 4
Formează o adâncitură în mijlocul bolului și adaugă ouăle. Amestecă până se încorporează.

PASUL 5
Combină într-un bol 150 g piure de dovleac, coriandrul pisat și scorțișoara. Toarnă totul peste aluat și frământă în continuare.

PASUL 6
Toarnă amestecul de lapte și drojdie peste aluat și frământă timp de 8-10 minute, până se desprinde de pe pereții bolului și poți forma o bilă.

PASUL 7
Acoperă bolul cu un prosop textil de bucătărie și lasă-l să dospească cel puțin o oră sau până își dublează volumul.

PASUL 8
După dospire, răstoarnă aluatul pe suprafața de lucru tapetată cu făină și împarte-l în două bucăți.

PASUL 9
Întinde prima bucată cu ajutorul unui sucitor până obții un dreptunghi cu o grosime de 4-5 mm.

PASUL 10
Amestecă toate ingredientele pentru umplutură într-un bol și cu ajutorul unei spatule, împrăștie jumătate din cantitatea rezultată peste aluat.

PASUL 11
Rulează aluatul ușor și cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit și fără să apeși tare, taie-l în felii de aproximativ 3 cm grosime.  Ar trebui să iasă 10 felii. Dacă ai o tavă mai mică de 25×35 cm, poți face feliile mai groase și mai puține la număr astfel încât să încapă în tavă. Dacă tava e mai mare, micșorează grosimea rulourilor și vor ieși mai multe. Nu contează ce formă de tavă folosești. Poate fi  rotundă, pătrată, ovală.

PASUL 12
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade fără ventilator.

PASUL 13
Unge tava cu puțin unt și transferă rulorile în ea, având grijă să lași puțin spațiu între ele. Repetă procedeul și cu cealaltă bucată de aluat.

PASUL 14
După ce ai umplut tava, acoperă totul cu un prosop și mai lasă să dospească încă 30-60 minute sau până când începe aluatul să umple spațiile libere și să se lipească rulourile între ele.

PASUL 15
Pune tava în cuptor la 180 de grade fără ventilator timp de 30 minute și la 180 de grade cu ventilatorul la partea superioară înca 10 minute, la final, pentru a se rumeni la partea superioară.

PASUL 16
Pentru cremă, combină într-un bol smântâna, laptele și mierea (opțional și doar peste vârsta de 1 an).

PASUL 17
Scoate tava din cuptor și las-o  să se răcească 10 minute, apoi decorează rulourile cu cremă. Sunt cele mai bune servite imediat, alături de o cană de lapte dar își păstrează textura pufoasă și a doua zi. Le poti păstra la frigider și reîncălzi ușor înainte de a le servi din nou.

NOTĂ
* Dacă vrei să faci rulourile cu o zi înainte, prepară totul până la pasul 13 inclusiv, acoperă tava cu o folie alimentară și pune-o în frigider până a doua zi. Scoate tava cu o oră înainte de a pune rulourile la copt.
* Dacă nu ai suficient dovleac, poți înlocui umplutura cu mere răzuite, nucă și scorțișoară sau brânză și stafide.
* Dacă vrei să le prepari fără zahăr pentru copil și puțin mai dulci pentru adulți, o varianta ar fi să împarți și umplutra în două, să adaugi zahăr într-una din jumătăți și să o folosești la jumătate din aluat.
* Dacă faci rulourile exclusiv pentru adulți și vrei să fie mai dulci, poți adauga 2 linguri de zahăr în lapte atunci când faci aluatul ( înainte de a pune drojdia) și 3 linguri de zahăr brun în umplutură.

Dacă ai încercat acestă rețetă de rulouri cu dovleac, ghimbir și scorțișoară, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

1 comentariu

Cris September 13, 2022 - 17:04
Foarte bune rulourile. Au foat apreciate de toata familia. Mi-a placut gustul discret de dovleac. Voi mai face.
Add Comment

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More