Clătite cu spanac și ricotta la cuptor

Această reteta de clătite cu spanac și ricotta la cuptor este ideală pentru bebeluși și copii și este inspirată de o întâmplare adevarată.

Noi suntem mari fani paste, de toate formele și dimensiunile. În timp, am ajuns să le testăm pe toate, spaghette, penne, ravioli, inclusiv celebrele cannelloni (niște paste tubulare mari).

Cu cele din urmă am facut exact rețeta aceasta. Am umplut pastele cu ricotta și spanac, le-am acoperit cu sos de roșii și le-am copt în cuptor.

Deși au ieșit delicioase, trebuie să recunosc că mi-a dat bătăi de cap treaba cu umplutul tuburilor de paste cu amestecul de spanac și branză. Mi-a fost greu să împing umplutura, fără a sparge tuburile de paste sau fără a să mă murdăresc toată, chiar dacă am folosit punga specială pentru umplut.

Și nici măcar nu am apucat să îl implic pe cel mic în tot procesul, așa cum îmaginam eu că ar fi amuzant.

Nevoia te învață

Fiind vorba de o rețetă care a avut mare succes la noi, nici nu am renunțat ușor. Am încercat rețeta de cel puțin 2-3 ori și de fiecare dată am pățit la fel. Așa că, am zis că trebuie să existe o variantă mai simplă.

Ideea mi-a dat-o soacra mea, văzându-mă într-una din dăți cât mă căzneam. M-a întrebat de ce nu folosesc clătite în locul pastelor.

Ce-i drept, sunt mai ușor de umplut, nu se sparg, se pot face în avans, etc. Clătitele coapte și răcite se pot păstra la frigider, acoperite cu folie alimentară timp de 3 zie.

O vreme am uitat de sugestia ei dar, într-o zi la prânz, când rămăsesem cu câteva clătite de seara trecută în frigider și îmi era milă să le arunc (iar reci nu mai erau la fel de bune), am zis:

“hai să le umplu cu spanac și ricotta și să le pun la cuptor cu puțin sos de roșii”.

Deci, următoarea dată când faci clătite, poți să faci câteva în plus și a doua zi le poți recicla și transforma în ceva super rapid și delicios.

Sau poți pur și simplu să faci clătitele exclusiv pentru rețeta aceasta.

Se poate înlocui spanacul cu leură sau urzici și pot fi consumate și de cei care au intoleranță la gluten sau lactoză, substituind făina cu una fără gluten, laptele cu unul vegetal și ricotta cu tofu.

Dacă vrei și tu să prepari această rețetă de clătite cu spanac și ricotta la cuptor, găstești mai jos toate ingredientele și pașii pe care trebuie să-i urmezi.

Timp preparare: 30 min

Timp coacere: 30 min

Număr porții: 6 buc

Dimensiune vas: 25 cm x  35 cm

INGREDIENTE

       Pentru clătite:

  • 2 ouă
  • 250 g faina
  • 300 ml lapte
  • 1 lingură ulei vegetal (cocos, floarea soarelui, măsline) sau unt topit
  • ¼ linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)

       Pentru umplutură:

  • 300 g spanac congelat
  • 350 g ricotta/branză de vaci sau 250 g telemea +100 g brânză făgăraș
  • 2-3 căței mici de usturoi

       Pentru topping:

  • 600 ml bulion
  • 1 linguriță oregano sau busuioc uscat (1 lingură proaspăt mărunțit)
  • 2-3 linguri parmezan ras

MOD DE PREPARARE

PASUL 1
Pentru a face clătitele, amestecă cu ajutorul unui mixer ouăle cu laptele și uleiul sau untul, apoi adaugă făina și sarea.

Pune o tigaie antiaderentă de cca. 30cm diametru pe foc mediu. Clatitele ies destul de mari, cu  diametrul 28 cm.

Cu ajutorul unui polonic transferă aluatul în tigaie, rotind-o astfel încât acesta să se întindă uniform.

După 30-60 de secunde întoarce clătita și las-o să se rumenească si pe cealaltă parte.

Repetă procedeul și pentru următoarele clătite.

PASUL 2
Pentru umplutură, fierbe spanacul congelat în apă timp de 5-10 minute. Dacă e proaspăt, blanșează-l pentru 1-2 minute în apă clocotită.

PASUL 3
Pune spanacul împreună cu brânza și usturoiul în vasul unui blender și mixează până obții o pastă fină. Ca alternativă, poți să mărunțești spanacul cu ajutorul unui cuțit și să-l amesteci cu restul ingredientelor fără a mai utiliza blenderul.

PASUL 4
Întinde 1-2 linguri de umplutură peste fiecare clătită, rulează și transfer-o într-un vas termorezistent, cu dimensiunea de 24×40 cm.

PASUL 5
Toarnă bulionul peste clătite, presară parmezan și oregano sau busuioc și coace totul la 170 de grade, fără ventilator, timp de 30 min.

Dacă ai încercat acestă rețetă de clatite cu spanac si ricotta la cuptor, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Related posts

Cea mai bună rețetă de guacamole

Salată de rădăcinoase coapte, cu feta și vinegretă clasică

Cheesecake cu mango, zmeură și rodie

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Read More