Cum amenajăm camera bebelușului și copilului (VIDEO)

Imaginea aparține Fleximo.

Felul în care amenajăm camera bebelușului și copilului este un subiect fierbinte în rândul nostru, al mamelor, și ne preocupă încă din perioada sarcinii.

Zilele trecute, am fost invitata Ruxandrei Luca să vorbesc, ca specialist, în cadrul rubricii ei din emisiunea Prietenii de la 11 de la Antena 1, exact pe acest subiect. Materialul video se află la finalul articolului.

Nu știu câtă lume știe, dar, atunci când nu gătesc, fac poze sau scriu pe blog, sunt arhitect și designer de interior.

Pentru că timpul nu ne-a permis să ne întindem prea tare la discuții, voi detalia puțin lucrurile mai jos.

Dacă în primele luni cei mici preferă proximitatea mamei (mirosul, căldura), încet-încet nevoia de libertate și independență își va spune cuvântul. De aceea cele mai multe mame alocă o încăpere specială în casă dedicată celui mic.

Fie că aleg să facă co-sleeping în primele luni sau chiar ani, părinții își doresc o cameră unde cel mic să se poate juca și să poată explora în voie.

Criteriile principale de care trebuie să ținem cont atunci când amenajăm camera bebelușului și copilului sunt vârsta, siguranța și confortul acestuia și bugetul părinților.

Iată care sunt etapele pe care ar fi bine să le urmezi:

 1. Stabilește un buget și tine-te de el. Poate cel mai important, pentru a fi sigură că lucrurile vor ieși conform planului, este să știi de la bun început câți bani aloci amenajării și cât de tare vrei să intervii asupra spațiului existent. Ține cont de costurile pentru proiect (dacă alegi serviciile unui arhitect sau designer de interior), manopera constructorului (dacă schimbi finisaje, uși și ferestre, circuite electrice sau recomapartimentezi), costul materialelor, al mobilierului, accesoriilor și decorațiunilor.

2. Contactează un arhitect sau designer de interior. Rolul arhitectului este destul de important, fie că știi exact ce îți dorești sau nu.

Serviciile unui specialist te vor scuti de cheltuiei inutile, timp pierdut și te vor ajuta să iei deciziile corecte.

Acesta va veni la fata locului, va face măsurători, planuri de amenajare, recomandări de materiale, proiect de mobilier și te va îndruma cu privire la alegerea fiecărui element în parte.

3. Decide-te asupra unui stil. Ideal ar fi ca stilul camerei copilului să se integreze în stilul întregii case. Acesta poate fi minimalist, clasic, eclectic, boem, cu influențe scandinave, etc.

4. Optează pentru o temă și o paletă de culori. Tema poate fi de inspirație marină, cu atmosferă de pădure magică, cu dinozauri, cu elemente din junglă sau savană, etc. Nu exagera însă cu tema. Ia în calcul doar câteva accesorii și accente, cum ar fi jucăriile vintage sau cele din materiale naturale, care evocă o pasiune sau un hobby și care-l vor însoți pe cel mic de-a lungul anilor.

Ca și culori, recomand tonuri neutre pentru suprafețele mari, pereții și obiectele de mobilier, cum ar fi alb, gri, bej, albstru închis, etc. Acestea vor reprezenta fundalul perfect pentru accentele de culoare reprezentate de accesorii, obiecte de decor și jucării.

De asemenea există șanse mai mici să de demodeze și permit redecorarea facilă a spațiului ulterior, când cel mic va crește. Practic, schimbând câteva elemente poți avea oricând un nou ambient.

Oricare ar fi cromatica aleasă, recomand în special culorile pastelate, pudrate și calde.

Exemple de combinații de culori potrivite: gri și galben, albastru și maro, turcoaz și lavandă, portocaliu și mentă, roz și olive, fucsia și alb, albastru închis și galben deschis sau alb, etc.)

5. Alege finisajele potrivite

Pentru pardoseală recomand două variante. Ambele conferă căldură spațiului, la propriu și la figurat: mochetă sau parchet.

Noile tipuri de mocheta nu mai sunt ce au fost. Sunt tratate antistatic (nu întrețin praful) și ignifug (la foc).

Mocheta este moale, prezinta siguranță, poate fi personalizată (printată), are risc scazut de alunecare, se montează și se întreține ușor.

Parchetul poate fi masiv, dublu sau triplu stratificat, nu laminat (plastic).

