Lasagna-rețeta simplă și sățioasă pentru toată familia

Lasagna, pentru mine, se încadrează perfect în categoria “comfort food”.

Lasagna îți încântă toate simțurile, te-ncălzește ca o îmbrățișare, e sățioasă și plină de arome care se îmbină perfect.

Comfortul psihic este esențial, cred eu, în perioada asta. La mine gustul mâncării se completează cu efectul terapeutic pe care îl are gătitul, în special când nu sunt presată de timp.

Tocmai de aceea am făcut-o de 2 ori într-o singură lună.

Nu zic, a durat un pic s-o prepar, dar a meritat! Ce-i drept, am adaptat un pic rețeta clasică.

De exemplu, un sos ragu pentru lasagna (sos cu legume, roșii și carne tocată), ar trebui să stea pe foc mic măcar 2 ore, să se pătrundă toate aromele cum trebuie. Eu am trișat un pic și l-am lăsat mai puțin, dar tot a ieșit minunat.

Poți prepara o cantitate dublă de sos, să-l congelezi  și să-l folosești altă dată, în alte rețete, cum ar fi în cea de paste bolognese.

Apoi, dacă vrei musai să  faci o lasagna ca la carte, poți prepara chiar tu foile de paste. Chiar se simte diferența de gust.

Nu trebuie decât să urmezi pașii 3,4,5,6 din rețeta mea de aluat pentru tăiței de casă.

Ideea este că, dacă ai poftă de gătit în tihnă, lasagna este ideală și iese delicioasă. Iată cum am preparat-o eu!

Timp preparare: 90 min

Timp coacere: 45 min

Număr porții: 8

Dimensiune vas: tigaie dreptunghiulară,
22cm x 35cm

       Pentru sosul roșu (ragu):

  • 1 linguriță rozmarin proaspăt sau uscat
  • 1/2 linguriță cimbru proaspăt sau uscat
  •  1 lingură ulei de măsline
  • 500 g carne tocată (porc & vită)
  • 3 morcovi
  • 1 ceapă mare
  • 1/2 rădăcină țelină sau 2-3 tije apio
  • 1 lingură cu vârf de pastă de roșii
  • 800 ml de bulion/ passata sau 800 g roșii proaspete/ conservă roșii decojite
  • 12 foi uscate de lasagna sau 3 foi mari proaspete (vezi rețeta de aluat pentru taiței de casă, pașii 3-6)
  • sare (peste vârsta de 1 an)

       Pentru sosul alb (bechamel)

  • 50 g unt (minim 80% grăsime)
  • 2 linguri făină albă
  • 100 g parmezan sau ceddar ras (+50 g pentru presărat deasupra)
  • 500 ml lapte gras
  • 1 praf de nucșoară

       Tips & Tricks:

  1. Laptele pentru sosul bechamel ar fi bine sa fie călduț.
  2. Poți dubla cantitățile pentru sosul ragu și-l poți congela. Merge bine în pastele bolognese.
  3. Pentru un plus de savoare, în sosul bechamel poți îngloba niște praz.

Mod de preparare

PASUL 1
Pentru a face sosul ragu, încălzește 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie atiaderentă, adaugă rozmarinul și amestecă timp de 2 minute.

PASUL 2

Adaugă carnea tocată și mărunțește-o cu ajutorul unei linguri de lemn. Setează focul la minim pentru 10 minute, până când carnea își schimbă culoarea și se reduce din lichidul lăsat de ea.

PASUL 3

Spală și curăță morcovii, țelina (sau apio) și ceapa, apoi toacă-le cât mai mărunt. Eu folosesc tocătorul electric sau răzătoarea. Transferă-le în tigaie și amestecă. Lasă totul pe foc 5-10 minute, până când se înmoaie legumele.

PASUL 4

Adaugă pasta de roșii, bulionul sau roșiile proaspete, adaugă 200 ml apă, amestecă și lasă totul pe foc mic spre mediu, timp de 45-60 de minute sau până sosul se îngroașă și se reduce, amestecând ocazional.

PASUL 5

Pentru a face sosul alb (bechamel) încălzește la foc mic untul într-o tigaie antiaderentă, după ce s-a topit adaugă făina, amestecă rapid, până obții o cremă.

PASUL 6

Adaugă gradual laptele (de preferință cald), amestecând continuu. Lasă totul pe foc mic timp de 5-10 minute sau până se îngroașă, amestecând în continuare. Dacă se fac guguloaie, poți strecura sosul printr-o sită rară, înainte de a-l lăsa pe foc să se îngroașe.

PASUL 7

Presară 100 g de parmezan ras sau brânza Ceddar și puțină nucșoară rasă, apoi amestecă și pune deoparte.

PASUL 8

Preîncălzește cuptorul la 190 de grade.

PASUL 9

Pentru a monta lasagna, ai nevoie de o tavă termorezistentă (de aproximativ 22 x 35 cm).
Iată ordinea straturilor:

  1. sos roșu, cam de 1 cm gosime
  2. sos alb
  3. foi de lasagna
  4. sos roșu
  5. sos alb
  6. foi de lasagna
  7. sos roșu
  8. sos alb
  9. foi de lasagna
  10. sos alb
  11. 50 g de parmezan răzuit sau brânză Ceddar

Coace totul la 190 de grade, timp de 45 minute sau până se rumenește la suprafață.

Când e gata, scoate-o din cuptor și las-o să șadă timp de 5-10 minute, până încropești o salată simplă cu mix de frunze, ulei de măsline și puțin oțet balsamic.

Dacă ai încercat această lasagna, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More