Se mai poate opta pentru parchet cu o zonă de mochetă/covor care să delimiteze spațiul de joacă, de exemplu.

Pereții pot fi vopsiți cu vopsea non toxică (să nu conțină compuși organici volatili) sau acoperiți cu tapet din vinil (ca să se poată curăța). Nici tapetul nu mai este ce a fost. Există pe piață tapet cu design tare drăguț pentru cei mici. Imposibil să reziști tentației de a monta unul măcar pe un perete.

Pe pereți se mai pot aplica stickere de diverse forme, culori și mărimi.

6. Ține cont de zonele importante ale camerei și mobilează în consecință:

  • zona liberă pentru joacă – cu polițe și rafturi la nivelul celui mic ca să le poată accesa cu ușurință, măsuță, scăunele, tablă, oglindă
  • depozitare (comodă, dulap, polițe, etc)
  • odihnă/somn (pătuț, fotoliu, canapea, etc).

7. Alege piese de mobilier versatile, multifuncționale și modulare (care să permită adăugarea sau eliminarea unor elemente).

Așa cum am specificat și în materialul filmat, este important să achiziționăm obiecte care se pot adapta în funcție de vârsta copilului. Chiar dacă acest lucru presupune o investiție inițială mai mare, ele îi vor servi mai multă vreme.

Alege piese de mobilier durabile, care să “crească” o dată cu cel mic și să îi servească o perioadă cât mai îndelungată de timp.

De exemplu:

  • o masă de înfășat, la care să i se poată detașa partea superioară și care ulterior să rămână pe post de comodă;
  • un pat, care să aibă posibilitatea de a fi extins în timp, sau ridicat pe picioare și plasat un birou dedesubt, căruia să i se poată adăuga sertare și dulapuri;
  • scaun de masă cu picioarele reglabile pe înălțime.

8. Limitează-te la câteva  obiecte de decor, nu încărca spațiul.

O cameră aglomerată va suprastimula copilul.

Micuții au nevoie de un spațiu funcțional, ordonat, aeristit și luminos.

  • perdele sau rolete pentru ferestre. O perdea semitransparentă și una opacă de tip black-out pentru somnul copilului.
  • surse de lumină (una centrală/generală-lustră sau plafonieră, un lampadar, o aplică sau veioză lângă măsuța de schimbat).
  • tablouri înrămate
  • jucării de pluș tip pernă
  • oglinda la nivelul celui mic, aproape de pardoseală și zona de joacă.
  • tablă de scris sau perete vopsit cu vopsea specială neagră, pe care se poate folosi creta.

9. Ultimul pas, și cel mai important, este să te asiguri că nu există elemente ce pot pune în pericol viața copilului!

  • Cablurile trebuie ascunse (în spatele unei plinte) iar prizele trebuie să fie acoperite.
  • Mobila trebuie sa prezinte siguranță (sa nu se desprindă componente și/sau să cadă peste copil) și să aibe colțuri rotunjite
  • Dulapurile și comoda trebuie prinse de perete, nu doar așezate pe pardoseală (pot cadea peste bebeluș în momentul în care acesta se ridică în picioare și începe să tragă de sertare sau să se prindă de ele). Pentru asta există niște kituri speciale de fixare.
  • Nu plasa oglinzi și rame grele deasupra patului copilului.
  • Nu poziționa patul sub fereastră sau în imediata apropiere a radiatorului.
  • Securizează fereastra astfel încât să nu poată fi deschisă de micuț. Ferestrele cu deschidere oscilantă sunt o alegere foarte bună.

Cam acestea ar fi sfaturile mele legate de amenajarea camerei bebelușului și copilului. Mai multă inspirație poți găsi în materialul video de mai jos dar si pe boardul meu de Pintrest dedicat subiectului. Dacă te pasionează designul de interior și arhitectura, te invit să vizitezi contul meu de Instagram și pagina de facebook a biroului nostru.
Mulțumesc magazinului Fleximo pentru că ne-a oferit cadrul perfect pentru filmare.

Dacă ai citit acest articol despre cum amenajăm camera bebelușului și copilului, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

7 preparate delicioase pentru un picnic reusit cu bebelusi si copii (P)

Ce mănâncă într-o zi copilul meu de 1 an – rețete pentru mic dejun, prânz, cină, gustare (P)

Cum îi convingem pe cei mici să mănânce sănătos, cu ajutorul cărților de activități educative și nu numai (P)

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More